Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι στάβλοι του Μπαντουβά

Το ΕΑΜικό και δημοκρατικό κίνημα στην Κρήτη υπήρξε μεγάλο και μαζικό.

Με το ξέσπασμα του εμφυλίου ήταν λογικό το αστικό κράτος να έρθει αντιμέτωπο με την μερίδα αυτή του κρητικού λαού ενώ παράλληλα στα βουνά, οι ανταρτομάδες του Ποδιά μάχονταν με σθένος. Εκεί ακριβώς, ανάμεσα στο σκοτάδι του στέμματος και του αμερικανοκίνητου ιμπεριαλισμού ιδρύθηκαν οι πρώτες παρακρατικές συμμορίες της Κρήτης. Στόχος τους η τρομοκρατία του λαού για την διάλυση του κινήματος.
Μεγαλύτερη από τις συμμορίες αυτές τόσο σε αριθμούς όσο και σε φρικαλεότητα υπήρξε η συμμορία του Μπαντουβά. Ομαδικές συλλήψεις, βασανισμοί, εκτελέσεις και δολοφονίες βρίσκονταν σε ημερήσια διάταξη, όλα κάτω από την ανοχή και την καθοδήγηση του ταξίαρχου Φραγκιαδάκη και του μοναρχικού κράτους.
Το φασιστικό κράτος εγκαινίασε σαν χώρο κράτησης και βασανισμού των αντιφρονούντων τους στάβλους του Μπαντουβά. Ένα κτίσμα που ανήκε στον λήσταρχο Μπαντουβά στην συνοικία Πατελών στο Ηράκλειο. Στο κτίσμα που κάποτε στεγάζονταν στάβλοι τοποθετήθηκε φρουρά και οδηγούνταν καθημερινά δεκάδες αγωνιστές για να μαρτυρήσουν βασανιζόμενοι από μέλη της χωροφυλακής και των συμμοριών. Δίκαια οι Στάβλοι του Μπαντουβά μετονομάστηκαν σε Μακρόνησο της Κρήτης.
Στους Στάβλους του Μπαντουβά μαρτύρησαν οι παρακάτω:
·         Μαρία Λιουδάκη: λαογράφος και παιδαγωγός. Την συνέλαβαν στις 25 Νοεμβρίου του 1947 και την έκλεισαν στους στάβλους ως την 4η Δεκεμβρίου όπου την μετέφεραν σε άθλια κατάσταση στην Χωροφυλακή Ηρακλείου για να την δολοφονήσουν με φρικτά μαρτύρια.
·         Μαρία Δραναδάκη: μοδίστρα. Την συνέλαβαν στις 25 Νοεμβρίου του 1947 μαζί με την Λιουδάκη και την υπέβαλα στα ίδια μαρτύρια και εξευτελισμούς. Εκτελέστηκε με την φίλη της με βασανιστήρια.
·         Μιχάλης Λαμπράκης: γεωπόνος. Μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στους στάβλους Μπαντουβά και βασανίστηκε φρικτά. Πέθανε από τα βασανιστήρια μερικές ημέρες μετά
·         Γιάννης Ρουκουνάκης: Μεταφέρθηκε μετά την σύλληψή του στους στάβλους και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκε από τους παρακρατικούς.
·         Στρατής Περγαλίδης: Πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ηρακλείου. Τον συνέλαβαν για φιλοκομμουνιστική δράση και τον μετέφεραν στους στάβλους του Μπαντουβά. Βασανίστηκε απάνθρωπα και δολοφονήθηκε μερικές ημέρες μετά στην Ειδική Ασφάλεια Ηρακλείου (12/6/1947). Σε πορεία διαμαρτυρίας που έγινε για την σύλληψή του δολοφονήθηκαν από παρακρατικούς οι αδελφοί Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου.
Οι στάβλοι του Μπαντουβά κατεδαφίστηκαν το 2005 από τον Δήμο Ηρακλείου μετά από μαζική απαίτηση των δημοτών
Ο βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς της ΝΔ, είναι γιός (σύμφωνα με διαδικτυακές πηγές) και ανιψιός των Μπαντουβάδων.

Ο λήσταρχος, υπάνθρωπος Μπαντουβάς (στο κέντρο)

30 σχόλια:

  1. Γεια σας μερικες πληροφοριες σχετικα με τους σταβλους,σε τμημα των κατεδαφισθεντων σταβλων εχει ανεγερθει το κτιριο που στεγαζει το στρατολογικο γραφειο Ηρακλειου.Εξω ακριβως εχουν τοποθετηθ ει προτομες του Αρχιλησταρχου Μπαντουβα και μερικων αλλων "εθνοσωτηρων"του.Επισης στο ιδιο κτιριο λειτουργει και συλλογος-μουσειο της ομαδας Μπαντουβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει ότι ο Μπαντουβάς ήταν ''αρχιλήσταρχος''.Δηλαδή να αρχίσω και εγώ να γράφω για τις κατηγορίες που είχαν εκτοξευτεί εναντίον του Ποδιά;
    Όσο για τη φωτό,αν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ως ''μέλος συμμορίας'' ο Αδάμης Κρασανάκης(εξάλλου η φωτογραφία είναι τραβηγμένη αμέσως μετά την απελευθέρωση και από όσα έχω διαβάσει δεν είχε συμμετάσχει στον Εμφύλιο)!
    Οι μόνοι που χαρακτηρίζουν τον Μπαντουβά ''λήσταρχο'' ήταν οι Γερμανοί,οι οποίοι χαρακτήριζαν ως ληστοσυμμορίες ολόκληρη την Αντίσταση.

    Τα τελευταία χρόνια,στην πολιτική σκηνή υπήρχαν δύο Μπαντουβάδες,οι οποίοι μάλιστα ήταν συνονόματοι και δεύτερα ξαδέρφια:ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Ι.Μπαντουβάς και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κ. Μπαντουβάς.Ο Μπαντουβάς της Ν.Δ. είναι γιος του Κώστα Μπαντουβά,που εκτελέστηκε το 1942 από τους Γερμανούς και ανηψιός του Μανώλη Μπαντουβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία θα σας κάνω μια μικρή αναδρομή των γεγονότων στην Κρήτη για να μπορέσετε να καταλάβεται την ευρύτερη εικόνα που συνθέτει το όνομα Μπαντουβάδες.

    Η οικογένεια Μπαντουβά υπήρξε βενιζελική από τις αρχές της αυτονομίας της Κρήτης, αφού είναι ένα όνομα αρκετά παλιό στο νησί. Την πεποίθησή τους αυτή την πέρασαν και στους απογόνους τους.

    Κατά την διάρκεια της κατοχής η οικογένεια Μπαντουβά με άλλες οικογένειες φιλοβενιζελικών συνέστησε την ΕΟΚ (Εθνικοαπελευθερωτική Οργάνωση Κρήτης). Η ΕΟΚ έχει αρχικά μικρή επαφή με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Αργότερα οι δύο οργανώσεις φθάνουν σε κάποια κοινή συνενόηση και μάλιστα αναλαμβάνουν και μερικές επιχειρήσεις μαζί.

    Με την έλευση του 1944, η ΕΟΚ διαχωρίζει την θέση της και συσπειρώνεται με την κυβέρνηση Παπανδρέου και την πολιτική της. Μέσα στο 1945 επέρχεται και η αυτοδιάλυση της ΕΟΚ.

    Με την έναρξη του εμφυλίου η οικογένεια Μπαντουβά (οικογένεια με μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και μεγάλο πλούτου) οργανώνει μια ομάδα ενόπλων παρακρατικών, οι οποίοι ξεκινούν την δράση τους από τον ξυλοδαρμό μέχρι την δολοφονία στελεχών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Η ομάδα αυτή που μένει γνωστοί ως Μπαντουβάδες δρουν στην σκιά της χωροφυλακής και του στρατού επιτελώντας τις πιο ακάθαρτες εργασίες για λογαριασμό τους. Βασανίζουν, δολοφονούν, τρομοκρατούν δημοκρατικούς πολίτες και κομμουνιστές. Οι στάβλοι της οικογένειας στο Ηράκλειο μετατρέπονται σε κολαστήριο βασανιστηρίων αντάξιο της Μέρλιν.

    Οι Μπαντουβάδες ακολουθούν τις επιχειρήσεις του εθνικού στρατού και στην ύπαιθρο και εξαπολύουν πογκρόμ βίας ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό που εκείνοι θεωρούν ως ανταρτόφιλους. Κεφάλια κρεμιόνται από δέντρα και άλλα τέτοια συναφή.

    Τέλος με τον θάνατο του Ποδιά σπέυδουν να αποκεφαλίσουν το κορμί του και να το παλουκώσουν αφού κατακρεουργήσουν το υπόλοιπο σώμα του. Η πρκατική εφαρμόζονταν και σε άλλους αντάρτες. ..

    Αυτή η συμπεριφορά και η δράση καθιστά τους Μπαντουβάδες αντάξιους νομίζω του Σούρλα και άρα αντάξιους του χαρακτηρισμού μου.

    Σε ότι αφορά το οικογενειακό δέντρο τους, πρέπει καταρχάς να γνωρίζεις ότι έιναι πολυπλυθέστατο. Όταν μιλάω για Μπαντουβάδες μιλάω για μια συμμορία αρκετών μελών της οικογένειας και πολλών άλλων υπανθρώπων που ήταν φίλοι ή εργαζόμενοι στα κτήματά τους και δράσαν παρόμοια..

    Ο Μανώλης Μπαντουβάς ήταν ο αρχηγός της ομάδας αυτής με δεύτερο τον αδερφό του Κώστα που όπως λες δεν έζησε μέχρι τον εμφύλιο και άρα δεν έχω να του προσάψω τίποτα. Άλλος αδελφός ήταν ο Νίκος Μπαντουβάς που έδρασε και στον εμφύλιο ενώ γνωστός είναι και ο Γιάννης Μπαντουβάς πρωτοξάδερφο του Μανώλη.

    ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξερω αν ολα αυτα ειναι κατηγοριες κατα των Μπαντουβαδων η εγω καταλαβα λαθος...Παντως οι Μπαντουβαδες με αρχηγο τους τον Μπαντουβα Μανωλη,καπεταν ΜπαντουβοΜανωλη το αξιωμα το οποιο του ειχε δοθει μετα τον πολεμο,ηταν ανταρτες στου Βορου.Σε ενα βουνο στο Ηρακλειο κ δεν τρομοκρατουσανε ουτε βασανιζανε τους κρητικους πολιτες,σκοτωνανε κ τρομοκρατουσανε τους γερμανους.δεν τους καθοδηγουσε κανεις Φραγκιαδακης οπως αναγραφεται παραπανω..Οι γερμανοι ειχανε επικυρηξει τους Μπαντουβαδες κ οποιον πιανανε των βασανιζανε μεχρι να τους πει που κρυβονται οι υπολοιποικ επειδη δεν μαρτυρουσαν απο τα πολλα βασανιστηρια πεθαιναν...Οι γυναικες της οικογενειας Μπαντουβα ειχαν φυλακιστει ολες στην αγιά,σημερινες αγροτικες φυλακες στον νομο Χανιων.Τα λεω περιληπτικα γιατι ειναι πολυ μεγαλη ιστορια για να την γραψω ολη,απλα να καταλαβετε οτι δεν ηταν φονιαδες του κρητικου λαου αλλα το ακριβως αντιθετο...Τα ξερω ολα αυτα γιατι ειμαι κ εγω Μπαντουβας.Η γιαγια μου ηταν Μπαντουβα Αικατερινη εν ονοματι κ ηταν στις φυλακες με ολες τις γυναικες της οικογενειας.Ο βουλευτης της Ν.Δ. Κων/νος Μπαντουβας γεννηθηκε στις φυλακες κ ειναι γιος κ ανιψιος των "καπεταν Μπαντουβαδων"...Οπως ειμαι κ εγω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ότι γράφετε για την αντίσταση της οικογένειας Μπαντουβά στους Γερμανούς δεν θα διαφωνήσουμε. Ισχύει ότι αντιστάθηκαν σθεναρά και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις συνεργάστην και με τον ΕΛΑΣ Κρήτης αλλά και με άλλες ομάδες της ΕΟΚ (Εθνικοαπελευθερωτική Οργάνωση Κρήτης)

    Τα όσα γράψαμε για την οικογένεια Μπαντουβά αφορούν την δράση τους μετά το 1945 και την στάση που αυτοί κράτησαν απέναντι σε στελέχη του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. Ισχύει ότι οι στάβλοι της οικογένειας αποτέλεσαν κρητικό Νταχάου, ισχύει ότι ο Μπαντουβάς συνεργάζονταν με την Χωροφυλακή και την ασφάλεια του νησιού και ισχύει ότι σκότωνε κομμουνιστές του ΔΣΚ.

    Παραθέτω και δημοσίευμα του Ριζοσπάστη για το θέμα: "Στις 11 του Μάη ο Μπαντουβάς και οι υπόλοιποι βενιζελικοί οπλαρχηγοί κυκλοφόρησαν «προκήρυξιν προς τον κρητικόν λαόν», με την οποία τον πληροφορούσαν ότι «εις την καταβαλλομένην προσπάθειαν του έθνους ήρχοντο συνεπίκουροι και βοηθοί των νομίμων αρχών του κράτους, τασσόμενοι υπό τας διαταγάς και παρά το πλευρόν των διά την πάταξιν της ανταρσίας». Ο νομάρχης προσπάθησε να αντιδράσει στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια των οπλαρχηγών και δήλωσε ότι «θα πατάξη κάθε ένα, που θα οπλισθή με το πρόσχημα ότι θα κτυπήση την ανταρσίαν» - πολύ γρήγορα, όμως, αντελήφθη την κατάσταση και δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια κατά των βενιζελικών «καπεταναίων», όταν αυτοί επικήρυξαν ως ληστές με δέκα εκατομμύρια δραχμές τον καθένα, τον Ποδιά και μαζί του δυο άλλα δυναμικά στελέχη των ανταρτών - τον Παπά και τον Ρουκουνάκη."

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω τα εξης: Στον Κόκκινο φάκελο έχει πολλές φορές τύχει να αναφερθούμε επώνυμα σε ανθρώπους που κατάτρεξαν συνανθρώπους τους μόνο και μόνο για τα πιστεύω τους. Δυστυχώς δεν δυνόμαστε να παραβλέψουμε αυτή την περίπτωση. Η αναφορά μας πάντως στην σχέση του Βουλευτή Μπαντουβά της ΝΔ ήταν καθαρά αναφορική και δεν επιχειρεί καμία σύνδεση ως προς το ποιόν του ατόμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πιστευω οτι ειναι ΜΕΓΑ λαθος να επικαλειστε εφημεριδες κομματικες οπως Ριζος κ.λ.π .
    Σ ενα εμφυλιο γινονται λαθη και απο τισ 2 μεριες παντα , οσον αφορα τον Ποδια ηταν φυλακη οχι για πατριωτικους λογους αλλα για ......στια και τον πιρε μαζι του στο βουνο ο Μπαντουβομανωλης αφου τον εβγαλε εξω γιατι τον εκτιμουσε σαν παληκαρι.
    Κατα την κατοχη δεν πολεμησαν μονο οι αριστεροι η αυτοι ηταν οι καλοι και οι αλλοι τα κτηνη , εκαναν και οι δυο πλευρες ασχημα πραγματα , οσον αφορα την οικογενεια που κατηγορειτε τωρα εδωσε πολλα μελη της για την πατριδα οταν στα βουνα και στις φυλακες οταν οι μετεπειτα επικριτες τους κρυβοντουσαν πισω απο εφημεριδες και κομματικους χιτωνες στην σιγουρια του σπιτιου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεχιζοντας το προηγουμενο σχολιο και κλεινοντας θα ηθελα να πω οτι στην ελλλαδα μας ειναι συνηθες Αντρες που προσφεραν στην πατριδα να μην αναγνωριζονται και να προσπαθουμε να τους μειωσουμε, ειναι το κομπλεξ του λαου μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To αν ο Ποδιάς ήταν ομοφυλόφιλος (άγνωστο σε εμένα και πιστεύω και σε εσάς γιατί απλά κάπου το διαβάσατε) δεν αφορά το εάν το ΚΚΕ είχε πολιτικό δίκιο ή το εάν έγιναν εγκλήματα από την μεριά του. Με άλλα λόγια ομοφυλοφιλία = εγκλήματα δεν είναι μια ισότητα που καταλαβαίνω και αποδέχομαι.

    Τώρα σε δεύτερο επίπεδο, ναι υπήρχαν άτομα στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (συσπείρωσε το 70% του κόσμου) που φέρθηκαν με τον τρόπο που περιγράφετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζω καλά ότι οδηγούνταν σε ανταρτοδικεία και πολλές φορές εκτελούνταν κιόλας. Αυτό τι σημαίνει δηλαδή? Οτι το ΕΑΜ ο ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ μαζί με λες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής δεν είχαν το πολιτικό δίκιο με το μέρος τους ?? Άλλο το να γίνονται τέτοια περιστατικά βίας λόγω προσωπικής στάσης ατόμων που τιμωρούνταν και άλλο να αποτελεί μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου του αστικού κρατικού μηχανισμού.

    Για τον Μπαντουβά τέλος έχω πει και γράψει πολλά εάν ψάξετε όχι μόνο στον Ριζοσπάστη αλλά και σε περιοδικά της Εθν. Αντίστασης (πχ Το περιοδικό ΕΘνική Αντίσταση της ΠΕΑΕΑ) θα δείτε και εκεί στοιχεία. Ακόμα και η wikipedia έχει κάτι αν θυμάμαι καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα,
    Μόλις τώρα είδα την ανάρτηση.Θα ήθελα να μάθω λεπτομερώς από που αντλήσατε όλες αυτές τις πληροφορίες και αναφέρομαι στο άρθρο και στους βασανισμούς.
    Επίσης, θα ήθελα να μάθω για ποιο σημείο ακριβώς στις Πατέλες αναφέρεστε; Εκει όπου είναι το πρωην Μουσειο νυν Στρατολογικό ή στη υπόλοιπη περιοχή των σταβλων;
    Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω με την σειρά μου ότι στον πόλεμο πάντα υπαρχουν σφαγμοί. Αδικαιολόγητα αλλά αδικαιολόγητος είναι και ο πόλεμος. Στην ιστορία έχουν φανεί λάθη και από τις δύο πλευρές.
    Λυπάμαι και εύχομαι όλο αυτό το μίσος να έχει σβήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τους στάβλους του Μπαντουβά μπορείτε να βρείτε πάμπολλες πηγές. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές:

    1 "O Εμφύλιος στην σκιά της Ακροναυπλίας" του Γιάννη Μανουσάκα

    2 Βασίλη Μπαρτζιώτα, «Η πολιτική μας δουλιά στον ΔΣΕ», σελ. 104.

    3. Γραπτή μαρτυρία του Νίκου Βασιλάκη.

    4. Σπύρου Μπλαζάκη και Γιώργη Τσομπανάκη, «Τριάντα πέντε χρόνια αντίσταση», σελ. 234.

    5. Γραπτή μαρτυρία του Λευτέρη Ηλιάκη.

    6. Γραπτή μαρτυρία του Νίκου Βασιλάκη.

    Υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα στο Ριζοσπάστη το περιοδικό Εθνική Αντίσταση κτλ .

    Ψάξτε και στο όνομα της Bαγγελιώς Κλαδού.


    Στο ζήτημα του πολέμου πάντως θα διαφωνήσουμε. Υπήρξε ένας πλήρως αιτιολογημένος πόλεμος-κορύφωση της ταξικής πάλης στην χώρα μας και σας διαβεβαιώ τα μίση δεν έχουν καταλαγιάσει (Δείτε απλά τους βανδαλισμούς της Χρυσής Αυγής σε μνημεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι σταυλοι του "Μπαντουβα" λειτουργουσαν σαν κολαστηριο και πριν την κατοχη. Οσοι ειναι απο το Ηρακλειο ξερουν ποιο κτηριο ηταν οι σταυλοι.Το λεγομενο μνημειο της Ε.Ο.Κ. σημερινο-νομιζω στρατολογικο γραφειο-χτιστηκε αργοτερα.Ο λεγομενος στρατος των "Μπαντουβαδων"δρουσε-τρομοκρατουσε μεχρι την δεκαετια του '70.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kai mono to gegonos Otis grafeis San anonimos Kai legesai aristeros, eisai PSEFTIS.

    Zileveis tin istoria mas Kai Mpantoubas, genniesai, DEN ginesai.

    Eisai aksiolipitos distixos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακομα περιμενουμε τη συγνωμη των βιαστων και δολοφονων της Μαριας Λιουδακη απο την τοσο καταξιωμενη και περιφανη οικογενεια των Μπαντουβαδων.

      Διαγραφή
  13. Anonime:

    Sbise stin mizeri zoi sou Kai to pneuma ton Mpantoubadon tha kinagaei esena Kai olous tous dikous sou dosilogous.

    Eisai poli ligos Gia na se pairnoune sta sobara.

    Oti Kai na kaneis, eimaste iroes Kai Mpantoubas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το δημοσιεύσαμε σαν ένα μικρό δείγμα του τι κυκλοφορεί ελεύθερο στο διαδίκτυο.

    Είναι περήφανος ο κύριος ως Μπαντουβάς. Είναι περήφανος και αποκαλεί δοσίλογους τους αγωνιστές με τους οποίους το σόι του πολέμαγε τους Γερμανούς και με τους οποίους ήταν συμπολεμιστές πριν έρθει ο Σοφοκλής Βενιζέλος και τους μπουκώσει τα 30 αργύρια.

    Πείτε μας κύριε είσασετε περήφανος και για τα κομμένα χέρια και τα κρεμασμένα κεφάλια. Είσαστε περήφανος για τους βιασμούς γυναικών στου στάβλους του προγόνου σας ???

    Εν πάσει περιπτώσει ντροπιάζετε τον κρητικό λαό που πολέμησε τόσο σθεναρά τον κατακτητή και Άγγλο Γερμανό και Αμερικάνο αλλά και τα ντόπια του τσιράκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπηκα σε αυτη την σελιδα να διαβασω τι γραφουν για την οικογενεια μου...Τους Μπαντουβαδες...Λυπαμαι πολυ για τις πραγματικα ασχημες κ εξευτελιστηκες κατηγοριες....Οποιος κατηγορει τους Μπαντουβαδες κατηγορει ολους τους κρητικους που εχασαν την ζωη τους τοτε...Πραγματικα λυπαμαι πολυ... για τα λαθος λογια που αναγραφετε ολοι σας,ενω πολεμησαν αυτοι με πολλους αλλους για να ειμαστε εμεις ελευθεροι σημερα κ δεν εκτιματε τιποτα.... κανεωνα ιστορικο βιβλιο δεν γραφει τετοια πραγματα..Με το που βγει βγει απο την ιστορια μια ομαδα ανθρωπων οι οποιοι στην ουσια πολεμησανε για την οικογενεια τους,κατευθειαν να τους φαμε..Ας αρχισουμε λοιπον να γραφουμε κ για τους Σπαρτιατες,για τον Μεγα-Αλεξανδρο,για τον Βενιζέλο κ ολους αυτους που πολεμησαν για την χωρα τους....πραγματικα κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Αν σας ενοχλούν αλλάξτε όνομα γιατί τα γεγονότα δεν αλλάζουν...

      Διαγραφή
  16. Ντροπή και από τις δύο πλευρές να σπιλώνουν τη μνήμη των νεκρών..Τα γεγονότα ξέρουμε πως συνέβησαν στην πραγματικότητα, πολέμησαν οι δεξιοί, πολέμησαν και οι αριστεροί για μια ελεύθερη ΕΛΛΑΔΑ..Υπήρξαν και οι προδότες και έγινε μέγα σφάλμα που δεν τους κρεμάσανε και τώρα μας κυβερνούν..Ο έλληνας όμως ήταν πάντα τόσο αφελής που έπεφτε στις παγίδες τους..Έλληνας να σκοτώνει Έλληνα..;Ας βάλουμε μυαλό όλοι μας και πριν είναι πολύ αργά πλέον..Ας μην τους αφήσουμε να περάσουν για μια ακόμη φορά το διαίρει και βασίλευε...
    Γεώργιος Αποστολάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μόλις διάβασα αυτό το σχόλιο σας συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά πόσο πίσω είναι ο κόσμος από τις ανάγκες του. Κύριε Αποστολάκη, μόλις συγκεντρώσατε σε 10 αράδες τι δεν πάει καλά στην νεοελληνική σκέψη. Τι λέτε ? Είναι δηλαδή θέμα ενότητας των Ελλήνων? Δηλαδή ο Ζέρβας που πολέμησε με τους Γερμανούς τον ΕΛΑΣ και ο Παπανδρέου που έφερε τους Άγγλους δεν απέχουν από τον Βελουχιώτη και το Σαράφη? Είναι θέμα ελληνικότητας? Δηλαδή σήμερα ο Λάτσης και ο Αλαφούζος είναι φίλοι μας γιατί είναι Έλληνες? Ο πόλεμος τότε και τώρα είναι ταξικός κύριε Αποστολάκη και ξέρετε κάτι, αυτοί που θησαυρίζουν στην πλάτη όσων πεινούν είναι και αυτοί Έλληνες. Λοιπόν? Τι λέτε ποιος είναι ο εχθρός? Η Μέρκελ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν είπα ότι ο εχθρός του ελληνισμού είναι η Μέρκελ ή ότι τα δύο λαμόγια που προαναφέρεις είναι καλοί.. Είπα ότι έκαναν το λάθος και άφησαν τους προδότες να ζήσουν και να κυριαρχήσουν.. Για τους ανωτέρω που αναφέρεις παραπάνω, δεν ξέρω, δεν μπορώ να σου εκφράσω την άποψή μου γιατί είμαι πιτσιρικάς και δεν ζούσα τότε.. Έχω μάθει να πιστεύω αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και όχι αυτά που γράφουν τα βιβλία..Τέλος πάντων, ας βάλουμε μυαλό πριν πέσει το πέπλο της νύχτας στην ελλάδα για τα καλά.. Γεώργιος Αποστολάκης

      Διαγραφή
    2. δημητρης μακρης29 Μαΐου 2014 στις 6:06 μ.μ.

      Για τους μεν Μπαντουβάδες έχω να πω ότι η μεταμέλεια και η επίκληση συγχώρεσης είναι το καλύτερο φάρμακο. Όσο και να ωρύεστε γιά το αντίθετο κατά βάθος ξέρετε ότι τα θλιβερά πεπραγμένα των προγόνων σας εναντια στους συμπατριώτες τους είναι αληθινά. Η πραγματική λεβεντιά είναι η αποδοχή των λαθών μας και η απόπειρα συμφιλίωσης με το παρελθόν μας και τα θύματα.
      Γιά τους δε δε ζητάω να ξεχάσουν αλλά να συγχωρέσουν. Στο κάτω, κάτω πως θα αποτραπούν τέτοια αίσχη στο μέλλον αν όχι με τη συναδέλφωση?

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα διάβασα αρκετά ένα ξέρω ότι αν ήταν ληστές η ακόμα και εγκληματιες δεν θα τους τιμούσαν με μετάλλια ανδρείας .

      Διαγραφή
    4. Είσαστε αλήθεια τόσο σίγουρη ?

      Μπουραντάς: Συνεργάτης Γερμανών επικεφαλής της Ασφάλειας Αθηνών που αποστρατεύτηκε το 1955 με τιμές

      Φωστερίδης: Συνεργάτης των Γερμανών που του έδρασε κατά των αριστερών της Μακεδονίας - Θράκης ως παρακρατικός, αποστρατεύτηκες ως Λοχαγός

      Ν. Ζέρβας: Συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στρατιωτικά και κατά του ΕΛΑΣ, μετέπειτα υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ Δημοσίων Έργων και αποστρατεύτηκε ως ταξίαρχος.

      Κων/νος Παπαδόπουλος: Ταγματασφαλίτης του Κιλκίς και μετέπειτα βουλευτής της ΕΡΕ

      Παπαδόγκονας: Ταξίαρχος των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μετέπειτα συνταγματάρχης του Εθνικού Στρατού στον Εμφύλιο

      Αυτά είναι μερικά πρόχειρα παραδείγματα που μου ήρθαν στο μυαλό... Μπορώ κατά τα άλλα να γεμίσω τόμους με ανάλογες του Μπαντουβά περιπτώσεις.

      Διαγραφή
    5. ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ.ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ..ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΙΤΗ ΜΙΧΑΗ,ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣ ΑΝΤΩΝ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΜΙΣΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ.ΛΑΘΗ ΓΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.ΤΟ ΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ Η ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ.ΟΙ ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ,ΟΙ ΔΕ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ.ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ,Ο ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ.ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ,ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ -ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ?ΜΗΠΩΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ?ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ¨ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ¨ΣΕ ΑΥΤΟ?

      Διαγραφή
    6. H θέση των ίσων αποστάσεων με βρίσκει και φιλοσοφικά και ΙΣΤΟΡΙΚΑ κυρίως αντίθετο.

      1) Η Αριστερά και γενικότερα το λαικό κίνημα της Κατοχής και του Εμφυλίου έχουν το απόλυτο ηθικό έρεισμα που στερείται η δεξιά. Ο λόγος είναι απλός: Πολέμησαν τον κατακτητή και τον ξενόφερτο ιμπεριαλισμό διεκδικώντας την αυτοδιάθεση του εαυτού τους και της χώρας τους. Δεν εγκλημάτησαν πάνω σε κανέναν, δεν συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, δεν συνθηκολόγησαν για το πως θα πουλήσουν την Ελλάδα σε ντόπια και ξένα συμφέροντα.

      2) Το ζήτημα της σύγκρουσης στην Κρήτη είναι πολύπλοκο και δεν μπορούμε να το πιάσουμε σε δέκα αράδες ούτε να πούμε ότι ο Εμφύλιος δεν γενικεύτηκε στο νησί γιατί οι Κρητικοί ήταν δεμένοι μεταξύ τους. Το αντίθετο συνέβη.

      3) Δεν γνωρίζω πόσο αντικειμενική είναι η μαρτυρία του ενός ή του άλλου που αναφέρετε. Καμιά μαρτυρία πρέπει να γνωρίζετε δεν είναι αντικειμενική από μόνη της, για αυτό η μαρτυρία πρέπει να εξετάζεται παράλληλα και με ντοκουμέντα.

      4) Για παράδειγμα: Δεν ξέρω αν ξέρετε ότι ο Τσαούς Αντών, κατά την Κατοχή συνεργάζονταν με τους Βούλγαρους και παράλληλα και με τους Βρετανούς. Ότι έσφαξε στελέχη του ΕΑΜ πάνω σε διαπραγματεύσεις στο Τσαλ Νταγ. Ότι κατά τον Εμφύλιο πέρασε σε παρακρατική δράση ενάντια σε πολίτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και προάχθηκε μάλιστα και με στρατιωτικό βαθμό. Εμείς λοιπόν από τη μεριά μας ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα ο Τσαούς Αντών και ο Άρης Βελουχιώτης. Όχι μόνο λόγω μαρτυριών, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουμε φωτογραφικά ντοκουμέντα με σφαγμένους ανθρώπους στα πόδια του Άρη ενώ για τον Αντών Τσαούς έχουμε. (στη διάθεσή σας όποτε τη ζητήσετε)

      5) Τέλος για τις εξωτερικές επιρροές δεν σας καταλαβαίνω. Και πάλι αν δεν κάνω λάθος, το σχέδιο Μάρσαλ εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την ντόπια αστική τάξη, έγινε κάτι ανάλογο με την ΕΣΣΔ? Έστειλε ποτέ σοσιαλιστική δημοκρατία πολεμοφόδια ή στρατιώτες στην Ελλάδα και τον Δημοκρατικό Στρατό? Και έτσι όμως να ήταν, είναι το ίδιο να στηρίζει κανείς τα συμφέροντα του λαού και το ίδιο τα συμφέροντα του Τρούμαν και των Ελλήνων βιομηχάνων και του παλατιού ?

      Διαγραφή
  18. Είναι βασικό να ξεχωρίσετε την Κατοχή, την περίοδο της τρομοκρατίας (ανεπάρκειας κράτους) και του Εμφυλίου. Τρία διαφορετικά πράγματα με διαφορετικές δομές εξουσίας. Εννοείται ότι τίποτε δεν στεγανοποιείται από το άλλο, αλλά οι χαρακτηρισμοί μπορούν να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιόδους και πράξεις. Κι όταν υπάρχουν μεταπηδήσεις από τη μια στην αντίπαλη παράταξη, να σας προβληματίζει το γιατί έγινε κι όχι άρδην να χαρακτηρίζονται φίλοι ή προδότες ολόκληρες ομάδες. Ένθεν και ένθεν υπάρχει τύφλωση (ΑΚΟΜΗ) για το βασικό λόγο ότι δεν διαβάζουμε την αντίθετη μεριά. Δηλ. αν σήμερα λέμε ότι ο Ποδιάς κουνούσε την αχλαδιά ή ο Αντών Τσαούς έπαιρνε όπλα από τους Γερμανούς, είμαστε θύματα της προηγούμενης γενιάς και προορισμένοι να μην καταλάβουμε. ΌΧΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ, ούτε να δώσουμε χέρι απαραίτητα, να καταλάβουμε. Διαβάστε και την άλλη πλευρά. Κριτικά. Όπως πρέπει να διαβάζουμε και αυτή που θεωρούμε δική μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι στην περίπτωση των βενιζελικών οπλαρχηγών της Κρήτης υπάρχει κάποια μεταπήδηση. Τώρα για το εάν ο Τσαούς Αντών συνεργάζονταν με τους Γερμανούς μπορείτε να διαβάσετε το ωραιότατο βιβλίο του Φαρσακίδη για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Για το Γιάννη Ποδιά δεν έχω τέτοια στοιχεία. Και φυσικά συμφωνώ στο να διαβάζουμε και την άλλη πλευρά. Όμως το ερώτημα είναι ποια είναι αυτή η άλλη πλευρά?

      Κατά τη γνώμη μου υπάρχει η τεχνηέντως πλασμένη "άλλη πλευρά", που είναι ο συμπαθέστατος κύριος Κώστα Βενιέρης που δεν είχε τρεις λίρες να δώσει λάδωμα στο στρατό για να μην τον στέιλει στο Γράμμο, και τώρα δεν έχει ένα μάτι. Κι οποίος κυρ- Κώστας ΤΙΠΟΤΑ δεν είχε να χωρίσει με τον αντάρτη απέναντι.

      Κι υπάρχει κι άλλη πλευρά, που είναι η ελληνική αστική τάξη που δεν έστειλε τα παιδιά της σε αυτόν τον πόλεμο αλλά καρπώνονταν την υπεραξία του νέου της εργοστασίου και τα άλλα οφέλη του αίματος των ανταρτών και των φαντάρων σαν τον κύριο Κώστα...

      Διαγραφή
  19. Xepw iiolu kala giàti eznsa aiio kovta tn fapa tv mpavtoubadwv . Xepw ta idavika tous kai iiosn aduvamia eixav stous astuvomikous. Xepw iioso kala ta iinyaivav me tous xafiedes tous vapkwtpafikavtes kai tous biastes . Dustuxws av uiinpxav oi mpavtoubades uiinpxav kai oi suvetaipoi tous iiou ntav kpntikoi kai ntav kai xeipotepoi tous . O theios mou biase tov iiatepa mou kai tov adepfo mou kai tn mavva mou kai ntav o kalutepos suvepyatns tous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Xepw iiolu kala giàti eznsa aiio kovta tn fapa twv mpavtoubadwv . Xepw ta idavika tous kai iiosn aduvamia eixav stous astuvomikous. Xepw iioso kala ta iinyaivav me tous xafiedes tous vapkwtpafikavtes kai tous biastes . Dustuxws av uiinpxav oi mpavtoubades uiinpxav kai oi suvetaipoi tous iiou ntav kpntikoi kai ntav kai xeipotepoi tous . O theios mou biase tov iiatepa mou kai tov adepfo mou kai tn mavva mou kai ntav o kalutepos suvepyatns tous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αναρωτηθήκατε το γιατί ο Κρητικός λαός έβγαλε και τραγούδησε ύμνους για τον Γιάννη Ποδιά και το Νίκο Σαμαρείτη, ενώ για τον Μπαντουβομανόλη και τους ομοίους του (δε βάζω στο ίδιο τσουβάλι όλους τους Μπαντουβάδες) κυρίως Χρήστο, Γιάννη και κάποιους δυτεροκλασάτους (Πλεύρηδες, Καράδες, Γυπαραίους, κ.λπ.)τους επεφύλαξαν την επωνυμία "Μετακατοχικοί Σουμπερίτες"; Αυτό δεν σας παραξενεύει ή δεν το έχετε ακούσει; Για γυρίστε ακόμη και σήμερα τα χωριά της υπαίθρου Ηρακλείου να ρωτήσετε για τους ...ήρωες των στάβλων; Έχω περισσότερες από 500 βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες αγωνιστών και όσων επέζησαν της εποχής για τη συμπεριφορά των ...ηρώων!!! Όσοι για την ομοφυλοφυλία Ποδιά δεν είχαν τι άλλο να προσάψουν στο τίμιο και γενναίο παλικάρι οι "οζόνοες" (= βοθρόμυαλοι) για να τον μειώσουν στις επίσημες "ιστορικές αφηγήσεις" τους. Δεν αξίζει ούτε ν' ασχοληθεί κανείς με τα ψεύδη και τις διαδόσεις του. Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις κατηγορίες και τα γεγονότα και τις ψευδομαρτυρίες και τους ψευδομάρτυρες της προπολεμικής καταδίκης του Γιάννη Ποδιά, της δραπέτευσής του από τις φυλακές της Αγυιάς Χανίων και της ένταξής του στο οργανωμένο αντάρτικο της Κρήτης. Κι αφήστε τις ανοησίες πως ο ...Μπαντουβάς τον απελευθέρωσε και λοιπά φαιδρά, ανιστόρητα, παραπλανητικά και γελοία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή