Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ντοκούμεντα από την εποχή της Λευκής Τρομοκρατίας


Ο Κόκκινος Φάκελος συνεχίζει την ενημερωτική του προσπάθεια για την περίοδο 1945-1949 κατά την οποία ένοπλες συμμορίες της ακροδεξιάς σε στενή συνεργασία με τις αρχές, το στρατό και την βασιλική χωροφυλακή περιπολούσαν την ελληνική ύπαιθρο και δολοφονούσαν άγρια κομμουνιστές, δημοκράτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους οποίους μετά περιέφεραν σε χωριά και πόλεις. Οι διώξεις αυτές εντάθηκαν κατά το 1946 με το δημοψήφισμα για το βασιλιά και με την κήρυξη του δεύτερου αντάρτικου έδρασαν επικουρικά του Εθνικού Στρατού ή διενεργούσαν επιδρομές με κύριο στόχο τους τις οικογένειες των ανταρτών και τα χωριά τους. Παραθέτουμε εδώ νέο φωτογραφικό υλικό από το θαυμάσιο έργο του Θεόδωρου Αυγερού με τίτλο Μνήμες Αγώνων


Στις 16 Αυγούστου 1949, στη θέση Συνέσοβα στα Λυκόχια, μετά από προδοσία ο ταγματάρχης του ΔΣΕ Πελοποννήσου Δημήτρης Γιαννακούρας γνωστός και ως Πέρδικας κυκλώθηκε από χωροφύλακες και σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει. Στην πρώτη φωτογραφία το κορμί του Πέρδικα μεταφέρεται με ανοιχτό φορτηγό από την Τρίπολη στη Μεγαλόπολη για να εκτεθεί σε δημόσια θέα. 

Το κορμί του Πέρδικα δεμένο σε σανίδες εκτίθεται κανιβαλικά στην πλατεία της Μεγαλόπολης.

Την 12η προς 13η Ιουνίου του 1949, ο επιτελάρχης του ΔΣΕ Κώστας Ξυδέας κυκλώνεται στη θέση "Λάκκα Καρβέλη" έξω από τα Πηγάδια από μικτό απόσπασμα χωροφυλακής και στρατού. Ο Ξυδέας πέφτει μαχόμενος ηρωικά. Το κορμί του κακοποιήθηκε φρικτά και εκτέθηκε σε σκάλα στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές. 

Το καλοκαίρι του 1949 οι παρακρατικές ομάδες των Γερακάρη (ΕΑΟΚ) και Μπογέα, σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό και τη Χωροφυλακή εντόπισαν μια σπηλιά στο Διλάγγαδο στην οποία ο ΔΣΕ είχε μεταφέρει για προστασία 44 γυναίκες και παιδιά ανταρτών. Οι παρακρατικοί και οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν στη σπηλιά χειροβομβίδες και τους δολοφόνησαν. Η παραπάνω φωτογραφία εικονίζει αξιωματικό της χωροφυλακής, χωροφύλακα, τον Μπογέα και έναν στρατιώτη μπροστά στα πτώματα.


3 σχόλια:

  1. στην πρωτη φωτογραφια στο φορτηγο με τον σκοτωμένο Πέρδικα κάθεται ο Αντάρτης Αλεξανδράκης από την Βαμβακού Λακωνίας, τον οποίο εκτέλεσαν αργότερα.
    Χρήστος Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόκειται για τον αντάρτη Κανατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει δίκιο ο φίλος, είναι ο Κανατάς ο οποίος ήταν μαζί με τον Μπελά (Κώστα Παπακωνσταντίνου) συγγραφέα του "Η νεκρή μεραρχία" λίγα εικοσιτετράωρα πριν συλληφθούν και οι δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή