"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Εκθεση ντοκουμέντων από την ηρωική δράση της ΕΠΟΝ


Πλευρές της ηρωικής και πολύμορφης παρουσίας της ΕΠΟΝ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της μέχρι και την Απελευθέρωση αναδείκνυε η έκθεση που λειτούργησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στο χώρο του φουαγιέ της Κεντρικής Επιτροπής, με ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος, φωτογραφίες, έντυπα της εποχής.
Στα μάτια του επισκέπτη αναβίωναν στιγμές της δράσης της ΕΠΟΝ σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα πρώτα παράνομα τεύχη της «Νέας Γενιάς», του θρυλικού της εντύπου, το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά την ίδρυσή της, δουλεμένο από την Ηλέκτρα Αποστόλου, η οποία την εποχή εκείνη ήταν μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΕΠΟΝ. Αλλά και έντυπα που επιμελούνταν και διακινούσαν οι οργανώσεις της ΕΠΟΝ σε διάφορες περιοχές της χώρας, παράνομες αφίσες, κουπόνια ενίσχυσης.

Η έκθεση περιλάμβανε μία αναφορά στην ηρωική πολεμική δράση της ΕΠΟΝ, με χαρακτηριστικές φωτογραφίες ανταρτών ΕΠΟΝιτών να πορεύονται τραγουδώντας, ομάδων της ΕΠΟΝ, ρεπορτάζ από μάχες που έγιναν στην Αθήνα το Δεκέμβρη του '44, αλλά και μία Διαταγή του Στρατηγείου Ηπείρου του ΕΛΑΣ με τιμητική αναφορά στο ρόλο των ΕΠΟΝιτών.



Τη δική τους ξεχωριστή θέση είχαν τα Αετόπουλα, τα παιδιά που πήραν μέρος στον αγώνα με την ΕΠΟΝ. Σε φωτογραφίες απεικονίζονται ξυπόλητα μπροστά στα οδοφράγματα το Δεκέμβρη του '44, να κάνουν έρανο για τα φτωχά παιδιά, αλλά και ντοκουμέντο από τη στήλη της «Νέας Γενιάς» για τα Αετόπουλα, που καταγράφει την ιστορία του 11χρονου Παύλου Μαχαιρόπουλου που τον δολοφόνησαν Χίτες γιατί αρνήθηκε να πετροβολήσει κρατούμενους αγωνιστές.

Η πολύπλευρη δράση της ΕΠΟΝ αποτυπώνεται και στα τεύχη νόμιμων ή μισονόμιμων εντύπων της «Νέας Γενιάς» που φιλοξενούν ρεπορτάζ για τα εργατόπαιδα του Πειραιά και της Καλογρέζας, για την κατάσταση στην επαγγελματική εκπαίδευση κ.ά., ενώ εκτέθηκαν εξώφυλλα του περιοδικού φιλοτεχνημένα από σημαντικούς δημιουργούς που ανήκαν στο καλλιτεχνικό επιτελείο της Οργάνωσης, όπως ο Γιάννης Στεφανίδης και ο Τάσσος. Αλλά και σε φωτογραφίες - ντοκουμέντα από διάφορες πλευρές της ζωής και δράσης, με εκείνη που δείχνει περήφανες ΕΠΟΝίτισσες στη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την επέτειο των 4 χρόνων του ΕΑΜ να ξεχωρίζει.

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο παραχώρησε στην ΚΝΕ ειδικά για την εκδήλωση ο σκηνοθέτης Νίκος Καβουκίδης, το οποίο προέρχεται από το ντοκιμαντέρ του «Μνήμες». Μάλιστα, ο Ν. Καβουκίδης παραβρέθηκε και ο ίδιος και παρακολούθησε την εκδήλωση.
Τα γεγονότα της εποχής είχαν κινηματογραφηθεί από τους Φιλοποίμενα Φίνο, Γιώργο Καβουκίδη και Πρόδρομο Μεραβίδη. Ετσι, στην εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα πραγματικά πολύτιμο κινηματογραφικό υλικό, που λειτουργεί ως παρακαταθήκη για την ιστορική μνήμη, ένα εργαλείο γνώσης και δράσης.



Μπροστά στα μάτια μας πέρασαν εικόνες από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις μέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας τον Οκτώβρη του 1944. Η υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, η υποστολή της σημαίας με τον αγκυλωτό σταυρό μετά από 1.264 μέρες φασιστικής κατοχής και η έπαρση της ελληνικής σημαίας στις 13 Οκτώβρη στην Ακρόπολη από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ, πέντε μέρες πριν έρθει ο Γεώργιος Παπανδρέου στην Αθήνα. Συγκλονιστικές εικόνες, με έναν ολόκληρο λαό να γιορτάζει. Μπροστά στα μάτια μας περνούν οι παρελάσεις των ΕΛΑΣιτών, των ΕΠΟΝιτών, ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης στις ηρωικές φτωχογειτονιές της Αθήνας, τα Αετόπουλα...

Μεταφερόμαστε στις 17 Νοέμβρη του 1944 και παρακολουθούμε εικόνες από τον εορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Στην πλατεία Συντάγματος, εκεί που βρίσκεται τώρα το συντριβάνι, είχε στηθεί άγαλμα με έναν νέο και μια νέα να κρατούν το σφυροδρέπανο. Και δίπλα επιτύμβια στήλη με τους νεκρούς ήρωες του λαού. Προλαβαίνουμε να διαβάσουμε: «Δόξα και τιμή στα στελέχη που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά και τη λαοκρατία». Και από κάτω αναφέρονται τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ που έδωσαν τη ζωή τους την περίοδο της Κατοχής.

Ακολουθούν οι πρώτες μέρες της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του 1944 και το συγκλονιστικό στιγμιότυπο με τους εργάτες του καπνεργοστασίου στη Λένορμαν να βγαίνουν συγκροτημένα από το εργοστάσιο, με μια τεράστια κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο μπροστά και να κατευθύνονται συντεταγμένα για την πορεία, στις 3 του Δεκέμβρη.
Και, τέλος, η συγκέντρωση για τη συμπλήρωση των 4 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη.

Το βίντεο κλείνει με το ποίημα - υπόμνηση του Γιάννη Ρίτσου: «Εμείς / μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτα. Μόνον / θυμηθείτε το: αν η ελευθερία / δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, / εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας».


4 σχόλια:

  1. Μάρτυρες ήρωες πραγματικά. Ενας Μεγαλειώδες αγώνας της Εργατικής Τάξης και του λαού για την Απελευθέρωση του απο τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό χάρη στις θυσίες του και της ΕΣΣΔ που με επικεφαλής τον Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ τους Συνέτριψε ανοίγοντας τον δρόμο. Αγώνας φάρος και οδηγός πολύ χρήσιμος για το σήμερα και το αύριο μέσα απο την μεγάλη αυτή παρακαταθήκη και τα Συμπεράσματα που βγαίνουν. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΛΑΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΣΥΜΠΕΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ) ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    - Επιγραμματικά -

    1. Ο Αντικουμμουνισμός Είναι Ανθελληνισμός και Εθνικά Επικίνδυνος βλ. Ιστορία της Χώρας!

    2. Το ΚΚΕεσωτερικού Είτανε μια ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΚΟ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ!

    3. Ο "Αριστερόστροφος Φασισμός/Εθνομηδενισμός" που Είπε ο Μίκης Είναι ΣΩΣΤΟ!

    4. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ με ΕΛΙΤΟΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ επιπέδου Λακέδων!

    5. Η Σημερινή Αναδόμηση/Ανασχηματισμός με ... ΡΕΠΟΥΣΗ Υφ. Άμυνας είναι επιβεβαίωση των άνω Σημείων!

    6. Αυτή η Κυβέρνηση Των Ξένων Αφεντικών και Το Αυτό Ραγιαδολακέδικο Πολιτικό/Πολιτειακό Ανθελληνικό Σύστημα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΝΑ ΕΚΡΙΖΩΘΕΙ ΌΧΙ ΟΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ 67 Αλλά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ/ΡΙΖΙΚΑ!!! .... ίσως ΈΝΑ ΝΕΟ 74 ΝΕΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ (ΠΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ) Μας "Βοηθήσει"!!! .... φαντάσου που φτάσαμε!!!!!!!





    ΥΓ. Ό Ναζιστοφασισμός προσπάθησε να βάλει Ταφόπλακα στον Ελληνικό Λαό Το 41-49! Δεν τα κατάφερε λόγω Του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΔΣΕ! Ο ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ" ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ/ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟΥ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ" ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν ξένα Αφεντικά. Υπάρχει Αστική Τάξη στην χώρα που βρίσκεται στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ απο το 1911... στα πλαίσια της Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ και ένας απο τους υπηρέτες της είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το 1941 1944 ο λαός πολέμησε τον Γερμανικο Ιμπεριαλισμό και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 είχε την δυνατότητα να πάρει την Εξουσία και να οικοδομήσει Σοσιαλισμό. Δεν έγινε γιατί το ΚΚΕ δεν είχε τέτοιο στόχο για αυτό και έφτιαξε το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. .....λαοκρατία.... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Την ΑΘΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ την χρωστάμε στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε. Χασαμε για Δυο λόγους. 1ος γιατί δεν ξεκίνησε τέλος 1945 ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΚΕΙ λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και 2ο την προδοσία του ΤΙΤΟ ΤΟ 1948. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Βάσει της Πολιτικής Επιστήμης και του Μαρξισμού-Λενινισμού τόσο η "Αστική Τάξη" όσο και ο "Ιμπεριαλισμός" έχουν συγκεκριμένα Απαράβατα Στοιχεία/Συστατικά! Επίσης το ίδιο ισχύει σε Πολιτικό Επιστημονικό Επίπεδο για τον όρο "Αποικιοκρατία/Λακεδία"!
      Και βάσει Πολιτικών Επιστημονικών Δεδομένων (και του Μ-Λ) Η Ελλάδα από το "1821" μετά την Απελευθέρωση σερί μέχρι σήμερα είναι Μια Κλασική/Μοντέρνα Αποικία και σε Αποικίες (Κανόνας-Αξίωμα) δεν υπάρχει ΠΟΤΕ εγχώρια ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΟΤΕ! Υπάρχει ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΛΑΚΕΔΩΝ! Και Αυτούς τους "στέλνεις" όπου θέλει το Αφεντικό και εσύ το λές .... Ιμπεριαλισμός της Ελλάδος!!! Λάθος(;;) Πολιτική Εκτίμηση!

      Διαγραφή