Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

H περίπτωση της πειρατείας των ΜΑΥ της Σάμου


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έγγραφο εντοπίστηκε πρόσφατα από τους συντάκτες του παρακάτω άρθρου, στο εξίσου σημαντικό βιβλίο της Σύγχρονης Εποχής, Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο. Πρόκειται για μια προκήρυξη του ΔΣΕ Σάμου, σχετικά με περιστατικά πειρατείας, ανδρών των μονάδων ΜΑΥ-ΜΑΔ της Σάμου ενάντια στον τουρκικό πληθυσμό των παρακείμενων ακτών. 

Το έγγραφο παρουσιάζει ένα σχεδόν μυθιστορηματικό περιστατικό, που αποδεικνύει τόσο το ποιόν των εξοπλισμένων από το αστικό κράτος της εποχής ΜΑΥ και ΜΑΔ, όσο και την έκταση των ληστρικών τους επιδρομών, που όπως φαίνεται δεν ταλάνισαν μόνο τον ελληνικό πληθυσμό.

Οπλισμένοι με τα όπλα που τους έδωσε ο νομάρχης της Σάμου Κούσουλας, ευνοούμενοι της στρατιωτικής διοίκησης της Σάμου και του Άγγλου προξένου στο νησί, άνδρες των ΜΑΥ-ΜΑΔ επιδίδονταν σε μια σύγχρονης μορφής πειρατείας, περνώντας στις γειτονικές τουρκικές ακτές και αρπάζοντας άλογα, που περνώντας τα με τα σκάφη τους στη Σάμο, νομιμοποιούνταν και πωλούνταν.

Καθώς τα περιστατικά των αρπαγών πλήθαιναν, οι τουρκικές αρχές κινητοποιήθηκαν και ξεκίνησαν το κυνήγι των επιδρομέων. Διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για Σαμιώτες, προχώρησαν σε έντονα διαβήματα στην ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνητικές αρχές της Σάμου, που πιέστηκαν να σταματήσουν το όργιο και να αιτιολογήσουν την κατάσταση, δεν δίστασαν να επιρρίψουν στους αντάρτες του ΔΣΕ την ευθύνη. Η είδηση, με την επίσημη θέση των κυβερνητικών αρχών του νησιού έφθασε μάλιστα και στον λονδρέζικο Τύπο της εποχής, ο οποίος κάνει λόγο για "αντάρτικες επιδρομές στην Τουρκία". Από αυτό το δημοσίευμα, ο αθηναϊκός Τύπος ανέλαβε τα ινία της προπαγάνδας και το περιστατικό έλαβε δημοσιότητα και στην Ελλάδα.

Η διοίκηση όμως της Σάμου λογάριαζε δίχως τις τουρκικές αρχές, που είχαν διεξάγει τη δική τους έρευνα και είχαν πιστοποιήσει ότι οι επιδρομείς, προέρχονταν όχι από τους αντάρτες, αλλά από τη Στρατιωτική Διοίκηση Σάμου. Το Δεκέμβριο του 1948, μια επιτροπή Τούρκων αξιωματούχων επισκέφθηκε το νησί και απαίτησε να επιστραφούν τα κλεμμένα ζώα άμεσα. Θέλοντας και μη, η Στρατιωτική Διοίκηση Σάμου παρέδωσε στην τουρκική αντιπροσωπεία μερικές δεκάδες άλογα για να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Από τη δική του πλευρά, ο ΔΣΕ Σάμου, ενήμερος για την κατάσταση και τις συκοφαντίες των τοπικών αρχών, εξέδωσε στις 29/11/1948 την παρακάτω προκήρυξη:


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Σαμιακέ Λαέ!

Στον Αθηναϊκό τύπο αναγράφηκε η πληροφορία ότι ομάδα "συμμοριτών" πέρασε από τη Σάμο στην Τουρκία, με σκοπό να λεηλατήσει τον τουρκικό πληθυσμό και ότι χτυπήθηκε από τον ίδιο τον πληθυσμό και διαπεραιώθηκε ξανά στη Σάμο. Η πληροφορία προέρχεται από το Λονδίνο, για να 'ναι ως φαίνεται πιο επίσημη η πηγή της. Η πληροφορία αυτή θέλει να συγκαλύψει πράξεις ληστοπειρατείας που διενεργούνται σε διεθνή κλίμακα, από τους ληστοπειρατές και δολοφόνους ΜΑΥδες του Παλαιοκάστρου.

Αρχηγός των ληστοπειρατών αυτών είναι ο Δημ. Γιουρέλης, μπράβος του Άγγλου πρόξενου στο Βαθύ, Λουί Μαρκ, και πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις. Μέλη της σπείρας αυτής είναι οι: Γυφτογιάννης (πρόεδρος της κοινότητας Παλαιοκάστρου), ο αδελφός του Μανώλης, Στέφανος Γιουρέλης, Γιάννης Σοφούλης, Γιάννης Ατζμόγλου, Γιάννης Χατζημιχάλης, Δήμος Πετραλίφης και ο γιος του Αλέξανδρος, Παναγιώτης Δελημιχάλης, Παναγιώτης Χατζημιχάλης και Μανώλης Αφιανός.

Οι παραπάνω είναι όλοι ένοπλοι μπράβοι στην υπηρεσία της στρατιωτικής διοίκησης Σάμου και όταν αυτή δεν διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον μας, οι παληκαράδες του Παλαιοκάστρου επιδίδονται σε δικές τους εξωελληνικές ληστοπειρατικές επιχειρήσεις στα απέναντι παράλια της Τουρκίας. Εκεί σκοτώνουν τους Τούρκους και κλέβουν τ' άλογά τους, τα οποία περνάνε στη Σάμο και τα πουλάνε. Υπολογίζουμε πως μέχρι σήμερα έχουν κλέψει πάνω από 800 άλογα. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχει καθοδηγητικά ο Σταθμός Χωροφυλακής Παλαιοκάστρου, και ο Άγγλος πρόξενος Λουί Μαρκ και παίρνουν το μερτικό τους από το προϊόν της πειρατείας. Ένας χωροφύλακας που ονομάζεται Κώστας, του Σταθμού Χωροφυλακής Παλαιοκάστρου, από την Κρήτη, πήρε για μερτικό του από μια τέτοια ληστοπειρατική επιχείρηση, ένα άλογο, που το μετέφερε στην Κρήτη, στην οικογένειά του. 

Ακόμα, κατά ταχυδακτυλουργικό τρόπο καταφέρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σάμου και εφοδιάζουνε με κανονικά χαρτιά, πιστοποιητικά κτλ., όλα τα κλεμμένα άλογα, για να διευκολύνουν έτσι τους πειρατές στην πώληση της λείας τους.

Καταγγέλλουμε στο Σαμιακό Λαό τους ληστοπειρατές, τους καθοδηγητές και τους συνεργάτες τους!

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ επίσημα και ανοιχτά ότι ουδέποτε ο ΔΣΕ Σάμου έκαμε απόβαση στην Τουρκία. Εμείς παλεύουμε στο εσωτερικό της πατρίδας μας ενάντια στους προδότες Έλληνες και τους αμερικανοάγγλους καταχτητές. Με το να φορ΄τωνουν τέτοιες ρπάξεις οι ληστοπειρατές και το Λονδίνο σε εμάς, πάνε να συγκαλύψουν τα πράγματα και να δημιουργήσουν ζητήματα με την Τουρκία σε βάρος του Ελληνικού Δημοκρατικού Λαού, προσπαθώντας να παρασύρουν την Τουρκία σε επέβαση και στην τυχοδιωκτική πολιτική των Ελλήνων φασιστών.


29.11.48                                                                                                          Για το Αρχηγείο
                                                                                                                              ΔΗΜΟΣ




1 σχόλιο:

  1. Απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά από τα στελέχη των Κατασταλτικών μηχανισμών του Αστικού κράτους. Τίποτα διαφορετικό δεν μπορούσε να συμβεί. Ο Προσωπικός πλουτισμός είναι μέσα στο παιχνίδι τους. Από αυτά η Εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός σε όλες του τις μορφές και ποτέ δεν γίνεται ..ανθρώπινος... και πως η μοναδική λύση είναι ο λαός με τον αγώνα του μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να διεκδικήσει την δική του Εργατική Λαική Εξουσία με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και Δικτατορία του Προλεταριάτου τσακίζοντας Πρωταρχικά όσους του λένε πως ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ...ανθρώπινος..... Είναι τα Οπορτουνιστικά Φίδια με προβιά ...φίλου..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή