"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Παναγιώτης Μουκανάκης: Η γενναία στάση ενός Ευρυτάνα στη μάντρα της Καισαριανής


Σήμερα 1η Μάη (αυτή την εμβληματική μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης που συμπίπτει και με την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 φυλακισμένων Ελλήνων κομμουνιστών από τους Γερμανούς ναζί στην Καισαριανή) επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση μία συγκλονιστική ιστορική καταγραφή που αφορά έναν Ευρυτάνα συμπατριώτη μας τον Παναγιώτη Μουκανάκη από τον Προυσό, ο οποίος εκτελέστηκε και αυτός στο Σκοπευτήριο λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Μάη 1944, κρατώντας μία στεντόρεια ηρωική-διεθνιστική στάση ενώπιον των ίδιων των δημίων του!

Η ανεκτίμητης αξίας ιστορική αναφορά προς τιμήν του Παναγιώτη Μουκανάκη προέρχεται από τον αείμνηστο αντιστασιακό αγωνιστή Μήτσο Κάιλα από τα Φουρνά Ευρυτανίας και εμπεριέχεται στο βιβλίο του το οποίο κοσμεί την προσωπική μας βιβλιοθήκη και φέρει τον τίτλο: "Μαρτυρίες ΕΛΑΝ Στερνές υποθήκες των ηρώων μας", εκδ. Νέα Σύνορα 1975. Ο Μήτσος Κάιλας παλιός μαχητής των ΕΛΑΣ-ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας σε Τασκένδη και ΛΔ Γερμανίας, υπήρξε ιστορικός συγγραφέας και ερευνητής ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης επί 35 χρόνια!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΜΟΥΚΑΝΑΚΗΣ

Μηχανικός 38 χρονών, από το χωριό Προυσός Ευρυτανίας. Εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς στις 13 Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με την κατηγορία ότι απέκρυβε μεγάλη ποσότητα οπλισμού και ότι ενίσχυε τους αντάρτες.

Όταν τον οδηγούσαν να τον προσδέσουν στον πάσαλο για εκτέλεση έκανε χειρονομία αποχαιρετισμού... προς τους γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος!

Εξηγώντας το νόημα της χειρονομίας του αυτής είπε αποτεινόμενος προς τους γερμανούς λίγες στιγμές πριν πέσει νεκρός από τα πυρά τους:

"Με τη χειρονομία μου αυτή ήθελα να αποδείξω ότι δεν μνησικακώ εναντίον σας, αλλά τρέφω άσπονδο μίσος εναντίον ενός τέρατος, του οποίου τας διαταγάς εκτελείτε και το οποίον κακή τη μοίρα ηγείται του γερμανικού λαού".


Πηγή: εδώ

1 σχόλιο:

  1. Μια ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:

    ΠΟΤΕ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΠΟΛΙΤΕΙΑ/ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ στην ΚΑΤΟΧΗ;;; π.χ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

    Πότε η "Ελληνική" Πολιτεία/Κυβερνήσεις ΕΚΑΝΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ/ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ/ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ (ΤΡΙΠΛΗ ΚΑΤΟΧΗ) ΚΑΤΟΧΗ ΕΠΙ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ;;;

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΙΤΑΝΕ... ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ/ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΚΑΤΟΨΥΧΩΝ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ!!!

    ΌΛΟΙ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ-ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΤΟΥΣ!!!

    .... ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΔΙΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ ΒΡΟΩΜΙΑ ΒΟΘΡΥΛΑ "ΚΥΒΕΡΝΑ" ΜΕ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ!!!

    ΠΑΝΤΟΥ ΣΚΑΤΑ ΣΚΑΤΑ ΣΚΑΤΑ- Merde σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΘΕΣΜΟΥΣ"!!!

    ... Στον Διάολο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή