"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Έγγραφο της ΕΟΝ

Για την νεολαία του Μεταξά έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές και σε προηγούμενα άρθρα μας. Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΟΝ που αποδεικνύει την πραγματική φασιστική της φύση.


Έγγραφο της ΕΟΝ


  Προσέξτε πάνω αριστερά τον διπλό πέλεκυ σήμα των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι και διεθνώς σύμβολο του φασισμού και κάτω τον χαιρετισμό: "Ένας Βασιλεύς, ένας κυβερνήτης, ένας λαός και ένας σκοπός, που παραπέμπει στο Ein Volk, ein Reich, ein Führer του Αδόλφου Χίτλερ....

12 σχόλια:

  1. Τι είναι αυτά; Κρίμα

    Άκου φίλε μου η 4η Αυγούστου είχε ΜΟΝΟ εξωτερικά χαρακτηριστικά που έδιναν την εντύπωση Φασισμού- Ναζισμού (που είναι δύο διαφορετικά πράγματα), εγώ θα μπορούσαν να σου πω και άλλα που παραλείπεις όπως στο τραγούδι του Μεταξά αναφέρεται "Ο Μεταξάς μας ΟΔΗΓΕΙ" FUHRER=οδηγός.

    Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ο Μεταξάς δεν δεν είχε δικό του καθεστώς διότι δεν είχε την δύναμη, η δύναμή του πήγαζε από τον Γεώργιο τον Β που ήταν Αγγλόφιλος, ο ίδιος δεν είχε ούτε πολιτική επιρροή (όπως ο Κονδύλης), ούτε στρατιωτική (οι αξιωματικοί δεν ήταν Μεταξικοί αλλά βασιλικοί).

    Φυσικά μπορείς να γράφεις ότι θες αλλά αυτό είναι φτηνή προπαγάνδα, έτυχε να έχω δημοσιεύσει στο μπλοκ μου κάτι σχετικά :

    http://igaiolos.blogspot.com/2011/04/blog-post_07.html

    Είναι ένα ιστορικό θεμα που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με συνθήματα, τέλος θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπήρξε στρατιωτική δικτατορία την 4η Αυγούστου, και ότι το κοινοβούλιο όρισε τον Μεταξά πρωθυπουργό, η εκτρωπή της βασιλικής δικτατορίας ήταν περισσότερο αστυνομική και καθόλου στρατιωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν

    Φθηνή προπαγάνδα δεν έιναι τιποτα από αυτά που γράφονται εδώ και αν τα εκλαμβάνεις έτσι καλύτερα να μην τα διαβάζεις καθόλου...

    Η δικτατορία του Μεταξά ήταν καθόλα δικτατορία, δεν ξέρω αν είσαι νοσταλγός αλλά άκου τωρα κάποια πράγματα:

    1) Η δικτατορία του Μεταξά μπορεί να μην είναι στρατιωτική αλλά είναι δικτατορία στην πολιτική της βάση και λειτουργία γιατί καταστρατήγησε το σύνταγμα και δεν διενεργούσε εκλογές. Επίσης ήταν ολοκληρωτική ως καθεστός και ωθούσε τον λαό να λάτρευει πρόσωπα...

    2) Την ΕΟΝ την δημιούργησε ο Μεταξάς με την βοήθεια Γερμανών οργανωτών της χιτλερικής νεολάιες, επίσης χαιρέτιζε φασιστικά και φορούσε την στολή του μελανοχίτων με μικρή χρωματική αλλαγή. Η αντίδραση από την ανακοίνωση δημιουργίας της ήταν μεγάλη και για αυτό ιδρύθηκε τυπικά μόνο το 36 που το καθεστώς είχε βάλει τις βάσεις του γερά.

    3) Η ΕΟΝ επιδίδονταν τακτικά σε ξυλοδαρμούς και τραμπουκισμούς, η συμμετοχή της ήταν υποχρεωτική και συμμετείχε σε φρικαλέες πράξεις όπως το κάψιμο βιβλίων στην Θεσ/νίκη

    4) Η πολιτική της εφάρμωσε τον χαφιεδισμό και θεσμοθέτησε τον ασφαλίτικο χαρακτήρα της αστυνομίας. Κομμουνιστές κυνηγήθηκαν κατά χιλιάδες, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν και βασανίστηκαν στην Ειδική και Γενική Ασφάλεια. Η χωροφυλακή εξέδιδε υλικό του ΚΚΕ που έγραφε ψεύδη και είχε συστήσει και δική της Κεντρική Επιτροπή που για πρώτη φορά έβαλε την ρετσινιά στους κομμουνιστές ότι είναι βουλγαρόφιλοι.

    5) Ο Μεταξάς έστησε το ελληνικό παρακράτος ιδρύοντας φιλοναζιστικές και αντισιμιτικές οργανώσεις όπως η ΕΕΕ. Οι οργανώσεις αυτές υπήρχαν στην ισχύ και επί γερμανικής κατοχής.

    6) Η οικονομική του πολιτική ενίσχυσε το μονπώλειο του μεγάλου κεφαλαίου δίνοντας φοροαπαλλαγές σε βιομηχάνους και μεγαλοκτηματίες. Παράλληλα 30% των ελλήνων ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΝ!!! (στοιχεία της ιστορικού Γ. Νέζη που υπάρχουν και σε σχολικά βιβλία)

    7) Τον Μάη του 1936 ΚΑΤΕΣΦΑΞΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΚΕΙ ΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ!!!!

    8) Το ποσοστό κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου το 1939 υπολογίζεται στο 35% του ΑΕΠ

    9) Ο Μεταξάς ήταν γερμανόφιλος αλλά όχι χαζός. Ήξερε ότι ο βασιλιάς ήταν αγγλόφιλος και επίσης και η πλειονότητα του ελληνικού κόσμου. Η Αγγλία στήριζε το καθεστός όπως και η Γερμανία αλλά εμπόδιο ήταν η επεκτατική πολιτική της Ιταλίας. Τελικά ο Μεταξάς ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να ζητήσει βοήθεια από τους Άγγλους αφού οι Γερμανοί αρνούνται να πάρουν θέση στην διάθεση της Ιταλίας να καταλάβει την Κέρκυρα..

    Αυτά τα ολίγα έχω να πω και εκτός του ότι δεν είναι σύνθημα τα όσα γράψαμε για το έγγραφο, οι απόψεις σου που τις αποστρέφεται η σύγχρονη ιστορική άποψη και η επιστημονική λογική, ίσως είναι άλλου είδους πιο μάυρης προπαγάνδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OBERON

    Θέλω να σου πω ότι εμένα με ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια και όχι οι ετικέτες που μπορούν να μπουν αυθαίρετα. και σε αυτό το κείμενό σου δεν αποδίδεις την αλήθεια και γι αυτό έκανα καλόπιστη κρητική.

    Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε και δεν είναι απαραίτητο όποιος διαφωνεί με τα γεγονότα να είναι υμνητής ή συμπαθών.

    Για τον Μεταξά θα μπορούσα να σου βάλω αρνητικά, αλλά η δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε πολλά θετικά.
    Να σου απαντήσω στα ζητήματα που έβαλες:

    Στο 1. συμφωνώ όπως το λες έτσι είναι.

    Στο 2. έχεις στοιχεία για τους γερμανούς οργανωτές της ΕΟΝ;
    "Η αντίδραση από την ανακοίνωση δημιουργίας της ήταν μεγάλη και για αυτό ιδρύθηκε τυπικά μόνο το 36 που το καθεστώς είχε βάλει τις βάσεις του γερά." Η δικτατορία έγινε το 1936.

    Για το 3. έχω δει φωτογραφία με κάψιμο βιβλίων και στον Πειραιά και πιθανά να γινόντουσαν σε όλες τις πόλεις ανάλογες "τελετές".


    Στο 4. ναι υπήρξαν αυτά που λες, οι κομμουνιστές δεν ήταν χιλιάδες κάπου είχα κάνει έναν απολογισμό πόσοι ήταν αν τον βρω θα στον παραθέσω, χοντρά 1200-1300 ήταν.

    Στο 5. δεν είναι έτσι τα πράγματα, αντισημίτης δεν ήταν ούτε φιλοναζί, φιλοφασιστικά αισθήματα είχαν εκδηλώσει πολλοί στον μεσοπόλεμο, είχαν μια αίγλη οι απόψεις αυτές τότε , οι λαοί και οι ηγέτες δεν πίστευαν ότι ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ήταν κακοί, ότι ήταν απλά εθνικιστές πατριώτες.
    Φιλοφασιστικά αισθήματα είχαν εκφράσει και ο Πλαστήρας και ο Κονδύλης και άλλοι ο Μεταξάς όχι.


    Για το 6. ο Μεταξάς ήταν βασιλικός αστός αντικομμουνιστής πατριώτης, πίστευε στην ανάπτυξη του Κεφαλαίου, αρά τι περίμενες να εφαρμόσει αντιμονοπωλιακή πολιτική; Στα οικονομικά όμως τα πήγε περίφημα, επαναλαμβάνω ΠΕΡΙΦΗΜΑ και πραγματοποίησε άθλους προς όφελος του λαού (στην διάθεσή σου επί αυτού).

    Το 7 είναι ανιστόρητο, είναι γεγονός που έγινε πριν την 4η Αυγούστου (από τον Μεταξά), δες καλύτερα πότε έγιναν τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

    Για το 8. είναι η ίδια απάντηση με το 6.

    Στο 9 φίλε μου πραγματικά έχεις μπερδέψειτα πάντα .

    Άκου η κατάληψη της Κέρκυρας δες καλύτερα εδώ τι έγινε στην Κέρκυρα:

    http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923.html

    Για τα άλλα πρέπει να ξέρεις ότι ο Ι Μεταξάς υπήρξε γερμανόφιλος με τον Κωνσταντίνο (αυτόν που εγώ ονομάζω ΒΛΑΚΑ).
    Το σημαντικό πρόσωπο της 4ης Αυγούστου ήταν ο δημοσιογράφος Ι Διάκος ο οποίος δεν είχε κανένα κρατικό πόστο, δεν υπάρχουν καν φωτογραφίες του, πουθενά δεν εμφανιζόταν, αλλά ήταν ισχυρότερος του Ι Μεταξά.
    Ο Ι Διάκος ήταν πράκτορας των Άγγλων. αυτός ερωτήθηκε και αυτός εγγυήθηκε ότι ο Ι Μεταξάς δεν είναι πια γερμανόφιλος αλλά αγγλόφιλος και αυτός ήταν ο μεσάζων μεταξύ Άγγλων και Ι Μεταξά. Δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα στον Ι Μεταξά για φιλογερμανική πολιτική πρώτον λόγω Ι Διάκου και δεύτερον λόγω Γεωργίου Β ο οποίος ήταν περισσότερο Άγγλος και λιγότερο Έλληνας.

    Έλεγξε αυτά που σου γράφω από ιστορικής πλευράς και άσε τα άλλα μπορείς, μπορώ και όλοι μπορούν να έχουν όποια ιδεολογική θέση θέλουν, δες ιστορικά και γεωστρατηγικά το ζήτημα.


    Αιολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπάμαι σου έγραψα κάποια πράγματα για την υπόθεση Ι Μεταξά-Γεώργιος Β - Κονδύλης αλλά δεν τα δέχτηκε και δεν μπορώ να επαναλλάβω τα όσα σβύστηκαν


    Εν τω μεταξύ βρήκα τους κομμουνιστές κρατούμενους.


    Έτσι κρατούνταν 1571 κομμουνιστές σε διάφορα μέρη, συγκεκριμένα:

    Ακροναυπλία…………………………………................625
    Φυλακές (Αίγινα – Κέρκυρα- Τρίπολη κα)……250
    Αι Στράτη………………………………………................230
    Ανάφη…………………………………………...................200
    Φολεγανδρος………………………………….................140
    Κίμωλος…………………………………………..................36
    Γαύδος (Ίος- Σίφνος)……………………………............50
    Σανατόρια……………………………………….................40
    ΣΥΝΟΛΟ……………………………………..................1.571


    Και εδώ μπορείς να δεις για τις διώξεις του ΚΚΕ από το καθεστώς Μεταξά:

    http://igaiolos.blogspot.com/2009/06/blog-post_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν θέλω να πω ότι η λέξη "φθηνή προπαγάνδα" δεν είναι αυτό που θεωρώ καλόπιστη κριτική.

    1) Σχετικά με την νεολαία ΕΟΝ, ιδρύθικε τυπικά στις 5 Σεπτεμβρίου του 1936 (Πηγή: Η 4η Αυγούστου, του Σ. Λιναρδάτου κ. ά)

    2) Σχετικα με τα όσα αποκαλείς τυχαιότητες στο αρθρο:
    "Σήμα της ΕΟΝ ήταν ένας διπλός μινωικός πέλεκυς που περιβαλλόταν από φύλλα δάφνης (την ίδια εποχή, αντίστοιχο σήμα της φασιστικής Ιταλίας ήταν ο αρχαίος Ρωμαϊκός πέλεκυς ανάμεσα σε δέσμες από τις οποίες -fasces- πήρε το όνομά του ο φασισμός). Πάνω από τον διπλό πέλεκυ υπήρχε ένα στέμμα, σύμβολο του βασιλιά" (Πηγή Καλλιγάς)

    3) Η ΕΟΝ έτυχε της δημιουργίας της υπό τις γνωμοδοτήσεις του Artur Axmann

    4) Τον Μάρτιο του 1936 ο Μεταξάς διορίζεται υπουργός των στρατιωτικών από τον Βασιλιά. Συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου. Τον Μάη του 1936 ο Μεταξάς με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του Βασιλιά διέλυσε και αιματόκύλισε την εξέγερση των καπνεργατών και των άλλων εργαζομένων, αγροτών και εργατών στην Θεσ/νικη ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ Ο ΡΙΤΣΟΣ

    5) Η ανάλυση για την Κέρκυρα μπορεί να μην σου αρέσει αλλά τυχαίνει να προέρχεται από τον Λιναρδάτο και τον Βουρνά και άλλους έγκυρους αναλυτές και την συμμερίζομαι (επίσης και ο τρομερός ιστορικός αναλυτής Παπαρήγας)

    6) Το μπλόγκ μας έιναι μπλογκ για ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και άρα φέρνει την ανάλογη πολιτική ανάλυση. Άλλά όταν το 1939 οι πρωτογενείς τομείς παράγουν το 46% του Εθνικού Εισοδήματος, οταν ο αναλφαβητισμός αγγίζει το 32% και η βιομηχανική παραγογή (και με αστικά μέτρα να το ζηγίσουμε) είναι μόλις το 11%, αυτό φίλε μου ονομάζεται ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν συμφωνώ με αυτά που γράφεις, θα δω τα δύο νέα άρθρα που έβαλες, δεν θα τα σχολιάσω, διότι καλύπτεις το όλο θέμα με το σημείο 6, είναι μπλοκ της Αριστεράς και το θέμα υπό αυτή την οπτική γωνία το βλέπω, άρα η ιστορική υποκειμενικότητα και αντικειμενικότητα είναι ανύπαρκτη.

    Θα ήθελα να ξέρεις ότι ο Ι Μεταξάς δεν είναι ηγέτης του "χώρου" μου (την λέξη την βάζω σε κερατάκια διότι για πολλούς Έλληνες, και για μένα, τα κομματικά σύνορα έχουν πέσει, και τα θεωρώ ότι χειρότερο υπήρξε για την πολιτικοποιημένη γενιά μου.

    Με την ιστορική θεώρηση που μπορώ σήμερα να κάνω ο Ι Μ υπήρξε μια συμφορά για τον τόπο στην περίοδο του διχασμού, ήταν απαράδεκτος στο ζήτημα του απελευθερωτικού μικρασιάτικου πολέμου( φαντάζομαι αυτή η ορολογία δεν σε βρίσκει σύμφωνο), ένας καιροσκόπος στον μεσοπόλεμο, αλλά όταν πραγματοποίησε την δικτατορία της 4ης Αυγούστου έκανε αυτό που θα ευχόμασταν σήμερα να γίνει στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που ζούμε, άσχετα της καταπιεστικής πολιτικής που είχε, έκανε πράγματα (σε ελάχιστο χρόνο) που ακόμα μέχρι σήμερα είναι ορόσημα (δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα στην περίοδο 1928-1932 υπέστη τεράστιο οικονομικό πλήγμα και χάρις στις επεμβάσεις του ΙΜ έφερε κάποια σημαντική βελτίωση), εξ άλλου δεν ήταν καθόλου δημοκρατικότερη η ΕΣΣΔ της περιόδου εκείνης, θα μπορούσα να πω ότι ο Μεταξάς σε σχέση με το Ιωσήφ ήταν ένας ηπιότατος στην νιοστή δύναμη δικτάτωρ.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχολίασε όσο θες ελεύθερα. Αντικειμενικότητα υπάρχει σε ότι έχω γράψει και τα οικονομικά στοιχεία, στα οποία ειδικεύομαι, ως οικονομολόγος, είναι απόλυτα αντικειμενικά και είναι στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και δύο διατριβών πάνω στο θέμα...

    Δεν βλέπω πως θα ήθελες να έιχε κάνει στον οικονομικό τομέα κάποιος τα ίδια. Εν πάσει περιπτώσει, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και τα αποτελέσματα των μέτρων θα έχουν μακροπρόθεσμα τα ίδια αποτελέσματα με την οικονομική πολιτική Μεταξά. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιωσήφ Σταλιν = Δικτάτορας

    Μάλιστα κατάλαβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου Oberon, τι ήταν ο Στάλιν, δημοκρατικός ηγέτης;

    Το ΚΚΣΕ την εποχή εκείνη αλλά και μετέπειτα αντιπροσώπευε ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας της ΕΣΣΔ, πέραν τούτου έλα τώρα εδώ ο βισίνσκι ... τέλος πάντων στα νιάτα μου λέγαμε ότι ήταν καπιταλιστική προπαγάνδα τα περί Σταλινισμού, δεν θέλω όμως να πηδήξω σε άλλα θέματα, σέβομαι τις απόψεις σου αν και πια δεν τις δέχομαι.

    Τι σχέση έχει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του πασοκ με την φιλεργατική πολιτική (στο μέτρο που ήταν μπορετό) της 4ης Αυγούστου;
    Σήμερα καταργούνται πράγματα που θεσμοθετήθηκαν και κυρίως εφαρμόστηκαν από τον Ι Μ (ασφάλειες, οκτάωρο, ανεργεία κλπ)


    http://ignatios100.blogspot.com/2010/05/1902-1986.html

    Δεν θέλω να γράψω για την εργατική πολιτική του ΙΜ για να μην υπάρξει μονοπώληση της περιόδου αυτής προτιμώ να γράφω για διάφορα πραγματα για να μη γίνεται ανιαρό το μπλοκ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο πιό πάνω κείμενό μου

    http://ignatios100.blogspot.com/2010/05/1902-1986.html


    θα είδες για τον Στέργιο Αναστασιάδη νομίζω ότι πρόκειται για τον τελευταίο αρχηγό της ΟΠΛΑ που ο Ν Ζ ήθελε να ανταλάξη με τον ταξίαρχο Μαρκόπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Αναστασιάδης δεν νομίζω ότι υπήρξε στέλεχος της ΟΠΛΑ έχω την αίσθηση ότι ήταν απλά στέλεχος του ΚΚΕ. Τουλαχιστον δεν έχω ποτέ βρει στοιχείο που να τον συνδέει με την ΟΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τον Ιωσηφ Σταλιν θα μπορούσα να κάνω μια τεράστια ανάλυση όμως η κουβέντα θα έβγαινε εκτός θέματος τελείως, Σε κάθε περίπτωση δεν τον θεωρώ δικτάτορα. Για τις δίκες της Μόσχας θα ανεβάσω σύντομα άρθρο και εκεί θα τον συζητήσουμε όσο θες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή