Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Οι θυσίες της ΕΣΣΔ ενάντια στο φασισμό - μέρος 2ο


Συνεχίζουμε την παράθεση των θυσιών του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αποτυπώθηκαν από τον λόρδο Ράσελ στο βιβλίο του Η μάστιγα του αγκυλωτού σταυρού


Απόσπασμα 3ο - Καταναγκαστική εργασία

"Το άρθρο 6 της Συνθήκης της Χάγης προβλέπει ότι το κράτος που έχει στην εξουσία του τους αιχμαλώτους πολέμου που συνέλαβαν τα στρατεύματά του μπορεί να χρησιμοποιήσει την εργασία τους εξαιρουμένων των αξιωματικών σύμφωνα με τον βαθμό και την ικανότητα του καθενός. Η εργασία δεν πρέπει να είναι υπερβολική και δεν πρέπει να έχει σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τον Νοέμβριο του 1941, η Ανώτατη Διοίκηση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοινοποίησε οδηγίες προς όλες τις ομάδες στρατιωτών και τις στρατιές στη Ρωσία επάνω στο θέμα των "Ταγμάτων Αιχμαλώτων Πολέμου". Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα των οδηγιών:

"Οι απαιτήσεις της πολεμικής οικονομίας καθιστούν απαραίτητο ένας Γερμανός να χρησιμοποιείται αν είναι δυνατόν μόνο όταν δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν ξένο ή έναν αιχμάλωτο πολέμου. Ορισμένα καθήκοντα στο στρατό και στο μέτωπο, μπορούν να αναληφθούν από αιχμαλώτους πολέμου εάν αυτοί ενσωματωθούν εντελώς και αποτελεσματικά μέσα στις στρατιωτικές υπηρεσίες. Συνεπώς, η Ανώτατη Διοίκηση θα σχηματίσει τάγματα αιχμαλώτων πολέμου."

Η οδηγία αυτή συμπληρώθηκε από όλους τους υποδεέστερους σχηματισμούς στο ρωσικό μέτωπο, που εξέδωσαν εντολές με βάση την οδηγία εκείνη. Ακόμη και πριν εκδοθεί όμως η οδηγία αυτή, της OKW διαταγές για το σχηματισμό λόχων καταναγκαστικής εργασίας, είχαν δοθεί από τους διοικητές των κατώτερων μονάδων. Μια οδηγία επάνω στο θέμα αυτό είχε εκδοθεί από την 11η Στρατιά και έφερε την υπογραφή του επιτελάρχη της Βόλερ. Ανέφερε ότι οι αιχμάλωτοι αποτελούσαν αξιόογες εργατικές δυνάμεις και προέβλεπε τη δημιουργία λόχων εργασίας για να είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται γρήγορα οι αιχμάλωτοι " για στρατιωτικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση των στρατευμάτων στη ζώνη των επιχειρήσεων." 

Ρώσοι αιχμάλωτοι εστάλησαν από τα στρατόπεδα σε μονάδες πυροβολικού, μηχανικού και διαβιβάσεων για να χρησιμοποιηθούν σε προχωρημένες περιοχές. Συντάγματα πεζικού εξουσιοδοτήθηκαν παράνομα να κρατούν από τους αιχμαλώτους που έπιαναν όσους χρειάζονταν για την εργασία στη γραμμή του μετώπου. Οι οδηγοί αλογόσυρτων φαλάγγων εφοδιασμού και φαλάγγων πυρομαχικών πυροβολικού αντικαταστάθηκαν από Σοβιετικού αιχμαλώτους και εκείνοι εστάλησαν σε μάχιμες μονάδες. Όλα αυτά ήταν εντελώς αντίθετα προς τη Σύμβαση της Χάγης. Αλλά από την πρώτη στιγμή της εκστρατείας ήταν φανερή η πρόθεση της γερμανικής στρατιωτικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει Ρώσους αιχμαλώτους κατά παράβαση των νόμων του πολέμου. 

Τον Ιούλιο του 1941, το OKW εξέδωσε μια διαταγή κατά την οποία ορισμένες κλάσεις αιχμαλώτων δεν έπρεπε να προωθηθούν προς τη Γερμανία αλλά να χρησιμοποιηθούν στο θέατρο των επιχειρήσεων. Η οδηγία της 11ης Στρατιάς στις 3 Αυγούστου 1941, που αναφέρθηκε παραπάνω, ήταν εκτελεστική της διαταγής εκείνης.

Μέσα σε ένα μήνα 43.000 τέτοιοι αιχμάλωτοι χρησιμοποιήθηκαν στις προχωρημένες υπηρεσίες εφοδιασμού και 13.000 για την κατασκευή αμυντικών θέσεων. Η εργασία αυτή ήταν καθαρά στρατιωτικής φύσης και γινόταν στη ζώνη μάχης και στα άμεσα μετόπισθεν της Στρατιάς. Οι αιχμάλωτοι αναγκάζονταν να διαχειρίζονται αποθήκες, εφόδια και πυρομαχικά για τα προχωρημένα τμήματα και να κατασκευάζουν αμυντικές θέσεις. Οι ίδιοι οι Γερμανοί χαρακτήρισαν την εργασία εκείνη ως "μέγιστης σημασίας για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων".

Είναι έξω από κάθε αμφισβήτηση ότι η πολιτική εκείνη εφαρμοζόταν συστηματικά. Στα πολεμικά ημερολόγια των γερμανικών σχηματισμών υπάρχουν αποσπάσματα που αφορούν τη χρησιμοποίηση μεγάλων αριθμών αιχμαλώτων πολέμου για την κατασκευή οχυρώσεων κατά το 1942 και 1943.

Αλλά αυτό δεν ήταν όλο. Αιχμάλωτοι χρησιμοποιούνταν σε μεγάλη κλίμακα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Μια διαταγή που εξέδωσε το γερμανικό 30ο Σώμα Στρατού σχετικά με μια οδηγία του OKW αναφέρει τα εξής:

"Εφίσταται η προσοχή στη διαταγή του αντιστράτηγου κατά την οποία για την εξοικονόμηση γερμανικού αίματος, μόνο οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση και την εκκαθάριση ναρκών. Δεν θα χρησιμοποιούνται αιχμάλωτοι σε μάχη ή αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Η διάταξη αυτή ισχύει και για τις γερμανικές νάρκες. Για το σκοπό αυτό θα σχηματιστούν ειδικές μονάδες αιχμαλώτων."

Ακόμα περισσότερο παράνομη ήταν η χρησιμοποίηση αιχμαλώτων ως οδηγών μέσα από τα σοβιετικά ναρκοπέδια. Αν χρησιμοποιούνταν απλώς και μόνο για να οδηγούν τους Γερμανούς στρατιώτες μέσα από τα γνωστά κενά στα ναρκοπέδια, ίσως αυτό να μην ήταν και τόσο κατακριτέο, μολονότι θα αποτελούσε τυπική παράβαση των κανονισμών της Χάγης. Δεν χρησιμοποιούνταν όμως για αυτόν τον σκοπό αλλά ως ανθρώπινες ασπίδες για την ανατίναξη των ναρκών έτσι ώστε να μη μπορούν να βλάψουν τους Γερμανούς που προχωρούσαν. Οι διαταγές που αφορούσαν την επιλογή και τη χρησιμοποίηση αιχμαλώτων για την ανατίναξη ναρκών όριζαν ότι οι αιχμάλωτοι έπρεπε να παρακολουθούνται στενά από κοντά " για να μην κάνουν μεγάλα βήματα και αποφεύγουν τις νάρκες".


Συνεχίζεται




4 σχόλια:

  1. ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν κάποιος δεν έχει να πει τίποτα ενάντια στον Καπιταλισμό αναγκαστικά πουλάει ΜΟΥΣΑΝΤΕΝΙΟ ....αντιφασισμό... όπως ΠΟΥΤΙΝ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ κ.α χοχο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Για το όνομα του Θεού πια... ο Κόκκινος στρατός τσάκισε τον Ναζισμό, πουθενά δεν αντιμετώπισε φασίστες πλην μιας στρατιωτικής μονάδας που έστειλαν οι Ιταλοί φασίστες. Τους φασίστες τους τσάκισαν οι Έλληνες του Μεταξά, και οι Αγγλοαμερικάνοι. Όπως και τον γιαπωνέζικο μιλιταρισμό τον τσάκισαν οι Αμερικανοί, η ΕΣΣΔ μπήκε από την πίσω πόρτα λίγες μέρες πριν να παραδοθούν οι Ιάπωνες.

      Διαγραφή
    3. Η έννοιες φασισμός και ναζισμός περιγράφουν το ίδιο ακριβώς πράγμα που είναι ο ακραίος, ο πιο χυδαίος και επιθετικός καπιταλισμός. Επίσης, ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε Ρουμάνους, Ιταλούς, Πολωνούς, Ούγγρους και Ισπανούς φασίστες μαζί με την ναζιστική πολεμική μηχανή. Όσο για την Ιαπωνία, δεν φαίνεται να γνωρίζεις την μεγάλη μάχη τεθωρακισμένων στα σύνορα της Μογγολίας το 1945...

      Διαγραφή