"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Άγνωστα πορτραίτα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου


Ένας μικρός φόρος τιμής στους άγνωστους ή ξεχασμένους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου μέσα από προσωπικά και οικογενειακά φωτογραφικά πορτραίτα εποχής.




Κώστας, Αθηνά και Αναστάσιος Μιχαλόπουλος από το Βασιλικό Κορινθίας. Στις 18-12-1945 οι Χίτες του Κιάτου αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πατέρα (Κώστα). Του προκάλεσαν ένα διαμπερές τραύμα στο στήθος. Η σύζυγός του Αθηνά δολοφονήθηκε στις 1-3-1946. Αμέσως μετά ο γιός τους Αναστάσιος ανέβηκε αντάρτης του ΔΣΕ. Το 1949 αιχμαλωτίστηκε από ομάδα παρακρατικών και ΜΑΥ μαζί με ακόμα 4 αντάρτες και δολοφονήθηκαν άγρια.



Χρυσόστομος Χαρίτος (Αμάραντος), Δημήτριος Χαρίτος (πατέρας) και Κώστας Χαρίτος. Ο Χρυσόστομος υπήρξε αντάρτης του ΕΛΑΣ από την ίδρυση του έως τη Βάρκιζα. Μετά τη Βάρκιζα γνώρισε διώξεις και κατέφυγε στα βουνά. Σκοτώθηκε με τον ΔΣΕ στο Βάλτο το 1949. Ο πατέρας των δύο Δημήτριος δολοφονήθηκε μετά από φρικτά βασανιστήρια των παρακρατικών της Καρδίτσας "Μαιμάνιδων". Ο Κώστας Χαρίτος κατέφυγε κι αυτός στον ΔΣΕ και έζησε ως το τέλος της ζωής του στην Πολωνία.

Παναγιώτης Καπόπουλος, από τους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας. Δολοφονήθηκε άγρια στις 8-9-1946 από ομάδα χιτών της περιοχής.

Περικλής Παπαγιαννόπουλος. Ιερέας του χωριού Ψάρι Μεσσηνίας. Δολοφονήθηκε το 1946 από παρακρατικούς με μοναδική αιτία το ότι ο γιος του Ναπολέων (κρατούμενος τότε στην Καλαμάτα) ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ επί Κατοχής.



Παναγιώτης Μπάρτζος και Παναγιώτης Κούτρης. Αντάρτες του ΕΛΑΣ στον Μωριά. Κατέφυγαν και στο δεύτερο αντάρτικο λόγω διώξεων και διατέλεσαν πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ Πελοποννήσου. Σκοτώθηκαν ο πρώτος το 1948 και ο δεύτερος το 1949


Δήμος Κολουτούρος και Παναγιώτης Μιχαλακάκος, αντάρτες του ΔΣΕ Πελοποννήσου που σκοτώθηκαν το 1948 σε μάχες με κρατικές δυνάμεις

Νικολέτα Μιχαλακάκου και Δημήτρης Τσιριγώτης. Ο Τσιριγώτης υπήρξε ένα από τα τέσσερα παιδιά του μπάρμπα-Γιώργη Τσιριγώτη. Σκοτώθηκε όπως και τα τρία του αδέρφια στον ΔΣΕ. Ο πατέρας τους έμεινε 17 χρόνια φυλακισμένος.


Ο Μήτσος Κόλλιας (αριστερά). Αντάρτης από την Ηλέκτρα Μεσσηνίας. Διμοιρίτης του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1948 με τον ΔΣΕ. Δεξιά του αντάρτης αγνώστων στοιχείων.

Χρήστος Σωφρονάς από την Καλαμάτα. Αντάρτης του ΕΛΑΣ. Στη φωτογραφία βρίσκεται στο Ψυχιατρείο μετά από κλονισμό που υπέστη από τα βασανιστήρια στη Μακρόνησο. 



Οι τρεις αδελφοί Παναρίτη. Ο Δήμος Παναρίτης, ο Δημήτριος Παναρίτης και ο Γιάννης Παναρίτης. Υπήρξαν και οι τρεις αντάρτες του ΔΣΕ Πελοποννήσου και σκοτώθηκαν και οι τρεις στον Εμφύλιο.

Ηλίας Γαβριήλ Λάμπος από τα Νιάτα Λακωνίας σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1948 με τον ΔΣΕ

Γεώργιος Πετροτσάς και η γυναίκα του Κυράνα. Δολοφονήθηκαν απο τη συμμορία Μπρατίστα τον Αύγουστο του 1948 στο χωριό Κυπαρίσι Λακωνίας

Θεοδωρής Μπέλεσης σκοτώθηκε μαζί με το Γερμανάκο στο Λογγάκι Λακωνίας.  Το κεφάλι του εκτέθηκε στην Σπάρτη μαζί με αυτό του Γερμανάκου.

Αντώνης Σταυρόπουλος, αντάρτης του ΔΣΕ Πελοποννήσου. Αιχμαλωτίστηκε και αποκεφαλίστηκε στη Μεγάλη Βρύση Λακωνίας το 1947

Γιάννης Μπέλεσης (Παστρούλης) και δεξιά του ο Αργύρης Καραγιάννης. Ο πρώτος σκοτώθηκε με το ΔΣΕ, ο δεύτερος δολοφονήθηκε άγρια από τη συμμορία Μπρατίστα. 

Οι αδελφοί Κοκόρη. Από αριστερά: Μιχάλης, Νίκος και Γιάννης υπήρξαν και οι τρεις αντάρτες του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ με τον οποίο σκοτώθηκαν και οι τρεις στον Εμφύλιο.


4 σχόλια:

  1. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν απο τους δοσίλογους, τους φάγανε και τις περιουσίες που τις κατασχέσανε και τώρα πάλι θα την πληρώσουν οι αγνοι ελληνες και θα επιπλεύσουν οι συνεργάτες των γερμανών, όπως και τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τιμή και Δόξα στους ήρωες του Λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μήτσος Κόλλιας καταγόταν από τις Μάντρες Μεσσηνίας και σκοτώθηκε στη 2η μάχη της Ζαχάρως την 21-10-1947.
    Ο συνονόματος ανηψιός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορει να με βοηθησει καποιος για τους πεσοντες της μαχης της ζαχαρως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή