"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

O Nίκος Καρανικολάου που αγαπούσε πολύ το λαό


Πολλές περιπτώσεις γενναίων μαχητών του ΔΣΕ θα μπορούσαμε να μνημονεύσουμε, όμως στη σκέψη μας ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι αυτή του Νίκου Θ. Καρανικολάου, του ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ Σάμου, που αγαπούσε πολύ το λαό.

Ο Καρανικολάου, γέννημα και θρέμμα της Σάμου, δεν είχε μάχιμα καθήκοντα στο ΔΣΕ του νησιού, ή μάλλον δεν είχε κυρίως μάχιμα καθήκοντα. Αντιθέτως, η χρέωσή του σήμαινε τη ζωή ή το θάνατο των συντρόφων του, καθώς ήταν υπεύθυνος τροφοδοσίας τους και εκπρόσωπος του ΔΣΕ στο λαό των ελεύθερων περιοχών του νησιού. Ο Καρανικολάου εργαζόταν κυρίως με έδρα το χωριό Κουμέικα, με τον λαό του οποίου είχε αναπτύξει ιδιαίτερα στενή και θερμή σχέση. Ανάλογη ευθύνη είχαν κι άλλα στελέχη του ΔΣΕ της Σάμου, όπως ο Μενέλαος Μενελάου και ο Αριστείδης Ζάγκας, είναι όμως η περίπτωση του Νίκου Καρανικολάου που είναι τόσο ιδιαίτερη και συγκινητική, μέσα στο ζόφο του Εμφυλίου.

Έως τις αρχές του 1949, ο ΔΣΕ Σάμου έχει αποτελεσματικά αποκρούσει τρεις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, έχει στρατολογήσει περί τους 180- 200 μαχητές και διατηρεί ήσυχη και ειρηνική παρουσία στα ελεύθερα χωριά του νησιού, δίνοντας εντυπωσιακά χτυπήματα στον ταξικό αντίπαλο, όπως η είσοδος στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, το 1948. 

Παρόλα αυτά, την άνοιξη του 1949, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποβιβάζουν χιλιάδες στρατιώτες στη Σάμο, συγκεντρώνοντας δύναμη περίπου τριών ταξιαρχιών, με άφθονα πυρομαχικά και όπλα και τρία πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Ο ΔΣΕ Σάμου είναι καταδικασμένος στην ήττα, όμως οι μαχητές και τα στελέχη του, ιδίως ο Γιάννης Σαλάς, ΠΕ του Αρχηγείου του ΔΣΕ Σάμου, γνωρίζουν καλά πως ο ΔΣΕ της Σάμου, οφείλει να πράξει το ταξικό και συντροφικό του καθήκον, αποσπώντας όσες δυνάμεις μπορεί, από το μέτωπο του Γράμμου και μειώνοντας την πίεση που ο ΔΣΕ δέχεται εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ιστορία του τραγικού ήρωα του λαού Νίκου Καρανικολάου.

Την άνοιξη του 1949, από υπαιτιότητα κάποιου μαχητή του ΔΣΕ, η κρύπτη με τα τρόφιμα και υλικά του ΔΣΕ στα Κουμέικα ανακαλύπτεται από τους κυβερνητικούς στρατιώτες. Η κρύπτη βρισκόταν μέσα στο κτήμα του Καρανικολάου κι ανάμεσα στα περιεχόμενά της βρέθηκε και το κατάστιχο των οικονομικών, όπου αναγράφονταν με λεπτομέρεια οι χιλιάδες προσφορές του λαού του χωριού προς τον ΔΣΕ, καθώς και άλλων κοντινών χωριών. Ακόμα και δεξιοί πολίτες βρίσκονταν στο κατάστιχο του Καρανικολάου, καθώς εκτιμούσαν και συμπαθούσαν τον ανθυπολοχαγό και το επιτελείο του. 

Έτσι, ολόκληρο το χωριό Κουμέικα και άλλα ανταρτοχώρια του νησιού βρέθηκαν στον κίνδυνο εκτεταμένων μέτρων εναντίον τους.

Ο Νίκος Καρανικολάου γνώριζε πολύ καλά τι σήμαινε η παραπάνω αποκάλυψη για τους πολίτες των χωριών που με το υστέρημά τους στήριζαν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Έτσι, στις 17/05/1949, ο Καρανικολάου φόρεσε τη στρατιωτική του στολή, έγραψε ένα μεγάλο απολογητικό γράμμα στους πολίτες του χωριού και εμφανίστηκε στην πλατεία του χωριού, όπου φώναξε τους συχωριανούς του να τους μιλήσει. Πολλοί ήρθαν γύρω του ανήσυχοι. Εκείνος τους καθησύχασε και μιλώντας τους ήρεμα, τους ζήτησε συγγνώμη για τον κίνδυνο, στον οποίο τους έθεσε και τους ευχήθηκε να περάσουν τη δοκιμασία, όσο το δυνατόν πιο μαλακά. 

Κλείνοντας τους χαιρέτησε, τράβηξε το περίστροφό του και αυτοκτόνησε.

Στο γράμμα του εξηγούσε, ότι με την πράξη του αυτή, όλοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι εκβιάστηκαν ή απειλήθηκαν από τον ίδιο και καθώς οι κυβερνητικοί δεν μπορούσαν να τον βασανίσουν ή να τον απειλήσουν, δεν θα αποκάλυπτε ποτέ τους πραγματικούς του τροφοδότες και συντρόφους, που ήταν στην πραγματικότητα όλοι τους.

Η αυτοκτονία του Νίκου Καρανικολάου συντάραξε την κοινωνία των Κουμέικων και μαθεύτηκε σε όλο σχεδόν το νησί. Οι κυβερνητικοί από τη δική τους μεριά έπεσαν σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούσαν να εκτοπίσουν ολόκληρα χωριά στη Μακρόνησο ή να ανακρίνουν χιλιάδες ανθρώπων. Αρκέστηκαν στην απραξία και η θυσία του Καρανικολάου έπιασε τόπο.

Έως σήμερα, στα Κουμέικα, το όνομα του Νίκου Καρανικολάου είναι συνώνυμο της μπέσας και της τιμής. 

Δυστυχώς δεν διαθέτουμε φωτογραφία του...


Κουμέικα Σάμου.

11 σχόλια:

  1. Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι κομματικές αγιογραφίες (για κάποιο οικογενειακό λόγο παίρναμε επί πάρα πολλά χρόνια το περιοδικό ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ έχει φτάσει 170+ τεύχη των 150 σελίδων έκαστο....

    Για ένα διάστημα μάζευα 7 τεύχη και τα βιβλιοδετούσα σε τόμο.... αυτό που μου έκανε εντύπωση από ένα σημείο και μετά .... βρε αδελφέ είπα και η παγκόσμια ιστορία να ήταν τέτοιο όγκο σελιδών δεν θα είχε... ).

    Μιας όμως και πρέπει να καταγραφεί και πόσες φορές ο έσχατος καπετάνιος πήγε προς νερού του, γιατί δεν βάζετε έτσι μερικά πράγματα που επεξηγούν το προτσές των γεγονότων;

    Για παράδειγμα διάβαζα την συνέντευξη ενός από τους τέσσερης γιους του Μπεναρόγια.

    Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ο Ελιέζερ Μπεναρόγια, ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ σε συνέντευξη του στο συγκρότημα Λαμπράκη (11/09/2011) λέει:

    «Δεν ξέρω αν θα ήταν αριστερός σήμερα ο πατέρας μου».

    https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2018/12/cia.html?spref=fb&fbclid=IwAR05CvF-DDQ8romYwbJBnyYXCeerPal9yeGYKZQPhYxV7PB4-_3AFxfaIkE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεος ρε Πλούτωνα... Τι σχέση έχει ο Μπεναρόγια τώρα και το παιδί του, με την Εθνική Αντίσταση. Στο ΣΕΚΚΕ ήταν ο πατέρας του, σε μια εποχή που το κομμουνιστικό κίνημα ήταν στα σπάργανα. Επίσης, μην ρίχνεις πια τόσο το επίπεδο, εδώ έχουμε δεκάδες χιλιάδων νεκρών. Δεν πρέπει να τους καταγράψουμε και να πούμε τις ιστορίες τους?

      Διαγραφή
    2. Ποιός μίλησε για ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ. Αυτούς τους είδαμε καλή ώρα. Για Κομμουνιστές μιλάμε. ΑΡΕ ΛΕΝΙΝ τους έκαψες. Μα να ανατρέψει την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ. Μιλαμε για ΓΛΕΝΤΙ. ΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Με όλο τον σεβασμό που έχω, αυτό παρακολουθώ, εξ άλλου και από την οικογένειά μου έχουμε νεκρούς και στην ΕΑ και στον Εμφύλιο.


    Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει όμως ότι το ΣΕΚΕ είναι κάτι διαφορετικά από το ΚΚΕ;

    Εγώ ήμουνα φανατικός αναγνώστης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και στην βιβλιοθήκη μου ακόμα υπάρχουν τεύχη της που τα έχω βιβλιοδετήσει, στην αρχή είχαν λίγες σελίδες 50-80 σιγά σιγά κάθε τεύχος αυξήθηκε πάνω από 120 σελίδες.... να σου πω λοιπόν ένα μέσο όρο 100 σελίδες ΕΠΙ 170 τεύχη (παραπάνω είναι) ΙΣΟΝ 17.000 σελίδες ????

    Η παγκόσμια ιστορία έχει λιγότερες σελίδες και να πω ότι έγινε κανένα τεράστιο έργο....

    Την Ελληνική ΕΑ δεν την είχαν σε εκτίμηση ούτε οι Σοβιετικοί.

    Ο Υψηλάντης (Αλέξης Ρόσιος), εξιστορεί με παράπονο: «Στις επετείους, ιδιαίτερα δε στην επέτειο της νίκης τους (των σοβιετικών) στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού τόνιζαν – και δικαιολογημένα βέβαια – τον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στη νικηφόρα έκβασή του, ανέφεραν και τη συμβολή των Κινημάτων Αντίστασης των λαών στον κοινό αγώνα κατά των γερμανοϊταλών κατακτητών στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, στην Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά άχνα δεν έβγαζαν για τη συμβολή της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης… Πολλές φορές οι πολιτικοί πρόσφυγες θέταμε στη σοβιετική ηγεσία αυτό το θέμα, γιατί το θεωρούσαμε μεγάλη προσβολή για την εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά απάντηση καμία. Και γραπτή διαμαρτυρία στάλθηκε στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ από τον Πρόεδρο του Δικαστικού της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Παλάσκα, και πάλι το ίδιο».

    Οι Γερμανοί έχουν βγάλει τα θύματά τους στην Ελλάδα στην κατοχή, είναι να γελά κανείς.

    376 νεκροί Γερμανοί από όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις. Τα… κουνούπια σκότωσαν διπλάσιους απ’ όσους η “ενωμένη εθνική αντίσταση”!

    721 οπλίτες και βαθμοφόροι του στρατού κατοχής πέθαναν από ελονοσία, τύφο και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

    Άλλοι 237 Γερμανοί αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους.

    Αυτό δικαιολογεί τόσους κομπασμούς για την Εθνική Αντίσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά σίγουρα τα γράφεις για καλαμπούρι να γελάσουμε. Διαφορετικά πες μας το άλλο με το ΣΜΑΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ να μη διεκδικεί την εξουσία λόγω ....λαοκρατίας... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΒΕΡ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Η ΕΣΣΔ στον 2ο Π.ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ διέσπασε τους Καπιταλιστές και νικησε χάρη στον ΕΛΙΓΜΟ Μολότοφ Ρίμπεντροπ. Κέρδισε 22 μήνες πολύτιμους για την άμυνα και η Καπιταλιστές μπλέξανε σε πόλεμο μεταξύ τους πριν χτυπηθεί η ΕΣΣΔ Αν είχε στηριχτεί στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική με δεδομένα την Συνομωσία στον Κόκκινο Στρατό το 1935 απο την Οπορτουνιστική αντεπανάσταση παρέα με τον Χίτλερ και την επικράτηση του Οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935 που κατέστρεψε τα πάντα. Βοήθεια στην ΕΣΣΔ θα ήταν ο έλεγχος της Κ.Δ απο τους Μπολσεβίκους γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ και την ώρα της αποχώρησης των Γερμανών απο την κάθε χώρα η μετατροπή του πολέμου σε ΤΑΞΙΚΟ για το Τσάκισμα του Καπιταλισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Αυτή είναι βοήθεια στην ΕΣΣΔ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Και όχι τα Οπορτουνιστικά Κουραφέξαλα με την ΘΕΩΡΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΓΜΟΥ που πολύ σωστά έκανε η ΕΣΣΔ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ακριβώς αμφισβητείς Παναγιώτη;

    Είναι γεγονός ότι οι σοβιετικοί δεν είχαν σε καμία υπόληψη τον ΕΛΑΣ. Και αυτό προκύπτει από πλήθος μαρτυρίες.

    Το αμφισβητείς;

    Επειδή ζεις στις ονειροφαντασιές σου, πέραν αυτών που σου παράθεσα σου βάζω μια ακόμα μαρτυρία τι πίστευαν οι Σοβιετικοί για τον ΕΛΑΣ.
    Ο C M Woodhouse μιλά για την σοβιετική αποστολή που έφτασε στις 28/7/1944 με δόλιο τρόπο στα Ελληνικά βουνά (δηλαδή τρεις μήνες πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα) στο αντάρτικο αεροδρόμιο της Νεράιδας προσγειώθηκε ένα αεροπλάνο που ερχόταν από την Ιταλία και μετέφερε 9 Σοβιετικούς, αυτοί ήταν :

    Χρήστος Βουτυρίδης (διερμηνέας)

    Αντισυνταγματάρχης Γκρ. Ποπώφ (αρχηγός)

    Αντισυνταγματάρχης Νικ. Τσερνίτσεφ (πολιτικό στέλεχος)

    Αντισυνταγματάρχης Τρογιάν

    Ταγματάρχης Ιβάνωφ

    Ταγματάρχης Καραμανώφ.

    Ο C M Woodhouse αναφέρει ότι το αεροπλάνο που μετέφερε την σοβιετική στρατιωτική αποστολή προερχόταν από αγγλοαμερικάνικη βάση της Ιταλίας και οι σοβιετικοί ξεκίνησαν την 25 προς 26 Ιουλίου 1944 για να κάνουν μια πτήση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, προσγειώθηκαν στην Γιουγκοσλαβία, κοντά στο αρχηγείο του Τίτο και παρέλαβε δέκα μέλη της σοβιετικής Στρατιωτικής Αποστολής, πάνω από την Ελλάδα έριξε τα δύο από τα μέλη της στην Μακεδονία και τα υπόλοιπα τα προσγείωσε στο αντάρτικο αεροδρόμια «…Η επιχείρηση αυτή, που εκτελέστηκε με επιδεξιότητα και ασφάλεια, όσο και με κακή πίστη, δεν έγινε γνωστή σε κανέναν από τους άλλους Συμμάχους , ώσπου τα οκτώ μέλη της Σοβιετικής Αποστολής, υπό τον συνταγματάρχη Ποπόφ , έφτασαν στο ΓΑ του ΕΛΑΣ στις 26 Ιουλίου το πρωί».

    Από τα γραφόμενα του C M Woodhouse είναι φανερή η πίκα του υπέστησαν οι Άγγλοι από τον σοβιετικό αιφνιδιασμό.

    Ο C M Woodhouse σχολιάζει πολύ ενοχλημένος την όλη υπόθεση της σοβιετικής άφιξης ενδεικτικά αναφέρει:

    «…Ο ΕΛΑΣ που περίμενε ότι η Σοβιετική Αποστολή θα του έφερνε το μάννα από τον ουρανό, είδε ότι ο συνταγματάρχης Ποπόφ δεν ήταν σε θέση ούτε τη βότκα της ομάδας του να προμηθευτεί , όχι να εφοδιάσει τον ΕΛΑΣ με χρυσό , όπλα και πυρομαχικά….» φυσικά πέρα από την «απογοήτευση» του ΕΛΑΣ είδε και την «έκπληξη» των σοβιετικών για τον ΕΛΑΣ
    ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ:
    «… ενώ περίμενε (ο Ποπόφ) να βρει έναν στρατό ίδιο ποιοτικά, αν όχι σε αριθμητική δύναμη, με τον παρτιζάνικο στρατό του Τίτο, βρήκε ένα ΣΥΦΕΡΤΟ που μόλις τον κάλυπτε μια μεθοδικά συγκεντρωτική διοίκηση….»


    Ελπίζω να μη σε προσεδάφισα ανώμαλα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ.Με γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ και ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ θα είχαν πολεμήσει τον Γερμανικό ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ και απο 26 Αυγούστου του 1944 που ξεκίνησε η αποχώρηση των Γερμανών θα μετέτρεπαν τον Πόλεμο σε ΤΑΞΙΚΟ εκμεταλευόμενοι τον Συντριπτικό συσχετισμό δυνάμεων στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Κομάτι κομμάτι απελευθερωμένου χώρου θα πέρναγε στον Σοσιαλισμό. Με την Αμέριστη βοήθεια της ΕΣΣΔ που θα αποτελούσε τμήμα της. Να κατηγορεί κάποιος την ΕΣΣΔ για τις σχέσεις που είχε με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που βρισκόταν κατω απο την Σημαία του Αγγλικού Ιμπεριαλισμού και του Ελληνικού αποτελεί απλά ΑΛΗΤΕΙΑ του ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ συμμετείχαν τα κόμματα των Αντικομμουνιστών Σβώλος..... Τσιριμώκος.....Μ.Κύρκος....και ο Μενσεβίκος ΥΠΕΞ της Γεωργίας το 1921 Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ που πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους που αργότερα σαν Πρόεδρος της ....ΕΔΑ.... την ημέρα που πιάσανε του Πλουμπίδη ήταν στο γραφείο του Παπάγου που πήρε την υπόσχεση οτι το ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν θα βγάλει την ...ΕΔΑ... παράνομη. ...ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ο σ.ΠΟΠΟΦ και η ΕΣΣΔ θα έδινε βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά στο ΚΚΕ που είχε μετατραπεί σε ...ομοσπνδο.... δεν είχε στόχο το Σοσιαλισμό είχε φτιάξει το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ και προσπαθούσε για ...ανθρωπινο καπιταλισμό.... κάτω απο την Σημαία του Αγγλικου και Ελληνικού ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ στην 2α παρουσία βέβαια..... χαχαχαχαχοχοχοχο Το άλλο με τον ΤΟΤΟ το ξέρεις χαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. 3η Συνδιάσκεψη 1950 απολογισμός της 10ετιας. Συζήτηση για το ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και τον ΣΟΣΙΑΛΣΩΒΙΝΙΣΜΟ ΤΟΥ που κατέστρεψε τα παντα. Καλό Κουράγιο και ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή