"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Mε μεγάλη συγκίνηση από την ΕΣΣΔ


Αμέσως μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ κοντά στην πόλη Πριπιάτ, το σοβιετικό κράτος κλήθηκε να αντιμετωπίσει ακαριαία την κατάσταση. Πυροσβέστες, στρατιωτικό προσωπικό, ιατρικό προσωπικό, πολιτοφύλακες και υπάλληλοι του εργοστασίου, όπως και εκατοντάδες επιστήμονες κάθε ειδικότητας κινητοποιήθηκαν μαζικά. 

Από τον Κόκκινο Στρατό 746 στρατιώτες στάλθηκαν να βοηθήσουν με εθελοντική κλήση, 12 ελικόπτερα της αεροπορίας συνεισέφεραν στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στον περιορισμό της εξάπλωσης της ραδιενέργειας και το σοβιέτ των ανθρακωρύχων της περιοχής έσκαψε εθελοντικά στοές που περιόρισαν δραστικά την εξάπλωση της ραδιενέργειας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Υπολογίζεται πως επί δύο χρόνια 240.000 εξειδικευμένοι εργάτες ανέλαβαν τον περιορισμό της εξάπλωσης της ραδιενέργειας και συνολικά 600.000 άνθρωποι αναγνωρίστηκαν από το σοβιετικό κράτος ως "εκκαθαριστές", ανάμεσά τους και ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Mykola Melnyk, πιλότος που ανέλαβε την εγκατάσταση δια αέρος ενός ανιχνευτή σωματιδίων. Ο Melnyk ολοκλήρωσε 46 πτήσεις πάνω από τον αντιδραστήρα 4 και πέταξε συνολικά 52 ώρες σε εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία του συνθήκες. 

Οι "εκκαθαριστές" του Τσέρνομπιλ τιμήθηκαν με ιδιαίτερους επαίνους από το κράτος, τους δόθηκαν ειδικά παράσημα και τιμητικές συντάξεις. Από τους 600.000 εκκαθαριστές 4.000 έφυγαν από τη ζωή λόγω της έκθεσής τους στην ακτινοβολία του Τσέρνομπιλ. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα τέτοιο παράσημο. Στο κέντρο εικονίζεται μια σταγόνα αίματος και οι καμπύλες πορείες των ραδιενεργών σωματιδίων α, β και γ. Το παράσημο γράφει: "Για τη συμμετοχή στην εκκαθάριση του Τσέρνομπιλ - Συνέπειες ατυχήματος".



5 σχόλια:

  1. Κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ρωσικής όταν ασχολούμαστε με την ΕΣΣΔ δεν θα έβλαπταν· και ακρίβεια θα εξασφάλιζαν και αποφυγή καλόπιστων ή μη παρεξηγήσεων και καλύτερη πληροφόρηση των μη ρωσομαθών. Τέλος πάντων…

    Ακολουθεί ακριβής μετάφραση της επιγραφής του μεταλλίου.

    Η επιγραφή λέει στο πρωτότυπο: (από πάνω:) УЧАСТНИК ЛИКВИДАЦИИ ПОСЛЕДСТВИЙ АВАРИИ (από κάτω:) ЧАЭС [αρκτικόλεξο· το πλήρες: Чернобыльская атомная электростанция — Чернобыльская АЭС].

    Ελληνιστί: (από πάνω:) ΜΕΛΟΣ [εννοείται: ΟΜΑΔΑΣ] ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΒΛΑΒΗΣ (από κάτω:) ΠΗΤσ [Πυρηνικός Ηλεκτροσταθμός Τσερνομπίλ].

    Κατά τα άλλα όπως έλεγε ο Σπινόζα κι επαναλάμβανε ο Μαρξ: Ignorantia non est argumentum Η άγνοια δεν είναι επιχείρημα.

    Άγρυπνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την ακριβή μετάφραση, από ρωσομαθή πήραμε τη μετάφραση, αλλά μάλλον τα ρώσικά του είναι σκουριασμένα.

      Διαγραφή
  2. Για όλους αυτούς που βοήθησαν αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο. Ενα Ερώτημα για προβληματισμό και θέλω την γνώμη σου Σύντροφε. Αν για 30 χρόνια δεν εφάρμοζαν νόμους του Καπιταλισμού με το Κέρδος Ουσιαστικά να έχει επικρατήση το 1986 λίγο πριν την Ολοκλήρωση της Ανατροπής του Σοσιαλισμού θα είχε Συμβεί το ατύχημα. Για πες να δω μήπως είμαι ....σεχταριστής.... ΟΥΦ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήταν πραγματικά απαράδεκτο εκ μέρος μου να πω "ναι" όταν δεν γνωρίζω ακριβώς τις συνθήκες του ατυχήματος. Το Τσέρνομπιλ δεν είναι Φουκουσίμα και αποδόθηκε σε ανθρώπινο λάθος που ενδεχομένως να ισχύει σε όλα τα οικονομικά συστήματα

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πραγματικά μπορεί να υπάρχουν αναπόφευκτα ατυχήματα. Τον Προβληματισμό όμως στην βάση που σου είπα τον έχω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή