Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ανδρέας Δεληδήμου μια μικρή ωδή

Το καμάρι της γειτονιάς του Ντεπώ και της ΕΠΟΝ της Θεσσαλονίκης. Ο Ανδρέας Δεληδήμου εντάχθηκε ανάμεσα σε λίγους ΕΠΟΝίτες στην μάχιμη υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ που μάχονταν κοντά στην 10η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Υπήρξε στέλεχος της ΕΠΟΝ και διαλεχτός μαχητής του πρωτοκαπετάνιου Κικίτσα. Φοιτητής Νομικής, διέθετε το κύρος όχι μόνο του βαθιά μορφωμένου αλλά και του συνειδητοποιημένου κομμουνιστή, με μεγάλη ωριμότητα και απαράμιλλη αίσθηση του χιούμορ.

Ο Ανδρέας Δεληδήμου κατάγονταν από αγωνιστική οικογένεια εργαζομένων στους Αλευρόμυλους Αλλατίνη. Έμενε στην γειτονιά που ονομάζονταν "Καμινάκια" κοντά στο γήπεδο του "Μεγαλέξανδρου". Ο Ανδρέας Δεληδήμου επέστρεψε με καλπάζουσα φυματίωση και τα πνευμόνια κατεστραμμένα από το βουνό. Έμενε παρά τις διώξεις στο σπίτι του και όταν αυτές εντάθηκαν το 1945 πέρασε στην παρανομία και την οργάνωση πόλεως του ΚΚΕ. Πιάστηκε μετά από προδοσία φίλου και γείτονα  το 1946 και οδηγήθηκε στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί με θάρρος και πυγμή υπερασπίστηκε τις αξίες και τα ιδανικά του και καταντρόπιασε τους δήμιούς του, κατακεραυνώνοντας τους στην απολογία του. Καταδικάστηκε σε "τρεις εις θάνατον" και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες 5 ημέρες μετά στο Γεντί Κουλέ. Πέθανε υψώνοντας την γροθιά και φωνάζοντας "Ζήτω το ΚΚΕ! Ζήτω η Ελλάδα!"



Η τελευταία φωτογραφία του Ανδρέα Δεληδήμου ενώ οδεύει  προς το απόσπασμα, από εφημερίδα εποχής

6 σχόλια:

  1. Παρακολουθω το μπλογκ σου καιρο και μου φαινεται πολυ ενδιαφερον γιατι απο τετοιους ανθρωπους, εναν εναν και ολους μαζι κινειται ο κοσμος και η ιστορια!Θα ηθελα αν μπορεις να ανεβασεις την απολογια του Δεληδημου.

    Ευχαριστω, Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ φίλε μόνο το σχόλιο που αναφέρω για αυτήν έχει καταγραφεί όχι μέρος ή το όλον της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τετοιου ειδους ντοκουμεντα δεν θα επρεπε να βρισκονται σε καποιο κρατικο αρχείο;Εχετε σκεφτει να ζητησετε τη συνδρομη των δικαστικων αρχων;Εφοσον το ελληνικο κρατος ειναι αυτο που δικαζε και εκτελουσε θα πρεπει να υπαρχουν και τα πρακτικα και τα δεδικασμενα. Βεβαια μπορει να τα κατεστρεψαν μαζι με τους φακελους περι φρονηματων. Αληθεια;Ποια ειναι η γνωμη σας επ αυτου; Εγω δεν εχω καταληξει ακομα, αλλα νομιζω οι φακελοι ολων μας ετσι κι αλλιως υπαρχουν, απλα τοτε βρηκαν ενα τροπο να σβησουν κομματι της ιστοριας.

    φιλικα Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το έχουμε ψάξει. Πιστεύω ότι ίσως υπάρχουν στα αρχεία του Ελληνικού κράτους στην Αθήνα στο Χαλάνδρι. Για το θέμα των φακέλων πιστεύω ότι μόνο μικρό τους μέρος έχει καταστραφεί την δεκαετία του 80. Το φακέλωμα συνεχίζεται και σήμερα με διάφορους τρόπους από την Ασφάλεια. Πιστέυω ότι θα έπρεπε να έχουν ανοιχτεί και να έχουν τεθεί στην δημοσιότητα με όνομα και επώνυμο του ποιος παρείχε της πληροφορίες από την θέση του χαφιέ. Μετά ίσως θα ήταν καλύτερο να είχαν τοποθετηθεί σε ανοιχτό αρχείο του κράτους για ιστορική έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ανοιξω μια κουβεντα για το ποιοι <> την ιστορια και γιατι νομιζω οτι θα μιλαμε για χρονια αν και δε νομιζω οτι χρειαζεται γιατι αντιλαμβανομαι τα μηκη κυματος που ταυτιζονται. Δυστυχως και το κομμα στα πλαισια της τοτε <> για τα παιδια με τα ζιβαγκο και λογω των αντιληψεων που οδηγησαν στο σωτηριο απο μια αποψη ετος '91 (χωρησαν τα ξερα απ τα χλωρα) εδωσε τη συγκαταθεση του για κατι τετοιο, μπροστα στην προσμονη να αποκατασταθουν οι ζωες εκεινων που ειχαν φακελο και των οικογενειων τους.Σας ευχαριστω πολυ που μου δινεται τη δυνατοτητα να μαθαινω για τους μεγαλους ηρωες του λαου.Γιατι μικροι ηρωες δεν υπαρχουν, παρα μικροι λαοι οπως φανηκε δυστυχως!Μικροι και <>!

    ΑπάντησηΔιαγραφή