Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μικρές ιστορίες από το βουνό - Η εκτέλεση του προδότη Δρίβα



Η στήλη Μικρές ιστορίες από το βουνό, που θα ενημερώνεται τακτικά από το blog μας παρουσιάζει περιστατικά από την δράση των πρώτων ανταρτομάδων του ΕΛΑΣ κατά τα πρώτα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για μαρτυριακό-βιωματικό υλικό αγωνιστών που έζησαν εκείνα τα πρώτα γεγονότα.



 Η εκτέλεση του προδότη Δρίβα


Η πρώτη σοβαρή δράση της πρώτης 12μελούς ανταρτομάδας της Αγόριανης, το καλοκαίρι του 1942, υπήρξε η εκτέλεση του προδότη Π. Δρίβα, συνεργάτη των Ιταλών και φαρμακοποιού από τη Σουβάλα.

Ήδη από το καλοκαίρι του 1942, η κομματική οργάνωση Αγόριανης και η ένοπλή της ομάδα είχαν συναποφασίσει την εκτέλεση προδοτών που συνεργάζονταν με τις κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή. Κύριος προδότης της περιοχής ήταν ο φαρμακοποιός Π. Δρίβας, ο οποίος επεδείκνυε δραστήρια συμμετοχή στο έργο των Ιταλών κατακτητών. 

Κυκλοφορούσε με τους Ιταλούς και τις μοτοσυκλέτες τους στα χωριά και κατέδιδε γνωστούς κομμουνιστές. Παράλληλα επιτελούσε και χρέη διερμηνέα. Έτσι η πρώτη απόφαση πάρθηκε για τον Δρίβα. Ο Δημήτρης Δημητρίου, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και επικεφαλής της ανταρτομάδας Παρνασσού, είχε αρχικά μεγαλεπήβολα σχέδια δράσης. 

Σκέπτονταν σε μια βραδιά να εκτελεστεί ο Δρίβας και παράλληλα να ανατιναχθεί η γέφυρα του σιδηροδρόμου στον Κηφισσό κοντά στο χωριό Δαδί, την οποία φρουρούσαν 9 Ιταλοί στρατιώτες. 

Η ομάδα των ανταρτών συνεδρίασε και παρά τις προτάσεις για απλούστευση της δράσης τους και επικέντρωση στην εκτέλεση του προδότη, τελικά επικράτησε η άποψη του Δημητρίου. 

Έτσι ένα από τα επόμενα βράδια και με ελλειπή πληροφόρηση, μια ομάδα τριών ανταρτών μπήκε στη Σουβάλα και κύκλωσε το σπίτι του προδότη. Είχαν μάλιστα ετοιμάσει και το χαρτί που θα καρφίτσωναν στο πτώμα του προδότη. Δύο από αυτούς μπήκαν με πολιτικά στο σπίτι του προδότη και πήρα την απάντηση ότι ο Παναγιώτης (Δρίβας) με δύο Ιταλούς στρατιώτες είχε φύγει για τα Καστέλλια με μια μοτοσυκλέτα.

Η ομάδα αποφάσισε να πιάσει θέσεις δίπλα στη γέφυρα, κάτω από την Αγία Ελεούσα στο δρόμο Δαδί- Γραβιά. Τοποθέτησαν πέτρες και ξύλα στη γέφυρα για να μην μπορεί η μοτοσυκλέτα να περάσει και περίμεναν το Δρίβα. 

Την επόμενη νύχτα φάνηκε η μοτοσυκλέτα των Ιταλών με τον Δρίβα καθισμένο στο αμαξίδιο δίπλα της. Μόλις ξεπέζεψε ο Ιταλός οδηγός έπεσε και η πρώτη τουφεκιά. Η οποία αστόχησε, όμως η δεύτερη βρήκε το Δρίβα στο στέρνο και τον σκότωσε. Οι Ιταλοί έφυγαν γρήγορα με τη μηχανή αφήνοντας τον νεκρό επί τόπου. 

Η αντάρτες τοποθέτησαν το χαρτί που είχαν ετοιμάσει στο στέρνο του προδότη. Το χαρτί έγραφε: " Έτσι θα τιμωρηθούν όλοι οι προδότες. 8η Ομάδα".

Φυσικά δεν υπήρχε 8η ομάδα ανταρτών και οι αντάρτες το έγραψαν αυτό για λόγους παραπλάνησης. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της εκτέλεσης ήταν εντυπωσιακά.

Τις επόμενες ημέρες αρκετοί γνωστοί δωσίλογοι της περιοχής έφυγαν μόνιμα για την Αθήνα και ο βιομήχανος Γ. Καθούλης από το Δαδί σταμάτησε την δωσιλογική του δράση. 

Μερικές ημέρες μετά την εκτέλεση ο προδότης πρόεδρος του χωριού Κότταρης παρέδωσε μια λίστα 30 κομμουνιστών στους Ιταλούς, οι οποίοι επικηρύχθηκαν κι αναγκάστηκαν να φύγουν στο βουνό. 

Πηγή: Γιώργος Ματζώρος, Ο Καπετάν Διαμαντής, Αυτοέκδοση, Αθήνα 1994, σ. 37 - 38

1 σχόλιο: