Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Δημήτρης Δημητρίου - Νικηφόρος


Μελετώντας την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Ρούμελη, υπάρχει ένα πρόσωπο που συνδέει τον Άρη Βελουχιώτη με τον καπετάν Διαμαντή, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του αντάρτικου και αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών. 

Η δράση του δε, είναι αποδεκτή από εχθρούς και φίλους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Δημητρίου, πιο γνωστό ως Νικηφόρο, τον πρώτο μόνιμο αξιωματικό του ελληνικού στρατού που βγήκε στα βουνά. Ο ρόλος του στην ανατίναξη του Γοργοπόταμου και στην εξάπλωση του αντάρτικου στην Ρούμελη δεν μπορεί να περιγραφεί σε ένα μικρό βιογραφικό. Έχει γράψει αρκετά βιβλία και άρθρα, το πιο σημαντικό όμως είναι το, εξαντλημένο δυστυχώς, "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης".


Ο Δημήτρης Δημητρίου (ή "Νικηφόρος") γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Επτάλοφος (Αγόριανη) Παρνασσίδας. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το 1938 και με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ονομάστηκε ανθυπίλαρχος. Κατά τον πόλεμο του 1940-41 πολέμησε κατά των Γερμανών εισβολέων, στο μέτωπο των βουλγαρικών συνόρων, ως διοικητής διμοιρίας βαρέων πολυβόλων, στο 193ο μηχανοκίνητο Σύνταγμα. Για τη δράση του στο μέτωπο προτάθηκε από το διοικητή του για ηθική αμοιβή. 

Υπήρξε ο πρώτος σε όλη την Ελλάδα μόνιμος αξιωματικός που βγήκε στο βουνό εναντίον των κατακτητών, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλαβε μέρος στη μάχη του Γοργοποτάμου και σε δεκάδες άλλες μάχες κατά των στρατευμάτων κατοχής. Όταν τα αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ της Ρούμελης χωρίστηκαν σε Επαρχιακά Αρχηγεία, ανέλαβε στρατιωτικός αρχηγός των Αρχηγείων Παρνασσίδος- Λοκρίδας- Δωρίδας και κατόπιν του 5ου Ανεξάρτητου Τάγματος Παρνασσίδος που αναπτύχθηκε στο 2ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Προτάθηκε δύο φορές από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ για το Αριστείο του Απελευθερωτικού Αγώνα. 

Μετά την απελευθέρωση διώχθηκε και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε το 1952. Το 1956 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε: "Η καμπάνα της Αγόριανης" (θεατρικό), "Το χρονικό του Γοργοποτάμου", "Χρόνια δίχως ειρήνη" (μυθιστόρημα), "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης" (χρονικό, τρεις τόμοι, 1965), "Ελληνική εμπειρία '44-'67", "Η δυναμική των ανθρωπίνων σχέσεων" (δοκίμιο), "Τα φοβερά ντοκουμέντα: Γοργοπόταμος", κ.ά. 

Πέθανε στη Ν. Σμύρνη τον Φεβρουάριο του 2000 και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άνω Αγόριανη Παρνασσίδας.

4 σχόλια:

  1. Έχει γίνει ανατύπωση του βιβλίου στη τιμή γύρω στα 75 ευρώ αν θυμάμαι καλά.Τιμή πολλή φθηνή σε σχέση με αρχική έκδοση που την έχω πετύχει σε παλαιοβιβλιοπωλείο στα 250 ευρώ οι 3 τόμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι! κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες! ήδη μαζεύω τα χρήματα...είναι απ' ότι φαίνεται πολύ καλή επανέκδοση την οποία επιμελήθηκαν τα παιδιά του Νικηφόρου και όντως είναι καλή τιμή για τον όγκο και τις φωτογραφίες που περιέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αγόρασα από την Πρωτοπορία με μόλις 60 ευρώ. Είναι πραγματικά πολύτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γίωργος Χατζηγεωργίου16 Απριλίου 2016 στις 12:37 μ.μ.

    Εξαιρετικό έργο ,πραγματικά διδακτικό ιδιαίτερα για τους νέους στις ωχαδελφικές συνθήκες που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή