Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΕΔΕΣ και οι Γερμανοί - Μέρος 3ο



Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΔΕΣ



Στρεβλώσεις


Προσεγγίζοντας ξανά το ζήτημα των συγκρούσεων μεταξύ του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι ότι οι "συνοριακές" αψιμαχίες και προστριβές ανάμεσα στους δύο αντάρτικους σχηματισμούς δεν έλειψαν ποτέ. Από την άλλη πλευρά, δεκάδες μαρτυρίες πρώην μαχητών και στελεχών του ΕΛΑΣ κατηγορούν τον ΕΔΕΣ και την έναρξη αυτών των συγκρούσεων, ενώ από την πλευρά των απλών μαχητών του ΕΔΕΣ γίνεται ακριβώς το ίδιο. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο, αλλά και άνευ ουσίας να εντοπίσει κανείς το ποιος και το πότε ξεκίνησε αυτές τις συγκρούσεις, καθώς η γενικότερη εικόνα για τις δύο οργανώσεις είναι συγκεκριμένη και δεν προκύπτει μονάχα από τέτοια στοιχεία. Ο ΕΛΑΣ, με όλα του τα λάθη και τις αστοχίες αποτέλεσε έναν λαϊκό στρατό που αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο των Βρετανών στην "διάδοχη κατάσταση" μετά την Απελευθέρωση, ενώ ο ΕΔΕΣ ένας στρατός με εμφανή στόχευση στη διατήρηση της αστικής τάξης στην απελευθερωμένη Ελλάδα, με τις "ευλογίες" των Βρετανών.

Όπως δε παραθέσαμε και παραπάνω, οι σχέσεις Ζέρβα - Γερμανών έχουν αποδειχθεί από πλειάδα ερευνητών και ακαδημαϊκών.

Ξανά πίσω στο 1943, οι πληροφορίες σχετικά με τις επαφές και τις συμπράξεις του Ζέρβα και των Γερμανών δεν παρέμειναν μυστικές για μεγάλο διάστημα και γρήγορα έγιναν γνωστές και στα επιτελεία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. Ο Ζέρβας και το έμπιστο επιτελείο του έσπευσαν να διασκεδάσουν τις κατηγορίες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που τους χαρακτήριζε ως "εσμό τεράτων και προδοτών" παράγοντας σειρά ψευδών κατηγοριών και "ντοκουμέντων", τα οποία το μετέπειτα εμφυλιακό κράτος, θα αξιοποιήσει στο έπακρο.

Για παράδειγμα, για τη μάχη στο Βουργαρέλι στις 31/10/1943, στην οποία αναφερθήκαμε και προηγουμένως, γράφει ο στρατηγός Ζέρβας:

"Την 31η δε Οκτωβρίου, του 1943 τα πυρά των ναζιστών και των κομμουνιστών (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) διασταυρούνται εις τον χώρον της Νεράιδας της Δυτικής Θεσσαλίας". 

Ξεχνά προφανώς ο στρατηγός το σε ποιους οφείλει τη μακροημέρευσή του.

Παράλληλα, ο υπασπιστής του Ζέρβα και "πρωταθλητής" των στρεβλώσεων και των ανακριβειών, Μυριδάκης θα συμπληρώσει:

"Τα εξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου ευρέθησαν αι εθνικαί δυνάμεις περικυκλωμέναι και βαλλόμεναι πανταχόθεν από Γερμανούς και ελασίτας. Από τας 6:30 το πρωί, τα πυρά των δύο και συγχρόνως βαλλόντων εχθρών των εθνικών ομάδων πίπτουν διασταυρωμένα επ' αυτών. Στιγμάς μαύρας, στιγμάς τραγικάς και φρικώδεις επέρασαν οι κακή τη μοίρα παρευρεθέντες εκεί". (Μιχάλης Μυριδάκης, Αγώνες της φυλής: η εθνική αντίστασις ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ 1941-1944, Αυτοέκδοση, Αθήνα 1948).

Παρόλα αυτά, οι Ζέρβας και Μυριδάκης δεν ήταν μόνοι τους στη Νεράιδα Βουργαρελίου εκείνο τον Οκτώβρη. Κοντά τους βρισκόταν και ο αδέκαστος και αντικειμενικός στρατηγός Β. Καμάρας, στέλεχος του ΕΔΕΣ, ο οποίος αναφέρει:

"Το εκ των υστέρων λεχθέν ότι ο ΕΛΑΣ μας χτύπησε είναι ανακριβές". (Σ. Γρηγοριάδης Η Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974).

Αργότερα και χάρη της υστεροφημίας του στρατηγού Ζέρβα, το ζήτημα του Βουργαρελίου θα επανέλθει στο προσκήνιο. Και πάλι ο στρατηγός Καμάρας, λακωνικά θα απορρίψει με επιστολή του στην εφημερίδα "Ακρόπολις", την εκδοχή της συνεργασίας ΕΛΑΣ και Γερμανών:

"Υπενθυμίζω ότι μετά την διολίσθησιν ημών προς Μελισσουργούς, ήλθον εις επαφήν με τον ΕΛΑΣ, τον οποίον (οι Γερμανοί) κατεδίωξαν προς το Περτούλι, το οποίον και επυρπόλησαν". (Ακρόπολις, 25/01/1974).

Παρόμοιες στρεβλώσεις εντοπίζονται από πλευράς του Ζέρβα και για άλλα περιστατικά, όπως η Μάχη της Αμφιλοχίας, όπου σε τηλεγράφημά του δεν διστάζει να καταλογίσει στον ΕΛΑΣ ανύπαρκτες φρικαλεότητες:

"Απελευθερωτικός στρατός σας εισβάλων πόλιν Αμφιλοχίας έκαυσε εδήωσε και κατέσφαξε άνδρας γυναίκας και αθώα παιδιά Διεμαρτυρήθημεν διά απάνθρωπον δράσιν απελευθερωτικού σας στρατού εις πάντα έχοντα ανθρώπινην συνείδησιν".

Και καθώς οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη μάχη είναι μόλις πέντε, τέσσερις από τους οποίους σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες, ο ΕΛΑΣ του απαντά λακωνικά:

"Απελευθερωτικός μας στρατός μάχεται κατακτητήν και τους εντόποιους συμμάχους του. Απελευθερωτικός μας στρατός μάχεται υπέρ πατρίδος και ουχί υπέρ προδοτών ων ευαίσθητος πάτρων εκηρύχθητε..."


Στην υπόθεση των στρεβλώσεων, ακόμα και άμεμπτα στελέχη του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, όπως ο Κομνηνός Πυρομάγλου φαίνεται πως συμμετέχουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν δικές τους επιλογές ή στάσεις. Γράφει για παράδειγμα ο Πυρομάγλου, σχετικά με τη μάχη στην Πράμαντα ανάμεσα σε ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ και Γερμανούς, στις 22/10/1943:

"Εζήτησα από τον Κόζιακαν να ενωθούν, έστω και προς στιγμήν, οι αντάρται των δύο οργανώσεων και να αντιμετωπίσουν τον κατακτητήν. Η άρνησις ήτο κατηγορηματική και ιταμή." (Πυρομάγλου, Αντίστασις).

Παρά το γεγονός ότι ο Πυρομάγλου ποτέ δεν κατηγόρησε τον ΕΛΑΣ για συνεργασία με τους Γερμανούς, φαίνεται ωστόσο να ξεχνά ότι αίτημά του προς τον Κόζιακα, τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν να εγκαταλείψει ο ΕΔΕΣ την άμυνα της Πράμαντας και να την αναλάβει ο ΕΛΑΣ, δεδομένου ότι διέθετε βαριά όπλα. (Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013).

Το ζήτημα ανάμεσα στις δύο οργανώσεις θα διευθετήσει στις 26/10/1943, με επείγουσα διαταγή του το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ:

"Κύριος εχθρός μας είναι οι Γερμανοί και ενατίον αυτών πρέπει να στρέφονται αι κύριαι ενέργειάι μας. Εάν τμήματα του ΕΔΕΣ συνεργάζονται με τους Γερμανούς εις επιχειρήσεις εναντίον μας, να κτυπηθούν όπως και οι Γερμανοί. Εάν είναι πρόθυμα ενεργήσουν κατά Γερμανών, να μην ενοχληθούν εις προσπάθειαν των ταύτην, αλλά να επιζητηθεί επαφή και συνεργασία διά από κοινού επιχειρήσεις". (ΔΙΣ/ΓΕΣ).


Η εξέλιξη των εκκαθαριστικών και ο Ζέρβας



Μετά τις 10 Νοεμβρίου 1943, ο ΕΔΕΣ έχει σχεδόν ολοκληρωτικά χάσει την κύρια δύναμή του. "Σύνορο", μεταξύ αυτού και του ΕΛΑΣ είναι ο ποταμός Αχελώος και ο Άραχθος, ενώ οι όποιες δυνάμεις του απομένουν βρίσκονται στην περιοχή Λάκκα-Σούλι, ενώ η έδρα του ΕΔΕΣ στα Τζουμέρκα έχει περάσει ολοκληρωτικά στον έλεγχο του ΕΛΑΣ. Όπως γράφει και ο Woodhouse: "Ο Ζέρβας είχε απωθηθεί σε μια μικρή περιοχή της Ηπείρου, όπου οι άνδρες του διατηρούνταν στη ζωή με άφθονες ρίψεις από βρετανικά αεροπλάνα".

Όμως και για το Κλιμάκιο Ηπείρου, του ΕΛΑΣ, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα τμήματά του είναι εξαντλημένα από τις διαρκείς συγκρούσεις με τους Γερμανούς και δεν διαθέτουν ενισχύσεις για να περάσουν τον ποταμό και να διαλύσουν τα υπολείμματα του ΕΔΕΣ. 

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κάλυψη του ΕΔΕΣ και η βρετανική βοήθεια, αλλά και η επί ενάμισι μήνα αδυναμία του ΕΛΑΣ να χτυπήσει τον ΕΔΕΣ, βοηθά το Ζέρβα να ανασυγκροτήσει τη δύναμή του και να προχωρήσει σε νέες στρατολογίες. Γράφει σχετικά ο λοχαγός του ΕΔΕΣ Παπαδάτος:

"Παρά την ολοσχερή διάλυσιν των τμημάτων μας, ουδέποτε είδον τον Ζέρβαν τόσο αισιόδοξον. Χρήστο, μου έλεγε, τώρα οι Άγγλοι θα μας δώσουν ότι τους ζητήσουμε. Όλα θα μας τα δώσουν. Και πράγματι, τα αεροπλάνα έφθαναν τρία τρία κάθε βράδυ." (Φ. Γρηγοριάδης, Αντίστασις).

Παράλληλα, οι Γερμανοί παρέδωσαν στο Ζέρβα έναν αριθμό όπλων. "Η διοίκηση της Ομάδας Στρατιών Ε αποφάσισε να εφοδιάσει ιδιαίτερα δοκιμασμένες εθνικές συμμορίτικες ομάδες με ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια". (Sekendorf). 

Γερμανοί και Ζέρβας συνεργάζονται πια αρμονικά. Η εκτίμηση των κατακτητών για το ρόλο του ΕΔΕΣ είναι και ορθή και ρεαλιστική: "Ο σκοπός της αντάρτικης αυτής ομάδας είναι αποκλειστικά η καταπολέμηση του κομμουνισμού στην Ελλάδα, η οποία διεξάγεται με όλα τα μέσα, με την εκμετάλλευση της υποστήριξης τόσο από τους συμμάχους, όσο επίσης και από τα ημέτερα στρατεύματα". (ΔΙΣ/ΓΕΣ, Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013).

Ο ΕΔΕΣ είναι εμφανώς το "αγαπημένο παιδί" όλων.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Ζέρβας σε επιστολή του, στις 20/12/1943:

"Έχομεν οφθαλμοφανή την υποστήριξι των συμμάχων μας, όπως βλέπομεν και την καταδίκην που έβγαλαν και για το ΕΑΜ. Έχομεν απόλυτον την υποστήριξί των. Έως τώρα, μόνο τον μήνα Δεκέμβριον μου ήλθον 32 αεροπλάνα. Έντυσα όλο μου το στρατό και τον όπλισ τελείως". (Ηρακλής Πετιμεζάς, Εθνική Αντίσταση και Κοινωνική Επανάσταση, Ζέρβας και ΕΑΜ, Αυτοέκδοση, Αθήνα 1985).

Φυσικά, ο ευφυέστατος Ζέρβας δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αναφέρει οποιαδήποτε λέξη για τους Γερμανούς. Αυτό που φροντίζει επιμελώς είναι να μη διαταραχθεί από κάποιον θερμόαιμο ΕΔΕΣίτη η μυστική τους συμφωνία και χωρίς να αποκαλύπτει τους λόγους, συστήνει στους επιτελείς του διαρκώς, αυτοσυγκράτηση. Χαρακτηριστικά, γράφει στο διοικητή του ΕΔΕΣ Ξηροβουνίου:

" Αγαπητέ Αλέκο

Πήρα το γράμμα σου της χθες και σου απαντώ. (...) Μην κάνεις καμιά κουταμάρα και μπλέξεις σε αγώνα με Γεραμνούς διότι το ζήτημα είναι άκρως επικίνδυνο σήμερα, ότε έχομε στα νώτα μας τους εαμίτες, οι οποίοι καραδοκούν μια ευκαιρία για να μας επιτεθούν. (...) Έχομε καιρό για πόλεμο κατά των κατακτητών. Θα τον κάνωμε όταν λάβομεν εντολή των Συμμάχων. Τώρα ούτε μια σφαίρα δεν πρέπει να πέσει διότι ενδέχεται αυτό και μόνον να τους υποχρεώσει να στραφούν εναντίον μας και τότε καταλαβαίνεις τι ζημιά μπορούμε να πάθωμε (...). Αυτό να το τηρήσεις απόλυτα.

Ν. Ζέρβας". (Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013).


Παράλληλα, ο Ζέρβας διεξάγει έναν εκετενή πόλεμο προπαγάνδας εναντίον του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ και των στελεχών του. Το Δεκέμβριο του 1943, ο στρατηγός, ακολουθώντας τις υποδείξεις των Βρετανών εγκαινιάζει μια νέα πρακτική αντιπαράθεσης. Μετατρέπει την εμφύλια σύγκρουση σε προσωπική μονομαχία με τον Άρη. Ο στρατηγός προμηθεύεται από την Ασφάλεια της Αθήνας μέσω του Πετιμεζά, το πλούσιο ποινικό μητρώο του Άρη Βελουχιώτη, το τυπώνει σε χιλιάδες αντίτυπα και το σκορπίζει παντού. Ελπίζει πως εάν κατορθώσει να κλονίσει την εμπιστοσύνη των ανταρτών και του λαού στο πρόσωπο του Άρη, τα οφέλη θα είναι μεγάλα. (Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013)

Έτσι, ο Άρης κατηγορείται για πλαστογραφία, ψευδορκία, κλοπές και πολλά άλλα που διέπραξε στην προηγούμενη επαναστατική του δράση και φυσικά, για το οτιδήποτε αποτελεί επαναστατικό εύσημο και διώκεται από την αστική τάξη, ως ποινικά κολάσιμο. 

Η προσπάθεια αυτή του Ζέρβα θα πέσει στο κενό. Το γόητρο του Άρη θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του αλώβητο, ενώ ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για τους εμπνευστές της δυσφημιστικής εκστρατείας: "Αυτά είναι έργα των Εγγλέζων". (Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013)

19 σχόλια:

  1. Δεν διέλυσαν τον προδοτικό στρατό του Ζέρβα γιατί δεν είχαν στόχο την εξουσία. Για αυτό και όλες οι Παλινωδίες. Η Διάλυση του Ψαρού με την ΕΚΚΑ έγινε ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΚΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ βρε Παναγιώτη προδοτικό στρατό του Ζέρβα .... ΠΑΣ ΜΗ ΕΑΜΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΣΤΑΜΠΙΤΗΣ σωστά;

    ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
    Προς
    Το Γεν. Αρχηγείον ΕΛΑΣ και την Κ.Ε. του ΕΑΜ
    ΄Οπου
    Το εν ΚΑΪΡΩ Γενικόν Αρχηγείον μου με διέταξεν να σας διαβιβάσω τα κάτωθι:

    Ζητούμεν εξ υμών να παύσετε τας εχθροπραξίας εναντίον του ΕΔΕΣ και άλλων ομάδων αμέσως. Δεν δυνάμεθα να σας τονίσωμεν περισσότερον ότι η τακτική σας βοηθεί τον ΄Αξονα και αδυνατίζει την πολεμικήν προσπάθειαν των Συμμάχων εναντίον του κοινού εχθρού, των Γερμανών.
    Άμα τη παύσει των εχθροπραξιών, η Συμμ. Στρατ. Αποστολή θα προβή εις σύγκλησιν συσκέψεως προς διακανονισμόν της διενέξεως.
    Διά την ασφαλή μετάβασιν των αντιπροσώπων σας η Συμ. Στρατ. Αποστολή θα επιτύχη την εγγύησιν παρά του ΖΕΡΒΑ.
    Ζητούμεν την άμεσον εκ μέρους σας παραχώρησιν ομοίας ασφαλείας διά τον Ζέρβα ή τους αντιπροσώπους του ΕΔΕΣ, ίνα δυνηθούν και παρευρεθούν εις την σύσκεψιν.
    Κάπου 16-10-43
    Κρις Ακριβές Αντίγραφον
    Το ΙΙον Γραφείον
    Προς όλους τους τιμίους ΄Ελληνας Αρχηγούς του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικόν προς τον ΚΡΙΣ διά τον ΒΑΣΙΛΗΝ εκ μέρους του Νο 164 της 31ης .


    Ενδιαφέρομαι σοβαρώς διά την κατάστασιν εντός της Ελλάδος - Ελληνικόν αίμα χύνεται χάρις εις πανούργον προπαγάνδαν ΄Αξονος και διότι μερικοί ΄Ελληνες Αρχηγοί ενεργούν δι’ εγωϊστικούς σκοπούς επί εσφαλμένων πληροφοριών και χωρίς αύται να εξελέγχωνται.


    Γνωρίζω επακριβώς ότι ο ΖΕΡΒΑΣ δις απέρριψε Γερμανικάς προτάσεις ανακωχής και συνεργασίας. Πρέπει να μοι έχετε εμπιστοσύνην.



    Τίμιοι αντάρται άλλων οργανώσεων διελύθησαν ή εκτυπήθησαν παρά του ΕΛΑΣ και ούτω βλάπτοντες την αντίστασιν κατά του εχθρού εις δε των αξιωματικών μου εφονεύθη παρά των ανταρτών του ΕΛΑΣ, άλλοι υπέστησαν προσβολάς.

    Αντιαγγλική προπαγάνδα χαράσεται εν Αθήναις εμπνεομένων παρά των Γερμανικών πηγών.

    Ελαχίστη αντίστασις προεβλήθη εις τον εχθρόν όταν κατελάμβανε την οδόν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Είμαι εξαιρετικά πικρώς απογοητευμένος. Βασίζομαι εφ’ υμών ως πάντοτε.


    Ο ΖΕΡΒΑΣ πολεμά τους Γερμανούς και τους πολεμά καλώς.


    Συστήσατε εις όλους τους πιστούς Έλληνας να πολεμήσουν - κουράσατε τους Γερμανούς ακόμη σφοδρότερον ει δυνατόν αντί του ΖΕΡΒΑ - Τώρα είναι η στιγμή - Επιδιώξατε ταχείαν δίκην και εκτέλεσιν των υπευθύνων διά τον θάνατον του αξιωματικού μου - Σταματήσατε περαιτέρω προσβολάς κατά αξιωματικών μου - Δώσατε οπίσω τα όπλα εις τους αφοπλισθέντας παρά του ΕΛΑΣ - Μη δίδετε πίστιν εις ανακριβεις διαδόσεις - Μη λέγετε τίποτε όπως οι μεγάλοι Αρχηγοί πριν πεισθήτε ότι είναι αληθές - άλλως δεν δύναμαι να εξακολουθήσω την μεγάλην μου αποστολή της βοηθείας της Ελλάδος τώρα και εις το μέλλον - Μην επιτρέψητε εις όλους τους τίμιους ΄Ελληνας της ΕΑΜ και ΕΛΑΣ να προδοθούν ή απατηθούν διά του ψεύδους ή της εγωπαθείας - Τώρα είναι η στιγμή να κτυπηθούν οι Γερμανοί - Δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνην όλων των τιμίων Ελλήνων προς εμέ - Η σιωπή δεν σημαίνει αδράνειαν - Ενθυμηθείτε τα καλύτερα μου λόγια προς υμάς στο Κάϊρο - Δεν εννοώ τας ενεργείας μερικών εκ των Αρχηγών σας - Είθε ο Θεός να σας οδηγήσει να διίδητε πού είναι το καθήκον σας και το καθήκον όλων των πιστών Ελλήνων κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν - Φροντίσατε ώστε οι στρατιώται του ΕΛΑΣ εν Πελοποννήσω ακολουθήσουν το μέγα παράδειγμά σας - Θα διαβιβάσω κάθε διαταγήν εκ μέρους σας - Διά το συμφέρον της Ελλάδος σταματήσατε κάθε αιματοχυσίαν αμέσως - Μεθ’ όλων των οπαδών Ελλήνων τους οποίους μεγάλως θαυμάζω δύνασθε να το επιτύχητε - Κάμετέ το τώρα - Αύριον θα είναι πολύ αργά –

    ΚΡΙΣ
    Ακριβές Αντίγραφον
    ΙΙ Γραφείον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ολο τον σεβασμο εχω μια αισθηση οτι η αναρτηση γινεται με δεδομενα και ψυχισμο 1944.Προφανως ο ΕΔεΣ εχει στιγματα με κυριοτερο την ευκολη διεισδυση κ αλωση απο την κατοχικη κυβερνηση της οργανωσης της Αθηνας. Αυτο δεν ηταν τεχνικο θεμα αλλα κυριως ο αντικομμουνισμος ορισμενων τους οδηγησε στην ανοιχτη προδοσια.Δευτερο στιγμα η κωλοτουμπα του για το πολιτειακο ζητημα.Απο εκει κ περα ομως Ο ΕΛΑΣ εχει συμπολεμησει πολλες φορες κ αλλες τοσες εχει υπογραψει συμφωνιες με τον ΕΔΕΣ.Ανοητοι η προδοτες ηταννοι ελασιτες να νταραβεριζονται με μια οργανωση οπως αυτη που περιγραφετε; Ειναι δυνατον ο υπαρχηγος κ ιδεολογικος καθοδηγητης μιας τετοιας οργανωσης(πυρομαγλου) να εγινε
    βουλευτης της αριστερας;
    Προφανως κ οι εδεσιτες πολεμησαν απο τον Δεκεμβρη κ δωθε σε λαθος μερια αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ηταν τοσο υποπτος ο εδες οσο θελετε να φαινεται.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περιστασιακές συμφωνίες ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ προκύπτουν από τις ανάγκες του ΣΜΑ που λανθασμένα υπηρετούσε ο ΕΛΑΣ. Τώρα, ας μην ανάγουμε την πλούσια ακαδημαϊκή έρευνα στο θέμα, σε ψυχισμό 1944.

      Διαγραφή
    2. Είναι δυνατόν ο ιδεολογικός καθοδηγητής του Προδοτικού ΕΔΕΣ να έγινε βουλευτής της ...ΕΔΑ.... δεν υπάρχει τίποτα παράξενο. Με Ομοιδεάτες του συνεργάστηκε που πολέμησαν με λύσσα τον ΔΣΕ και αρνήθηκαν την υποψηφιότητα Μπελογιάννη Πλουμπίδη. Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ Μενσεβίκος ΥΠΕΞ το 1921 στην Γεωργία πολέμησε ενάντια στους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ. ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ συμμετείχε όποιος ήθελε χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Σε σημείο που συμμετείχαν και πολιτικά κόμματα με ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. Προδοτικός λοιπόν ο Στρατός ΖΕΡΒΑ ΨΑΡΡΟΥ. Τα υπόλοιπα για το ΣΜΑ τα έχουμε πει ξανά. ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ο λαός την εξουσία. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Oberoh. Είναι απόλυτα λογικό να ακους άλλα αντι άλλων όταν πρόκειται να καλύψουν τα πολιτικά μέτωπα τα στάδια και την ...εξαρτημένη αστική τάξη... σε αντίθεση με την ...εθνική.... δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Καπιταλισμός να υπάρχει και το παραμύθι με τους δεξιούς και τους αριστερούς τους οποίους είδαμε αγκαλιά με τους ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ του καμμένου και τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ τους Κασιδιάρη. Ο Καλύτερος ΜΕΝΤΕΣΕΣ του ΝΑΤΟ κατα τον Πάιατ. Ακόμα και να τους φτύσεις το Σάλιο σου χαλάς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. ....Προφανώς οι εδεσίτες πολέμησαν σε λάθος μεριά τον δεκέμβρη και πέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι ήταν τόσο ύποπτος ο εδές.... χοχοχοχοχο Ολα τα λεφτά. Οργάνωση γέφυρα με τα τάγματα όπως και η ΕΚΚΑ του Ψαρρού πολέμησε τον Δεκέμβρη τάχα σε λάθος μεριά χαχαχαχαχαχα αγκαλιά με τα Τάγματα που πλέον φορούσαν ...αντιφασιστικά ρούχα. Υποπτο όμως δεν είναι. Ο Οπορτουνισμός κύκλους κάνει σπάει καρύδια και ξεπλένει τον Καπιταλισμό γιατί δήθεν ο φασισμός είναι κάτι άλλο. ΑΠΛΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Το γνωρίζουμε οτι το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε εγκλωβίσει τον λαό κατω απο την Σημαία του Ελληνικού και Αγγλικού ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως αξιζει να σημειωσουμε οτι την πλουσια ακαδημαικη ερευνα αγσπητε ομπερον μονο εμεις απο τον καναπε μας την παιρνουμε υποψη μας.Οι αγωνιστες την εγραφαν στα παλια τους παπουτσια. Αλλιως πως να εξηγησω οτι ο Βελουχιωτης προτεινε στη Ρουβελιτσα αρχηγια στον Ζερβα αν οι δυο οργανωσεις ενωνονταν.Στον γοργοποταμο μαζι ανατιναξαν την γεφυρα.Ακομα ομως κ στην δεκαετια του 60 μαζι κατεβηκαν ελας κ εδες στον αιματοβαμμενο εορτασμο απο την παρακρατικη επιθεση.Ο υπαρχηγος το ΕΔΕΣ εγινε βουλευτης της ΕΔΑ.Τοσο ασχετοι ηταν τοτε που δεν ηξεραν την " ακαδημαικη" ερευνα οι αγωνιστες της εποχης;Μην πιασω κ την δεκαετια του 80 που σαν ενωμενη εθνικη αντισταση οι επιζωντες(μονο που ειχαν αλληλοσκοτωθει) γιορταζαν μαζι την εθνκη αντισταση.Αρα αυτα τα στοιχεια δεν τα επαιρναν υποψη οι αγωνιστες που ηξεραν την αληθεια αλλα οι απογονοι(;) τους απο τα πληκτρολογια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σημειωθεί βέβαια ότι αν δεν γίνεται για το παρελθόν, δεν είναι ιστορική έρευνα. Οπότε ελάχιστη σημασία έχει το που έγραφαν την ιστορική έρευνα οι αγωνιστές. Βέβαια, ας σημειωθεί επίσης, ότι εκατοντάδες εξ αυτών, ακριβώς επειδή δεν έγραφαν την ιστορική έρευνα στα παλιά τους παπούτσια εξέδοσαν βιβλία και έδωσαν σε εμάς, πολύτιμες μαρτυρίες.

      Διαγραφή
    2. Καλά τα παραμύθια αλλά η πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πρότεινε αρχηγία στον Ζέρβα όπως είχαν προτείνει στην αρχή την αρχηγία του ..ΕΑΜ.. στον ΠΑΠΑΤΖΗ. ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ 60 ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΚΚΕ το είχε δολοφονήσει ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ και ο Πυρομάγλου του ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΔΕΣ συνεργάστηκε στην ...ΕΔΑ... με ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ συναδέλφους του. Οσο για την Δεκαετία του 80 με το ΚΚΕ στην θεωρία των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ και ΣΤΑΔΙΩΝ που κατέστρεψαν το Κ.Κ ΔΕΣΜΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΠΟΊΗΣΗΣ καθε λογικός ανθρωπος καταλαβαίνει τι γινότανε. Αυτό που πονάει και τσούζει τον κάθε ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑ είναι η 29 χρονη πορεία του ΚΚΕ μετά το 1991... με την αποκατάσταση τον επαναστατικών χαραχτηριστικών του κόμματος και την Μπολσεβικοποίηση του. Είναι απόλαυση να βλέπεις τον Κάθε ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗ να ΣΚΟΥΖΕΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΛΕΝΤΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Η Ηλικία μου επέτρεψε να προλάβω στην ζωή όλους αυτούς τους συντρόφους πριν 35 40 χρόνια. Ηταν πολύτιμες οι συζητήσεις μαζί τους στο να μπορέσω να σχηματίσω απο τότε σωστή άποψη για τα γεγονότα. Καταλάβαιναν πολύ καλά τις αιτίες που δεν μπόρεσαν να πάρουν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 την στιγμή που αποχωρούσαν οι Γερμανοί Καπιταλιστές Τους άκουγα και καταλάβαινα την πραγματική αιτία. Τον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ καρκίνο. Αυτόν που μας κατέστρεψε μέχρι το 1991... Πάντα θυμάμαι αυτούς τους συντρόφους και το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως δεν πρόλαβαν να δούνε το ΚΚΕ το κόμμα μας να έχει πετάξει απο πάνω του αυτή την ΧΟΛΕΡΑ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Να κάνουμε και ένα φρεσκάρισμα της Περιόδου 1974 1991 για να μη νομίζουν ..κάποιοι.. Οτι γεννηθήκαμε χτες. Το ΚΚΕ εμφανίστηκε στην Αστική νομιμότητα το 1974 μετά απο 1925 1974 παράνομο 1943 1968 χωρίς ΟΚΝΕ 1958 1974 χωρίς Κ.Ο ΤΣΑΚΙΣΜΈΝΟ απο την 3η Κ.Δ μετά το 1935 την Αστική Δικτατορία του Μεταξά Χυμαδιό μέσα στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ και στην ...ΕΔΑ.... στην συνέχεια. Η Διάπαση του 1968 ήταν σωτήρια για το ΚΚΕ. Το ότι δεν μπόρεσε να αλλάξει πρόγραμμα στο 9ο Συνέδριο το 1973 ΉΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΌ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ δημιουργώντας νέες Οπορτουνιστικές Φουρνιές. ...ενωμένη αριστερά... με τους προδότες του ...εσωτερικού το 1974. Ουρά του ΠΑΣΟΚ σε όλη την περίοδο ..πραγματική αλλαγή.... ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ το 1986 12ο Συνέδριο 1987.... ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ με ΕΑΡ το 1988 ....συνασπισμός.... και συμμετοχή σε δυο κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού το 1989 Εφοδος για την διάλυση του Κόμματος απο τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ το 1989 ΓΡΑΨΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΡΟΥΣΗΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΧΑΓΙΟΣ και σια... ωστε μέσα στην σύγχυση να διευκολύνουν την δεξιά Οπορτουνιστικη ομάδα ΦΑΡΑΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΧΟΥΝΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΩΝΑΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ και σια να διαλύσουν το ΚΚΕ το 1991... Οποιος βλέπει όνειρο αυτά να αλλάξει πλευρό. ...μούδιασε... ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Τα κόλπα ψόφησαν το 1991. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω επίσης τις προσωπικές μαρτυρίες συντρόφων που ήταν τότε στην Αθήνα και στον Πειραιά στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ τις μάχες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 1944 ενάντια σε Γερμανούς και όλους τους μηχανισμούς του Αστικού κράτους που περιελάμβανε και την οργάνωση γέφυρα με τα τάγματα του ΕΔΕΣ τις στιγμές της αποχώρησης των Γερμανών 12 Οκτώβρη του 1944 το Αστικό κράτος Σμπαράλια και τον λαό εγκλωβισμένο στα Οπορτουνιστικά φούμαρα. Τους απλούς ανθρώπους να βλέπουν την καταστροφή που ερχόταν και την ...λαοκρατία....ευρωκομμουνισμός να τους κρατάει δεμένους χειροπόδαρα. Ενα πραγματικό έγκλημα που καλύφθηκε σκόπιμα λόγω της Απομπολσεβικοποίησης του ΚΚΕ. Ετσι νόμισαν τα ...παιδιά.... οτι τελειώσαν με τους Κομμουνιστές. Δεν υπολόγισαν καλά τις παρακαταθήκες απο την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ και τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Αυτά ήταν ο Τάφος τους το 1968.... και ιδιαίτερα το 1991..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ΚΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΟΜΙΜΗ. Τόσο άσχετο.. ήταν το Αστικό κράτος που την ...πάτησε.... χοχοχοχοχοχο Μιλάμε για Γλέντι χαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαν σήμερα το 1968 ιδρύθηκε η ΚΝΕ. Ηταν η πρώτη φορά απο το 1943 που ...αυτοδιαλύθηκε... για να φτιαχτεί η επον που ιδρύθηκε οργάνωση να καθοδηγεί τους Νέους των Εργατικών Λαικών οιγενειών στον Μαρξισμό Λενινισμό. Αυτή η 25η χρονη απουσία μαζί και με άλλα γεγονότα είχε καταστροφικά αποτελέσματα στην διάβρωση των συνειδήσεων απο την Οπορτουνιστική Πανούκλα. Τα συμπεράσματα Υπερπολύτιμα για το σήμερα και το αύριο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ....Ο Υπαρχηγός του ΕΔΕΣ έγινε Βουλευτής της ...ΕΔΑ.... Τόσο άσχετοι ήταν οι αγωνιστές της εποχής.... Απόλυτα φυσιολογικό ο Υπαρχηγός του ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΔΕΣ να γίνει Βουλευτής της ...ΕΔΑ... Απο Αντικομμουνιστική οργάνωση σε Αντικομμουνιστική πήγε. Αδερφάκια δίδυμα. Οσο για τους Αγωνιστές κυνηγημένοι ήταν απο τον Καπιταλισμό και Εγκλωβισμένοι απο τους Κολαούζους τους. Και έρχονται τα ...παιδιά... να φτύσουν στους τάφους τους. Τίποτα παράξενο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή