"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Θύματα του Δεκέμβρη

Μια απλή και μόνο ματιά στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 και το πως αυτά παρουσιάζονται ακόμα από το επίσημο κράτος είναι αρκετή για να εξακριβώσει ένα και μοναδικό γεγονός: Η αλήθεια δεν έχει ακόμα ειπωθεί.

Η έκθεση Σιτρίν και οι άλλες δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα από τους ιατροδικαστές του Περιστερίου είναι ικανές για να μας πείσουν για το γεγονός. Οι φωτογραφίες είναι άκρως αποπροσανατολιστικές και τα σχόλια που τις ακολουθούν απαράδεκτα για γιατρούς ποσό μάλλον για ιατροδικαστές. Λεζάντες όπως "Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο" ανήκουν σε θυμόσοφους του αστικού κράτους της εποχής και όχι σε επιστήμονες. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Με το τέλος των Δεκεμβριανών τα θύματα των συγκρούσεων συγκεντρώνονται στο Περιστέρι για να υποστούν "ειδική κατεργασία". Θύματα από βόμβες ανακατεύονται με νεκρούς του ΕΛΑΣ και όλα μαζί τα άψυχα κορμιά πετσοκόβονται φρικτά για να προκαλέσουν την αίσθηση. Η έκθεση καταμετρά: Περίπου 2500 νεκροί. Εκ των οποίων 1000 περίπου της Χωροφυλακής και των κυβερνητικών δυνάμεων, Ακόμα 1000 σφαγιασθέντες υπό των ΕΛΑΣιτών αθώοι πολίτες και αθώα θύματα των συγκρούσεων και περίπου 500 νεκροί μαχητές του ΕΛΑΣ.

Το ερώτημα που δημιουργείται στο αναγνώστη είναι εύλογο. Πώς με μονάχα 500 νεκρούς ο ΕΛΑΣ έχασε;;; Ποιοί έιναι αυτοί οι τόσοι άγνωστοι αθώοι νεκροί;;; Ο ΕΛΑΣ γιατί τους εκτέλεσε;;;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Ανάμεσα στους νεκρούς το αστικό κράτος της εποχής έστησε το δικό του Κατύν. Εκατοντάδες νεκροί μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ξεθάφτηκαν και τεμαχίστηκαν ώστε να παρουσιαστούν σαν θύματα του κομμουνισμού. "Ακόμα και πολλές από τις φωτογραφίες είναι ρετουσαρισμένες" μας λέει ο φωτογράφος κ. Κασιμάτης δείχνοντάς μας την διάσημη φωτογραφία της Ελένης Παπαδάκη. Στην φωτογραφία μας διόρθωσε ο κ. Κασσιμάτης το ρετούς έχει γινει με κάρβουνο επάνω στο φωτογραφικό χαρτί και όχι στο σώμα της Ελένης Παπαδάκη..





Φυσικά ο εντεταλμένος από την αγγλική κυβέρνηση κ. Σιτρίν μιλάει για διαφορετικά γεγονότα ας δούμε όμως μερικά πράγματα και από το βιβλίο της ΚΟΑ (Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών) του ΚΚΕ που σε έκδοση του 1945 καταδικάζει ακριβώς αυτό το γεγονός μέσα από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων.

Γράφεται στο βιβλίο "Το ελληνικό Κατύν" εκδ. Ρήγας 1945


"Συνεργεία ειδικά οργανώθηκαν για να βγάζουν από τα πτώματα τα μάτια να κόβουν τα μέλη και να τα εκθέτουν έτσι ανίερα ακρωτηριασμένα ώστε να διαπιστώνεται η “βαρβαρότητα” των ελασιτών. Είναι το πιο φριχτότερο έγκλημα που μονάχα οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, οι αντάξιοι μαθητές του Σίμαναν μπορούσαν να σκεφτούν και να βάνουν σ’ εφαρμογή.

Αυτά είναι τα μέσα που χρησιμοποίησαν. Και τώρα για απόδειξη παραθέτουμε μια σειρά από αδιάψευστα περιστατικά που αποδείχνουν τα πάρα πάνω. Είναι αδύνατο να γραφτούν όλα όσα έχουμε εξακριβώσει. Όμως είναι αρκετά για να δώσουν μια αποστομωτική απάντηση στους κλασικούς συκοφάντες."


1. Χαράλαμπος Μαλισιάκος, Σβορώνου 12, προστάτης 5 παιδιών. Όλη η γειτονιά ξέρει πως σκοτώθηκε από βλήμα όλμου στις 28 Δεκέμβρη μαζί με 10 άλλους έξω απ’ το εργοστάσιο Ναθαναήλ… Στις εφημερίδες γράψαν πως σφάχτηκε μαζί με 40 άλλους στα κάτω Πατήσια.

2. Αικατερίνη Βήχου, ετών 75, Ευαγ. Καστρινάκης ετών 37, Ελένη Καστρινάκη ετών 27 και το παιδάκι τους Λευτέρις 1,5 ετών σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους (Μακεδονίας 44) από όλμο και τους έθαψαν στον Άγιο Μελέτη. Τα πτώματά τους εκτέθηκαν παραμορφωμένα στο Περιστέρι.

3. Σπύρος Γεωργίου Βενιέρης, 22 χρονών, Ακομινάτου 64. Τραυματίστηκε από πολυβόλο τανκς στις 12 του Δεκέμβρη και πέθανε την ίδια μέρα. Το πτώμα του μεταφέρθηκε στον Άγιο Βασίλη της οδού Μετσόβου. Από εκεί παράλαβε τον νεκρό γυιό της η άτυχη μάνα του και τον έθαψε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Ταχτικά πήγαινε η μάνα και άναβε καντήλι στο μνήμα του. Στις 10 του Φλεβάρη πήγε μαζί με μια άλλη γυναίκα και βρήκαν τον τάφο του ανοιχτό και άδειο. Ο νεκροθάφτης της είπε πως το πτώμα μεταφέρθηκε στο Περιστέρι όπου πήγαν και το βρήκαν εκτεθειμένο μαζί με άλλα πτώματα “κατακρεουργηθέντων”.

4. Ο Γρηγόριος Λέριος, κάτοικος Παλαιών Σφαγείων, χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ αγόραζε τσιγάρα στη στάση Χαροκόπου. Μεταφέρθηκε στην κλινική Σκανδαλάκη όπου πέθανε. Θάφτηκε έξω από την κλινική μαζί με άλλους νεκρούς. Οι εφημερίδες γράψανε πως “εξετελέσθη” από τον ΕΛΑΣ.

5. Γιάννης Φαφούτης (Ματζαγριωτάκη 17, Καλλιθέα). Σκοτώθηκε από βλήματα τανκ την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του και θάφτηκε από τους συγγενείς του. Το πτώμα του βρέθηκε σε κοινό τάφο φρικαλέα ακρωτηριασμένο.

6. Τάσος Ιερόπουλος, ετών 61, συνοικισμός Σκοπευτηρίου Καλλιθέας. Τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα και πέθανε στο νοσοκομείο στις 17/12/44. Το Γενάρη παρουσιάστηκε σαν “αγρίως εκτελεσθείς, υπό των ελασιτών”.

7. Στάθης Παπαδάκης, 18 ετών, από τον Υμηττό (Ερασινίδου 34). Τραυματίστηκε και πέθανε. Οι δικοί του τον θάψαν στον Άγιο Αρτέμη. Στις 22 του Φλεβάρη η αστυνομία υποχρέωσε τη μάνα του να ξεθάψει το πτώμα του και να το αφήση εκτεθειμένο για πολλές μέρες στη Ζωοδόχο Πηγή της Καισαριανής.

8. Σπύρος Βεντήρης, Σούλα 31. Σκοτώθηκε ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος στην οδό Γ’ Σ/βρίου από εγγλέζικο τανκ. Τον θάψαν στο Γ’ Νεκροταφείο. Αργότερα βρέθηκε κατακρεουργημένος και χωρίς μάτια στο Περιστέρι, όπου είχε εκτεθεί παραμορφωμένο από τα ειδικά συνεργεία το πτώμα του “προς αναγνώρισιν”. Η αδερφή του, κ. Δημουλίτσα, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ιεροσυλία που έγινε στο πτώμα του αδερφού της.

9. Ευάγγελος Γιανίρης. Πέθανε από φυσικό θάνατο. Τον περιλάβαν στον κατάλογο των “αγρίως σφαγιασθέντων”.

10. Στο δασύλλιο της Αγίας Τριάδος (Βύρωνας) ξέθαψαν στις 20 του Φλεβάρη περί τα 50 πτώματα ελασιτών που είχαν σκοτωθεί στις μάχες. Τα φόρτωσαν σ’ ένα φορτηγό αυτοκίνητο με την επιγραφή “οι δολοφονηθέντες από τον ΕΛΑΣ” και η μακάβρια πομπή γύρισε όλον το συνοικισμό.

11. Στις 12 του Δεκέμβρη το μεσημέρι ο γενικός αρχίατρος Δημήτριος Μπέλιας σκοτώθηκε από ριπή πολυβόλου βρεταννικού τανκ στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Στουρνάρα. Το πτώμα του έμεινε στο σημείο που έπεσε 3-4 μέρες. Μια νύχτα η Εθνική Αλληλεγγύη σήκωσε το πτώμα του στρατηγού και το έθαψε κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τη νεκρόσιμη ακολουθία έψαλε ο παπάς του Αγίου Βασιλείου, στον τάφο του δε τοποθετήθηκε ξύλινος σταυρός με τα’ όνομά τους και δάφνινος στέφανος. Έπειτα από αυτό η Εθνική Αλληλεγγύη ειδοποίησε μέσω του μπακάλη της γειτονιάς τους συγγενείς του θύματος που ήρθαν και παρέλαβαν τη βέρα, το ρολόι και το πορτοφόλι του νεκρού, που περιείχε ολόκληρο το μισθό του (τον είχε, φαίνεται, εισπράξει την ίδια μέρα). Το πτώμα ξεθάφτηκε και το παρουσίασαν σαν αγρίως κατακρεουργηθέντα από τον ΕΛΑΣ.

12. Κοντά στην έπαυλη Σκουλούδη στον Πειραιά βρίσκεται ένα πηγάδι. Εκεί πρόχειρα, γιατί δεν υπήρχε άλλο μέρος, είχαν ταφεί καμιά δεκαριά πτώματα. Δυο ήταν γέροι που πέθαναν από φυσικό θάνατο, τρεις σκοτωμένοι από αδέσποτες και οι άλλοι ελασίτες νεκροί από τις μάχες. Τα ξέθαχαν αργότερα όλα, τα πολλαπλασίασαν επί είκοσι και είδε το φως η “ιστορία” “Το φρέαρ της επαύλεως Σκουλούδη. Διακόσια πτώματα φέροντα καταφανείς κακώσεις, θύματα της αγριότητας των κουκουέδων”.

13. Η αδελφή Μαρία Πανά υπηρετούσε στο Ασκληπιείο νοσοκομείο Βούλας και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Από εκεί ήρθε εθελοντικά στο πρόσκαιρο νοσοκομείο Νέας Σμύρνης όπου πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες ως τις 20 του Δεκέμβρη. Απ’ τις 20 ως τις 29 του Δεκέμβρη υπηρέτησε στο συνεργείο του ΕΛΑΣ συνοικισμού Υμηττού μαζί με 5 άλλες αδελφές και ένα γιατρό. Τη νύχτα της 29 του Δεκέμβρη με την προοπτική πως θα μπαίναν στο συνοικισμό οι Άγγλοι, ολόκληρο το προσωπικό του χειρουργείου ξεκίνησε για το Κορωπί για να πλαισιώσει το μετακινούμενο χειρουργείο. Άγρια χιονοθύελλα ξέσπασε όταν οι αδελφές και οι γιατροί ανέβαιναν στον Υμητό. Το προσωπικό κινδύνευσε να ταφεί από τα χιόνια. Η αδελφή ηρωίδα Μαρία Πανά δεν μπόρεσε να ανθέξει. Ξεψύχησε εκεί. Στις 26 του Φλεβάρη 1945 οι εφημερίδες “Βραδυνή” και “Ασύρματος” δημοσίεψαν την εξής είδηση: “Ο ιατροδικαστής κ. Ψημάρας ανεύρεν εις τον Υμηττόν το πτώμα της νοσοκόμου Μαρίας Πανά, ήτις συλληφθείσα υπό των ελασιτών, αφού εκακοποιήθη και εβιάσθη, εξετελέσθη”.

14. Στις 3 του Γενάρη πέθανε από κρίση μυοκαρδίτιδας η Βασιλική Φράγγου, 65 χρονών, (τέρμα της οδού Θήρας). Οι δυο κόρες της τη θάψαν στον περίβολο του Αγίου Σπυρίδωνα στα Σεπόλια. Τα δυο ορφανά κορίτσια μη έχοντας άλλον προστάτη εκτός από ένα παντρεμένο αδερφό στα Νέα Λιόσια, πήγαν εκεί και μείναν ως τέλος των επιχειρήσεων. Γυρίζοντας στην Αθήνα πήγαν να δουν τον τάφο της μητέρας τους. Ο τάφος ήταν άδειος. Τους είπαν πως το πτώμα βρίσκουνταν στο Περιστέρι. Όταν πήγαν εκεί βρήκαν το πτώμα γεμάτο ξυραφιές, κακώσεις κλπ. Και πάνω στο πτώμα την επιγραφή: “Αγρίως κρεουργηθείσα υπό των δολοφόνων του ΕΛΑΣ”.

15. Η Μαρίκα Π. Κωνσταντινίδου ετών 27 (οδός Παλαμηδίου) σκοτώθηκε από όλμο που έπεσε μέσα στην κουζίνα του σπιτιού της και της πήρε το κεφάλι. Την κήδεψαν και την έθαψαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το πτώμα της βρέθηκε φρικωδώς παραμορφωμένο στο Περιστέρι “προς αναγνώρισιν” και οι εφημερίδες έγραψαν πως “Εσφάγη υπό των αιμοσταγών ελασιτών”.

16. Στις 29 του Σεπτέμβρη 1944, δυο βδομάδες δηλαδή πριν απ’ τη φυγή τους, οι Γερμανοί έκαναν επίθεση στο Πυριτιδοποιείο και έκαψαν 60 σπίτια δεξιά και αριστερά στην Ιερά οδό. Πιάσανε και 70 πατριώτες και τους εκτέλεσαν. Απ’ αυτούς οι 45 θάφτηκαν σε κοινό τάφο έξω απ’ τον Άγιο Σπυρίδωνα (Πυριτιδοποιείο). Στο ίδιο μέρος θάφτηκαν το Δεκέμβρη και 15 ελασίτες που σκοτώθηκαν σε μάχες. Τα 60 αυτά πτώματα τίμιων αγωνιστών ξεθάφτηκαν το Γενάρη και τοποθετήθηκαν στο Γ’ Νεκροταφείο Κοκκινιάς για αναγνώριση. Οι αρχές βεβαίωσαν πως όλοι αυτοί “εξετελέσθησαν από τον ΕΛΑΣ Κοκκινιάς, αφού προηγουμένως εβασανίσθησαν απανθρώπως”.

17. Ο ελασίτης Ευάγγελος Καπετανάκης (Μονεμβασίας 24) έπεσε στη μάχη του τάγματος χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Η οικογένειά του πήρε το πτώμα του και το έθαψε στον περίβολο της Οικοκυρικής Σχολής Χαροκόπου. Μαζί του θάφτηκαν και άλλοι δυο νεκροί των μαχών. Το Γενάρη δημοσιεύτηκε η είδηση πως βρέθηκε νέος τάφος με τρία ακόμα θύματα της θηριωδίας του ΕΛΑΣ.

18. Στην οδό Ροΐδη αριθ. 22 καθότανε ο σπουδαστής του Πολυτεχνείου Κωνστ. Τσακάκης ελασίτης που σκοτώθηκε στις 7 του Δεκέμβρη στη μάχη του Πολυτεχνείου. Τον Οχτώβρη είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του το χωριανό του Γιώργο Δεσποτάκη, που είχε φέρει από την Κρήτη ένα γυάλινο μάτι της θείας του για να το αντικαταστήσει επειδή ήταν λίγο σπασμένο. Στις 7 του Γενάρη οι εθνοφύλακες μπήκαν στην περιοχή και λεηλατούσαν τα άδεια σπίτια. Βρήκαν στο σπίτι του άτυχου Τσουκάκη το γυάλινο μάτι και την άλλη μέρα η κοινή γνώμη μάθαινε πως βρέθηκαν κουβάδες από βγαλμένα μάτια
.
19. Ο δικηγόρος Σπύρος Αλεξίου, κάτοικος Παγκρατίου και μέλος του ΚΚΕ σκοτώθηκε στην 5 του Δεκέμβρη όταν οι δολοφόνοι των ξενοδοχείων της “Ομόνοιας” επετέθηκαν κατά των διαδηλωτών στη διαδήλωση που έγινε για την πτώση του Παπανδρέου. Έπεσε κάτω από το ξενοδοχείο Μητρόπολις. Κανένας δεν ήξερε τι έγινε το πτώμα του. Το Γενάρη το πτώμα του βρέθηκε με τα μάτια βγαλμένα, με τη μύτη κομμένη και με μια σειρά κακώσεις στο Περιστέρι. Έφερε την επιγραφή: “Εσφαγιάσθη αγρίως υπό των ελασιτών”.

20. Η Πιπίτσα Εξηντάρη, έγκυος μαζί με τα τρία παιδιά της, τα δυο μικρά παιδιά της Στάσας Νιούζαμ ένας Μωσαΐδης μαζύ με τη μητέρα του και ο Παντελής Βλαδιμέρης όλοι κάτοικοι Περιστερίου σκοτώθηκαν από τους άγριους βομβαρδισμούς του στόλου στο Περιστέρι. Αργότερα τα εννέα αυτά πτώματα είχαν εκτεθεί για αναγνώριση και μπήκαν στον κατάλογο των αγρίως σφαγιασθέντων υπό του ΕΛΑΣ.

21. Στις 22 του Δεκέμβρη ο Μωϋσής Τσανακαλιώτης, ετών 32, κάτοικος συνοικισμού Απόλλωνος, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης 11, σκοτώθηκε από όλμο την ώρα που πήγαινε στο μπακάλη κοντά στου Σαπόρτα όπου είναι μια γεφυρούλα. Μαζί με τον Τσανακαλιώτη σκοτώθηκαν και δυο γρηές που βάδιζαν στο μέρος εκείνο. Τον παρουσίασαν σαν δολοφονημένο απ’ τον ΕΛΑΣ και στο μνημόσυνο που έγινε ύστερα από 40 μέρες ο παπάς του Αγίου Δημητρίου Βασίλειος βρήκε ευκαιρία να κατακεραυνώσει από τον άμβωνα “τους μισαρούς κουκουέδες δολοφόνους” του Μωϋσή Τσανακαλιώτη!

22. Το Δεκέμβρη πέθανε απ’ την καρδιά της στην οδόν Αριστοτέλους πάροδος Σεπολίων η μητέρα της κυρίας Ειρήνης Μοιροπούλου πεθερά του συναγ. Παπαχρυσάνθου της ΕΛΔ. Θάφτηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα κοντά στα Σεπόλια. Αργότερα το πτώμα της βρέθηκε στο Περιστέρι με κομένη τη μύτη και με παραμορφωμένα τα πόδια. Ειδοποιήθηκε η κ. Μοιροπούλου που διαμαρτυρήθηκε για την ιεροσυλία, μα πήρε την απάντηση να μην πολυφωνάζει γιατί είναι κουκουέδισα και θα συλληφθεί!

23. Η Ειρήνη Βασιλάκη (Ασκληπιού 85) τραυματίστηκε θανάσιμα στις 15 Δεκεμβ. 1944 από αγγλικό πολυβόλο στη γωνιά Ασκληπιού – Σμολένσκη. Μεταφέρθηκε στο Πολιτικό Νοσοκομείο όπου και πέθανε στις 16 Δεκεμ. 1944. Το πτώμα της βρέθηκε για αναγνώριση στην έκθεση Περιστερίου.

24. Στο νοσοκομείο του ΙΚΑ (Κομουνδούρου 4) νοσηλεύονταν τις μέρες του Δεκέμβρη πάνω από 300 τραυματίες. Πολλοί πέθαναν στο Νοσοκομείο και άλλοι έπαθαν ακρωτηριασμούς από γιατρούς. Επειδή δεν ήταν δυνατό να ταφούν και οι νεκροί και τα ακρωτηριασμένα μέλη εκεί κοντά, μεταφέρθηκαν τις πρώτες μέρες του Γενάρη ύστερα από ενέργεια του προσωπικού στο Περιστέρι όπου και θάφτηκαν. Αργότερα τα πτώματα και τα μέλη μεταφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν στην έκθεση των εγκλημάτων του ΕΛΑΣ.

25. Στις 26 του Δεκέμβρη σκοτώθηκε από βλήμα όλμου η Καλλιόπη Πακαβού, το πτώμα εκτέθηκε για αναγνώριση, επειδή είχε σφαγιασθεί από τον ΕΛΑΣ. Ο γυιός της Πακαβού απεκάλυψε πως δεν επρόκειτο για σφαγιασμό και ζήτησε και έθαψε το πτώμα της μητέρας του. Έπειτα από δυο μέρες το ξέθαψαν πάλι και το εξέθεσαν για αναγνώριση.

26. Η Νίτσα Γελέου σκοτώθηκε στις 26 του Δεκέμβρη από τανκ. Το πτώμα της βρέθηκε παραμορφωμένο με χτυπήματα από κασμά στο πρόσωπο και με την επιγραφή “αγρίως εκτελεσθείσα από τον ΕΛΑΣ”.

27. Ο Ελευθέριος Τσούγκας πέθανε στις 20 του Δεκέμβρη στο σπίτι του στην οδόν Ασκληπιού 41. Η βεβαίωσις του γιατρού λέει πως πέθανε από φόβο, θάφτηκε στον Άγιο Νικόλαο (Πευκάκια). Αργότερα το πτώμα του βρέθηκε εκτεθειμένο στο Περιστέρι για αναγνώριση με τα μάτια βγαλμένα και σε εφημερίδα γράψανε πως εκτελέσθηκε από ελασίτες…

28. Ο μαχητής του ΕΛΑΣ Ιωάννης Ψαθάς τραυματίστηκε θανάσιμα από πολυβόλο στις 24 του Δεκέμβρη και πέθανε. Το πτώμα του μεταφέρθηκε στο Νεκροταφείο Γκύζη όπου και θάφτηκε. Ύστερα από 20 μέρες το πτώμα του βρέθηκε στο Περιστέρι παραμορφωμένο. Πήγε η μητέρα του Βιργινία Ψαθά το παρέλαβε και το έθαψε στο Κεντρικό Νοσοκομείο. Η “Εστία” έγραψε πως εκτελέστηκε από ελασίτες.

29. Ο Δημήτριος Σαρρής, ετών 48, πέθανε από φυσικό θάνατο στις 14 του Γενάρη. Θάφτηκε στο Νεκροταφείο Αναστάσεως στο 6ο τμήμα αριθ. Τάφου 239. Ύστερα από λίγες μέρες ο νεκρός εξαφανίστηκε για να μεταφερθεί ποιος ξέρει σε ποιαν έκθεση πτωμάτων και να συγκινήσει κανένα Σίτριν.

30. Ο δυναμιτιστής ελασίτης του 1ου λόχου Ι τάγματος 3ου Συντάγματος Θοδωράκης Ιωάννης σκοτώθηκε στις 3 του Γενάρη από σφαίρα στην καρδιά, τον έθαψε ο αδερφός του στον Άγιο Σπυρίδωνα και του έβαλε σταυρό με τα στοιχεία του. Ύστερα από την κατάληψη των Τουρκοβουνιών τον ξέθαψαν οι οργανωτές του ελληνικού Κατύν και τον πήγαν στο ρέμα Γαλατσιού. Οι εφημερίδες γράψανε πως ο “εθνικιστής” Θοδωράκος σκοτώθηκε από τους ελασίτες.

31. Η Βαρβάρα Αλαμάνου (Χρυσουπόλεως 16, Γκύζη) σκοτώθηκε από αγγλικόν όλμο. Οι εφημερίδες γράψανε πως εκτελέσθηκε από ελασίτες.

32. Στο συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη τραυματίστηκε ο Γεώργιος Γεωργιάδης. Μεταφέρθηκε στο Πολιτικό Νοσοκομείο όπου και πέθανε στις 6 του Δεκέμβρη. Την άλλη μέρα πήγαν οι συγγενείς να πάρουν το πτώμα,. Μα τους έλεγαν πως το έθαψαν πότε στο Βασιλικό κήπο και πότε στο Νεκροταφείο της Κοκκινιάς. Η κόρη του Ερασμία Γεωργιάδη πήγε στις 20 του Μάρτη στην ΕΟΧΑ για να πάρει ένα επίδομα που δίναν. Η διευθύντρια κ. Βάσω Λάγου της είπε πως πρέπει να κάνει μια δήλωση πως ο πατέρας της σκοτώθηκε από ελασίτες.

33. Ο Διονύσιος Σταματελάτος τραυματίστηκε στις 7 του Δεκέμβρη και πέθανε στις 22 του Δεκέμβρη στο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας. Μεταφέρθηκε στο σπίτι του Τριτίας 20 και θάφτηκε στο 3ο Νεκροταφείο στον Άγιο Γιώργη. Τον ξεθάψανε και το μεταφέρανε στο Περιστέρι όπου στις 12 του Γενάρη είδε το πτώμα η μητέρα του Κωνσταντίνα σε καλή κατάσταση. Στις 13 του Γενάρη πήγε να το παραλάβει και το είδε με βγαλμένα τα μάτια, ανοιχτό το στόμα και κομμένη τη γλώσσα. Διαμαρτυρήθηκε σ’ έναν αστυφύλακα που ήταν εκεί και είχε δει και ο ίδιος το πτώμα την προηγούμενη μέρα και ο αστυφύλακας ανεγνώρισε και ο ίδιος πως το πτώμα ήταν τότε σε καλή κατάσταση.

34. Οι εφημερίδες κάναν ολόκληρο θόρυβο για τον ταγματάρχη της χωροφυλακής Αριστείδην, ο οποίος εσφαγιάσθη αγρίως και κατά τρόπον καννιβαλικόν υπό κομμουνιστών δημίων του… Η αλήθεια έχει ως εξής: Υπήρχε ένας τσαγκάρης με το όνομα Αριστείδης Ταγματάρχης ετών 53, κάτοικος Π. Σφαγείων. Σκοτώθηκε από αδέσποτη έξω από το φούρνο του Πλόκα στο Κουκάκι, τη μέρα που μπήκαν τα βρεττανικά στρατεύματα. Μεταφέρθηκε βαρειά τραυματισμένος στη κλινική Σκανδαλάκη (πλατεία Καλλιθέας) και πέθανε ύστερα από λίγο. Το πτώμα του θάφτηκε έξω από την κλινική μαζί με άλλα 16 θύματα βομβαρδισμού. Έπειτα από 20 μέρες η αστυνομία πήρε τα στοιχεία του και παρά τη βεβαίωση της οικογενείας τον εμφάνισε ως “άγρια δολοφονηθέντα” και τον έκανε ταγματάρχη της χωροφυλακής τον άτυχο Αριστείδη Ταγματάρχη!

35. Έγραψαν οι εφημερίδες της δεξιάς: “…Εις τον εν Καλλιθέα κήπον της Αγίας Βαρβάρας εξετάφησαν διάφορα πτώματα ανήκοντα εις εθνικόφρονας πολίτας εκτελεσθέντας υπό των ελασιτών. Μεταξύ αυτών ανεγνωρίσθη το πτώμα του εθνοφύλακος Γρηγορίου Πιθαλίτση φέρον πολλαπλάς κακώσεις…” Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον ελασίτη Γρηγόριο Πιθαλίτση (γνωστό ήρωα με το ψευδώνυμο Λούλης) που σκοτώθηκε στη μάχη και είχε ταφεί εκεί πρόχειρα…

36. Το Δεκέμβρη στην πλατεία Κυψέλης εκεί που αρχίζει η οδός Φωκίωνος Νέγρη τραυματίστηκε βαρειά στο κεφάλι από θραύσμα όλμου ο αστυφύλακας του Α’ Τμήματος Νίκος Δανδελάκος. Οι τραυματιοφορείς του ΕΛΑΣ του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και αφού παράδωσαν στους συναδέλφους του αστυνομικούς του Ζ’ Τμήματος την ταυτότητά του και 1000 δραχμές, που βρέθηκαν επάνω του, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Ν. Ιωνίας όπου και πέθανε. Το πτώμα του θάφτηκε στο εκκλησάκι Άγιος Αθανάσιος, παρουσία πολλών συναδέλφων του. Στις περίφημες εκταφές το πτώμα του βρέθηκε στα τουρκοβούνια “κατακρεουργημένο” και έδωσε αφορμή στο “Ελληνικό Αίμα” να μιλήσει για τα εγκλήματα των “εαμοβούλγαρων”.

37. Ο Γιάννης Βουγάς (Κυψέλης 99) τραυματίστηκε από όλμο πηγαίνοντας στο γραφείο του στην οδό Πατησίων. Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου και πέθανε, όπως το είπε η ίδια η γυναίκα του. Στο αναμεταξύ όμως ήρθε η ιστορία των συντάξεων που θα πάρουν όσοι σκοτώθηκαν από τον ΕΛΑΣ. Και τον Απρίλη οι συγγενείς και φίλοι εκαλούντο να τιμήσουν τη μνήμη του “αγρίως σφαγιασθέντος υπό των ελασιτών” Ιωάννου Βουγά!

38. Τάκης Ηλιόπουλος, 16 χρονών, σκοτώθηκε στις 8 του Δεκέμβρη με αυτόματο όπλο από τα υπολείμματα των χωροφυλάκων της Ειδικής Ασφάλειας που είχαν ταμπουρωθεί στις πολυκατοικίες της πλατείας Κυριακού και πυροβόλησαν χωρίς διάκριση κάθε πολίτη που τύχαινε να περάσει από το μέρος αυτό.

39. Κώστας Θωμόπουλος, 19 ετών, σκοτώθηκε στις 9 Δεκέμβρη με αυτόματο όπλο στην Καισαριανή. Το σώμα του θάφτηκε στον λόφο Αράπης και ξεθάφτηκε 20 μέρες μετά από την Χωροφυλακή.

40. Ελένη Βέργου, ετών 62 σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου στην Νέα Σμύρνη παρουσιάστηκε ως θύμα του ΕΛΑΣ αφού το σώμα της κατακρεουργήθηκε.


Και τα περιστατικά της ντροπής συνεχίζονται και στον τύπο και τα μέσα της εποχής. Ας δούμε μερικά από αυτά


1. Στο Μηχανοκίνητο τμήμα (οδός Αχαρνών – Σουμερλή) κρατούνται 200 αστυνομικοί. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο δόκιμος υπαστυνόμος Πρωτόπαπας Σπ. Και οι αστυφύλακες Χαραλάμπους Εμμ., Κωνσταντίνου Κ., Κούτσικος Κ., Τρυφηλάκης Γεώργιος, για τους οποίους οι εφημερίδες έγραψαν πως σφάχτηκαν από ελασίτες.

2. Ο αστυφύλακας Στάικος Αντ. Βρισκόταν στο Ελ-Ντάμπα. Οι εφημερίδες έγραψαν πως εκτελέστηκαν από ελασίτες.

3. Οι εφημερίδες γράφουν πως ο υπαστυνόμος Καρυόπουλος Κώστας εχτελέστηκε από ελασίτες. Ο υπαστυνόμος αυτός υπηρετεί σήμερα στο Δ’ Αστυνομικό τμήμα.

4. Στην εφημερίδα “Ελλάς” που έβγαζε ο Παπανδρέου τις μέρες του Δεκέμβρη δημοσιεύτηκε περίπτωση “σφαγιασμού” απ’ τον ΕΛΑΣ δηλαδή πως ο Γιάννης Βατικιώτης μέλος της Χ σφάχτηκε όταν ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το Θησείο. Δημοσιεύτηκαν και συνταρακτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο της εκτέλεσης για τα βασανιστήρια κ.λπ. Το δήθεν θύμα ζει και υπηρετεί στην εθνοφυλακή μονάδα 146 με έδρα τη “Βιό”.

5. Στις 2 του Γενάρη πιάστηκε στο σπίτι του (Κωλέτη 8 ) ο Αχιλλευς Κολάσης καθηγητής του πιάνου. Στις 4 του Γενάρη στάλθηκε στο Ελ Ντάμπα. Η εφημερίδα “Ανεξάρτητος” έγραψε πως εκρεουργήθη από ελασίτας. Οι σπιτικοί του εκτός από την άρρωστη γρηά μάνα του, καθώς και οι γείτονές του τον είχαν για πεθαμένο. Στις 27 του Μάρτη γύρισε ολοζώντανος απ’ την Ελ Ντάμπα.

6. Ο Κατρίτσας Κώστας καταγγέλθηκε πως εξετέλεσε τον αδελφό του εθνοφύλακα Νίκου Κανακάρη. Ο δήθνε εκτελεσθείς επέστρεψεν απ’ τον ΕΛΑΣ όπου υπηρετούσε. Ο Απόστος Αγκουράς που έμαθε την υπόθεση πήγε ο ίδιος στο Δ’ ανακριτικό τμήμα για να επιτύχει την απελευθέρωση του αδικοκρατουμένου Κατρίτσα.

7. Στην εφημερίδα “Ελλάς” που έβγαζε ο Παπανδρέου γράφτηκε πως ο χίτης Ευάγγελος Δαλιάνος, εσφαγιάσθη από τον ΕΛΑΣ στο Θησείο. Ο Δαλιάνος ζει και είναι εθελοντής στο 2ο λόχο του 147 τάγματος στο Κριεκούκι.

8. Το Δεκέμβρη ο ΕΛΑΣ έπιασε στην οδό Αχαρνών τον υπενωμοτάρχη Θανάση Ηλιόπουλο απ’ το χωριό Ντονέικα Πύργου. Στις εφημερίδες γράφτηκε πως το πτώμα του βρέθηκε κατακρεουργημένο και αναγνωρίστηκε απ’ τη γυναίκα του Δέσποινα που έκανε και μνημόσυνο. Στο αναμεταξύ ο Ηλιόπουλος επέστρεψε από την ομηρία και ζει με την γυναίκα τους στην οδό Συγγρού 84.

9. Ο Συνταγματάρχης σε αποστρατεία Νικόλαος Δεπάστας πιάστηκε όμηρος τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη και ύστερα από τρεις μέρες αφέθηκε ελεύθερος. Οι εφημερίδες γράψαν πως απήχθηκε, βασανίστηκε και κατακρεουργήθηκε. Το δήθεν θύμα ζει στην οδό Μάγερ 11α.

10. Ο ελασίτης Εμμανουήλ Ραλιάς πιάστηκε απ’ το 8ο αστυνομικό τμήμα ύστερα από καταγγελία του Ν. Κουρτέση (Σερίφου και Αχαρνών) πως τάχα εξετέλεσε τον γυιό του Δ. Κουρτέση. Αυτός ο τάχα “εκτελεσθείς” είχε πιαστεί όμηρος από τους Άγγλους και τώρα γύρισε.

11. Στις 4 του Δεκέμβρη τραυματίστηκε βαρειά και στα δυο πόδια ο αστυφύλακας Γ.48 πολεμώντας εναντίον ελασιτών στη διασταύρωση Χαριλ. Τρικούπη και Σόλωνος. Αν και είχεν εγκαταληφθεί, οι τραυματιοφορείς του ΕΛΑΣ με κίνδυνο της ζωής των τον πήραν και τον έφεραν στο σταθμό βοηθείας τραυματιών του 11/3 τάγματος, όπου τον περιποιήθηκαν με εξαιρετική προσοχή και από ‘κει τον πήγαν στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ, από όπου βγήκε τέλεια θεραπευμένος. Τώρα βρίσκεται στην υπηρεσία του. Όταν πιάστηκεν ο γιατρός Ε. Ευτυχίδης στο Πολιτικό νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο Γ’ αστυνομικό τμήμα, υπέστη άγριο ξυλοκόπημα γιατί όπως φώναζαν οι αστυνομικοί και ιδιαίτερα ο υπαστυνόμος Πλουμής, έσφαξε το συνάδελφό τους Γ.48.

12. Στις εφημερίδες του Ιανουαρίου γράφτηκε με πομπώδικους τίτλους πως “εσφαγιάσθηκαν” αγρίως οι Μιχ. Παπαδόπουλος και Κολλάρας. Ο πρώτος ήταν ο περίφημος Μιχαήλ αγάς, αρχηγός των ταγμάτων ασφαλείας Κοζάνης και ο δεύτερος αρχηγός των ταγμάτων ασφαλείας Πτολεμαΐδος. Και οι δυο τους βαρύνονται με δεκάδες εκτελέσεις. Ένας λόγος παραπάνω για να στολιστούν με άφθονα άνθη τα μνημόσυνα που τους κάναν οι αφηνιασμένες εφημερίδες του Γενάρη. Την Μεγάλη βδομάδα οι δυο αυτοί “σφαγιασθέντες εθνικισταί” φτάσαν με το βαπόρι Κορινθία, όπου είχαν μεταφερθεί μαζί με άλλους δοσίλογους.

Τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τον Μιχαήλ Αγά είναι δε αποστομωτικά. Γράφει ο γιατρός του ΕΛΑΣ Επαμεινώνδας Σακελλαρίου: " Στις 26/12/44 βρισκόμασταν στην Κοζάνη. Εκείνες τις μέρες φέρανε τραυματισμένο πάνω σε ένα κάρο τον περίφημο Μιχαήλ Αγά. Μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι γύρω από το κάρο για να τον λιντσάρουν. Όλοι έσπροχναν για να φθάσουν τον τραυματισμένο και οι αντάρτες με όλη τους την δύναμη τους απωθούσαν για να γλιτώσει. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτών των ανθρώπων ο Αγάς παραδόθηκε ζωντανός στο νοσοκομείο."



Ας δούμε τώρα και μερικές φωτογραφίες με τις ευφάνταστες και πάνω από όλα επιστημονικές αναφορές των ιατροδικαστών περιστερίου


Η φωτογραφία φέρει το σχόλιο: "Ακόμα και νεαρές κοπέλες βιάσθηκαν πριν εκτελεσθούν"
Πηγή : Έκθεση Σιτρίν


Η φωτογραφία φέρει το σχόλιο: " Υπαστυνόμος Ιωάννης Κατσαμπέκης. Εκτελέστηκε με κονσερβοκούτι στην Ούλεν 7-12-44" Πηγή : Έκθεση Σιτρίν


ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΕ ΣΙΤΡΙΝ ΚΑΙ ΣΙΑ !

9 σχόλια:

  1. To Κατύν ποιοι το έκαναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας για το Κατύν και σχηματιστε την δική σας γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ιωάννης Κατσαμπέκης υπήρξε θείος μου! Γνωρίζουμε καλά πώς και ποιοί τον κατακρεούργησαν! Οι δολοφόνοι του συνελήφθησαν λίγους μήνες μετά! Τώρα έρχεσθε εσείς ομοϊδεάτες των δολοφόνων και σπιλώνετε την μνήμη των αθώων θυμάτων των τότε ομοϊδεατών σας! Να απαιτούσε κανείς από εσάς αισχύνη θα ήταν πολύ! Υπάρχουν όμως και δικαστήρια, όπου θα απολογηθείτε για όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούστε το μόνο που θα σεβαστώ σε όλα αυτό υβρεολόγιο είναι ότι ο Κατσαμπέκης υπήρξε συγγενής σας και άρα μιλάτε με συναισθηματικό βάρος.

    Το αν εγώ ή άλλοι θα απολογηθούμε δικαστικώς θα το εκλάβω ως ευθεία απειλή και θα σας απαντήσω ότι δεν έχω- έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η έκθεση Σιτρίν υπήρξε αντικείμενο κριτικής εδώ και χρόνια. Το ποιος σας είπε ότι τον θείο σας τον σκοτώσαν με κονσερβοκούτι θα μας το πείτε ? Τα στοιχεία είσαστε σίγουρος/η ότι δεν αλλοιώθηκαν όπως αυτά τόσων εκτατοντάδων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη λίγο επειδή μπερδεύτηκα, τι θες να πεις με την φωτογραφία της Παπαδάκη? Ότι δεν την σκότωσαν οι κομμουνιστές ή ότι απλά δεν την τσεκούρωσαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτι το λαικο δικαστηριο δεν ειναι "κομμουνιστες". Οτι προφανως δεν την τσεκουρωσαν, οτι στη φωτογραφία ειναι εμφανώς ρετουσαρισμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α μάλιστα, άρα εκτέλεσαν χωρίς δίκη μια αθώα γυναίκα και κορυφαία καλλιτέχνη, που είχε πολλά, μα πάρα πολλά ακόμα να δώσει στο θέατρο και εμείς μένουμε στο ότι δεν την τσεκούρωσαν. Αν η "εκτέλεση" αντιστοιχούσε σε πραγματική εκτέλεση, με δικαστήριο κτλπ δεν θα χρειαζόταν κανένα ρετρουσάρισμα από κανένα προβοκάτορα. Αν εσύ γνωρίζεις τον τρόπο της "εκτέλεσης" θα θέλαμε πολύ να τον ακούσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζητήσατε ή δεν ζητήσατε μια διευκρίνιση? Ναι δεν την τσεκούρωσαν την εκτέλεσαν σε απόσπασμα. Το εάν ή όχι ήταν αθώα με τα κριτίρια ενός πολέμου και μιας κατοχής με 280.000 νεκρούς δεν είσαστε και σεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε. Ναι ήταν φίλη των Γερμανών και ναι συναγελάζονταν μαζί τους. Το εάν ή όχι άξιζε να πεθάνει το κρίνουν ηθικολόγοι και φιλόσοφοι και ξεφεύγει φυσικά από την ιστορική επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εγκλήματα των δεξιών πρέπει και αυτά να τα κρίνουν ηθικολόγοι και φιλόσοφοι ?

      Διαγραφή