"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Γρηγόρης Λαμπράκης - Σαν σήμερα


Σαν σήμερα το έτος 1912, γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης. 

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας και ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη γυναικολογία. Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και κατείχε για 23 χρόνια (ως το 1959) το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με επίδοση 7,37 μ. Στην διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε με άλλους συναθλητές του αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1950 κατέλαβε τη θέση του υφηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Aπέκτησε τρεις γιους, τον Γιώργο, τον Θοδωρή και τον Γρηγόρη.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.

Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες, Κύπριους και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Βρετανίδα σύζυγός του Αντώνη Αμπατιέλου, Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου. Στόχος των διαδηλωτών ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία βρισκόταν στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί σε βασιλικούς γάμους. Η σύζυγος του Αμπατιέλου ζήτησε ακρόαση από την Φρειδερίκη, η οποία την αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του Λαμπράκη. 

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, καθώς εξερχόταν από συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς του παλατιού, στη γνωστή "Υπόθεση της Οργάνωσης Καρφίτσα". Τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.


Και ένα άγνωστο σε πολλούς περιστατικό από τη ζωή του


Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ο γιατρός που έσωσε από το βέβαιο θάνατο τον Πέτρο Σαλπέα, όταν του αφαίρεσε τη σφαίρα που δέχτηκε από παρακρατικό της Δεξιάς μέσα από φεγγίτη. Ο Πέτρος Σαλπέας υπήρξε συνδικαλιστής της ΗΣΑΠ, στέλεχος του ΕΑΜ και της ΟΠΛΑ και μέλος του ΚΚΕ. Τόπος καταγωγής του ήταν το χωριό Κοίτα της επαρχίας Οιτύλου. Ο Πέτρος Σαλπέας εκτελέστηκε το 1948, για τη δράση του κατά την Κατοχή στο Γουδή, στο πάρκο Χωροφυλακής, εκεί που εκτελέστηκε και ο Νίκος Μπελογιάννης. 

Ο Πέτρος Σαλπέας ήταν ο πατέρας της γνωστής τραγουδίστριας Πετρής Σαλπέα. 




1 σχόλιο:

  1. Το περιστατικό που αναφέρεις στο Λονδίνο με το επεισόδιο Αμπατιέλου Φρειδερίκης με τον Λαμπράκη παρών ήτανε και ο λόγος για την Δολοφονία του με εντολή απο το ΠΑΛΑΤΙ και όχι απο την ΕΡΕ και τον Καραμανλή όπως βόλευε την Ε.Κ του ΠΑΠΑΤΖΗ και την ....ΕΔΑ..... ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή